Ο Ingbert Brunk δημιουργεί με μάρμαρο στη Red Gallery

Ότι «Το μάρμαρο είναι ο λόγος της δημιουργίας» θέλει να μας πείσει ο Ingbert Brunk με τη φετινή του έκθεση στη Red Gallery, με πρωτότυπα έργα από γνήσιο ναξιώτικο μάρμαρο. Η έκθεση εγκαινιάζεται 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου.
Την λιτότητα της ελληνική γραφής με την αδρότητα της γερμανικής του καταγωγής, συνδυάζει στον τρόπο που προσεγγίζει το μάρμαρο της Νάξου, μοναδικό υλικό, φορέα έμπνευσης, αλλά και εφαλτήριο δημιουργίας του ο γλύπτης Ingbert Brunk. O Γερμανός γλύπτης που ζει και εργάζεται στη Νάξο από το 1985, παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, όλα δημιουργίες πάνω σε ναξιώτικο μάρμαρο, στην αίθουσα τέχνης Red Gallery από τις 21 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια σειρά εντυπωσιακών γλυπτών, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, σε οικείες λιτές φόρμες (μαξιλάρι, χιτώνας, σταυρός, κ. ά.) που μοιάζουν διαπερατά από το φως και προκαλούν την οπτική μας αίσθηση να τα χαϊδέψει. Ο όγκος και το βάρος στη δουλειά του Brunk, γίνονται μεγέθη υπό αμφισβήτηση. Με έναυσμα τα μαρμαρόγλυπτα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, ο Ingbert Brunk προσεγγίζει το ναξιώτικο μάρμαρο με τόση λιτότητα, όσο μόνο ένας Γερμανός θα μπορούσε.

Για τον Γερμανό γλύπτη «το μάρμαρο είναι ο λόγος της δημιουργίας». Ακολουθεί τη γραφή του υλικού, τις γραμμές και τα χρώματα του, αλλά και το μάρμαρο του αφήνει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες, του αποκαλύπτεται, επιβεβαιώνοντας τους κώδικες επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους. Η ευαισθησία του καλλιτέχνη για το υλικό του, είναι μοναδική. Το χάδι αφήνει στα χέρια του την αίσθηση του μαρμάρου, την οποία μεταφέρει στη συνέχεια στο έργο του.

Ο Ingbert Brunk που ζει και εργάζεται στη Νάξο, πρωτοπήγε στο νησί ως τουρίστας το 1982 και μαγεύτηκε από το μάρμαρο της περιοχής. Το 1985 έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή Καλών Τεχνών "Hochschule der Künste" του Βερολίνου, γύρισε για να εγκατασταθεί στο νησί γιατί θεώρησε ότι είναι «σπουδαίο να δουλεύεις με το υλικό στον τόπο από τον οποίο προέρχεται». Δουλεύοντας στο εργαστήριο του που είναι τοποθετημένο σε ένα ενετικό φρούριο, στο κάστρο της Χώρας Νάξου, αφομοιώθηκε αλλά δεν εγκλωβίστηκε στη φυσική κλίμακα του νησιού και την ανθρώπινη κοινωνία του. Μέσα από τα γνωστικά και αισθητικά φίλτρα που διαμόρφωσε η επιλογή του, ανιχνεύει στο ναξιακό μάρμαρο φόρμες λιτές, οι οποίες αποκαλύπτουν τη συγγένεια του σύγχρονου Κυκλαδίτη καλλιτέχνη με τη ματιά των αρχαίων προγόνων του.

Το μάρμαρο της Νάξου είναι φημισμένο για την ποιότητα του, την υφή αλλά και τους ιδιαίτερους χρωματισμούς του, κυρίως λευκό με αποχρώσεις του γκρι και μικρές δόσεις κίτρινου και μαύρου. Η δουλειά του Brunk, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως ως αφαιρετική, έχει δέσει μοναδικά με την ποιότητα του μαρμάρου. Εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες τόσο της υφής όσο και των χρωμάτων για να δημιουργήσει εφέ και είναι ικανός να χειριστεί το μάρμαρο σαν να ήταν ένα πιο απαλό, εύπλαστο υλικό και να το κάνει να μοιάζει ρευστό, αισθησιακό, φωτεινό ακόμη και διάφανο.

Η έκθεση του Ingbert Brunk στην αίθουσα τέχνης Red Gallery εγκαινιάζεται στις 21 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: Ως τις 17 Νοεμβρίου 2007
Red Gallery: Τάκη 4, 105 54 Ψυρρή. Τηλέφωνο: 210 32 40 808.
΄Ωρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-20.00, Τετάρτη- Σάββατο 10.00-15.00.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ INGBERT BRUNK
1960 Γεννηθηκε στο Dannenberg Γερμανίας
1980-85 Σχολή Καλών Τεχνών Βερολίνου 'Hochschule der Kunste'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v