"Γενέθλιος τόπος": H Alpha Trust γιορτάζει στο Μπενάκη

Με αφορμή τα 20 χρόνια της επενδυτικής υπηρεσίας Alpha Trust, το Μουσείο Μπενάκη μας υποδέχεται σε μία ομαδική εικαστική έκθεση, με μία επετειακή έκδοση, υπό τον τίτλο "Γενέθλιος τόπος", από 15 έως 18 Νοεμβρίου.
Γενέθλιος τόπος: H Alpha Trust γιορτάζει στο Μπενάκη
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη η ομαδική εικαστική έκθεση «ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ». Τα 72 πρωτότυπα έργα 67 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών δημιουργήθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της ALPHA TRUST.

Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη επετειακή έκδοση, στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο του εκτιθέμενου υλικού. Την γενική επιμέλεια και τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Ο τίτλος της έκθεσης «Γενέθλιος Τόπος», ή «67 απόπειρες απεικονισμένης εντοπιότητας», όπως αναφέρει στο κείμενό της η επιμελήτρια, μπορεί δυνητικά να αποτελέσει ένα ανεξάντλητο θέμα σχεδιασμού και εικαστικών προτάσεων, να αντιμετωπιστεί κυριολεκτικά, με έμφαση στο ζήτημα της εντοπιότητας και της περιγραφικής μνήμης, ή μεταφορικά, ως συναισθηματικός τόπος, παιδική ηλικία, τοπίο μνήμης ή δημιουργίας, πεδίο αυτογνωσίας, επανεξέταση του έσω κόσμου, επαναπροσέγγιση ενός δυνητικού προορισμού, –προσωπικού ή παγκόσμιου, αρχή και κατάληξη ενός ταξιδιού.

Με στόχο την ενίσχυση του έργου φορέων πολιτισμού με τους οποίους η ALPHA TRUST συνδέεται στενά, κατά τη τριήμερη διάρκεια έκθεσης των έργων, θα διενεργηθούν πωλήσεις, και με ζητούμενο, ένα ποσοστό των εσόδων (τα υπόλοιπα έσοδα ανήκουν στους καλλιτέχνες), να διατεθούν στο Μουσείο Μπενάκη (Τομέας Αρχείων-Εκδόσεων) και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών.

Η ALPHA TRUSΤ ιδρύθηκε το 1987 και είναι η πρώτη εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα. Με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα € 1,7 δισεκατομμύρια, αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο οργανισμό διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Εκδόσεις της Alpha Trust

Η ALPHA TRUST στα 20 χρόνια πορείας της, σκοπό είχε και έχει να ερευνά και να αποκαλύπτει αξίες, να ενισχύει και να ενθαρρύνει τη διάθεση για γνώση και εξερεύνηση. Στο πλαίσιο αυτό, συστηματικά πραγματοποιεί σημαντικές παράλληλες πολιτισμικές δράσεις, μία εκ των οποίων είναι η εκδοτική: σπάνια και συλλεκτικά βιβλία με θεματικές που αναφέρονται στον εκτός των γεωγραφικών τειχών Ελληνισμό, στην ιστορία και τις πολυκύμαντες περιπέτειες του, επιλέγονται κάθε χρόνο και επανεκδίδονται με ιδιαίτερη φροντίδα σε περιορισμένο αριθμό βιβλιοφιλικών αντιτύπων (-2006, Γ.Μ.Καλβοκορέσσης “Τέσσερα Έτη στην Κυβερνητική Αποστολή Εξερεύνησης υπό την αρχηγία του πλοιάρχου Τσαρλς Γουίλκς κατά τα έτη 1838-1842”, -2005, Δρ. Ερρίκος Σλήμαν “Ίλιον”, -2004, Πέτρος Γκάμπας “O Βύρων Εν Ελλάδι”, -2003, Δημήτριος Βικέλας “Η Ζωή μου”, -2002, Αλέξανδρος Κ. Ιωνίδης ο νεότερος “ΊΩΝ: Το παραμύθι του Παππού”, -2001, “Πανελλήνιο Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921 Α΄ τόμος Οικονομολογικά” & -2001, Christopher Wordsworth “Greece. Pictorial, Descriptive and Historical”, -2000, “Οι Ελληνικοί Πορτολάνοι. Τα πρωτότυπα χειρόγραφα κείμενα του 16ου και 17ου αιώνα”.

Με στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση πολιτιστικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων το 2007 η ALPHA TRUST συμμετείχε στις ακόλουθες εκδηλώσεις :

• Tαμείο Yποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού:
Συναυλία της Φ. Δάρρα στο Θέατρο Παλλάς με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, της Παιδικής Χορωδίας του Γ΄ Προγράμματος, καθώς και της μαθητικής ορχήστρας του Κολλεγίου υπέρ των σκοπών του Ταμείου Υποτροφιών – Μάρτιος 2007
• Γεννάδειος Βιβλιοθήκη Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών: Eκδήλωση υπέρ των σκοπών της για την 81η επέτειο από την ίδρυση της –Ιούνιος 2007
• «Κύπελλο Ελπίδος»: Iστιοπλοϊκός Αγώνας σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ και τον Π.Ο.Ι.Α.Θ. υπέρ των σκοπών του Ιδρύματος Ελπίδα –Ιούνιος 2007
• Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο Οδού Πειραιώς: Παρουσίαση έκδοσης & εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Γενέθλιος Τόπος» υπέρ των σκοπών του Μουσείου Μπενάκη και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης –Νοέμβριος 2007.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210 34 53 111.
Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή : 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο : 10.00 – 22.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v