Νίκος Κυπραίος: «Ρόδινα Αινίγματα» και χρωματικές ανατροπές

Φαινομενικά αθώα αλλά στην πραγματικότητα μυστηριακά και συμβολικά, τα πολύχρωμα λουλούδια του ζωγράφου Νίκου Κυπραίου μας προσκαλούν σε "Ρόδινα αινίγματα", τις λύσεις των οποίων θα αναζητήσουμε από 19 Νοεμβρίου στη Λευκωσία.
«Ανάμεσα στα διφορούμενα στυλ, την υπερβολή και την κακόβουλη επιτήδευση που αιωρείται πάνω από τον διεθνή κόσμο της τέχνης, αποτελεί σεμνή και παρήγορη ευχαρίστηση να συναντά κανείς έργα τέχνης που εκπέμπουν διάνοια, αισθησιασμό και αλήθεια –κάτι που δεν ονομάζεται μόνο «τέχνη» αλλά και ζει σύμφωνα με τα φερώνυμα της χαράς και της αφθονίας. Αναφέρομαι στον τρόπο που αντιμετωπίζει την τέχνη ο Νίκος Κυπραίος –ένας ζωγράφος που δεν αποδεσμεύεται από τα κατάλοιπα του δημιουργικού παρελθόντος, αλλά χρησιμοποιεί αυτά τα κατάλοιπα στην πηγή της δικής του αισθητικής δημιουργίας».

Με αυτόν τον φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Robert C. Morgan προλογίζει το εικαστικό έργο του Νίκου Κυπραίου και αναφέρεται στο έργο του «Ρόδινα Αινίγματα» που θα εκτίθεται από τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, στην γκαλερί Gloria της Λευκωσίας, στην Κύπρο.

Στην περιγραφή του, ο Morgan παρομοιάζει το έργο του Κυπραίου με αυτό του Cezanne, ο οποίος απέκρυπτε το παρόν στη σφαίρα της φύσης. Έτσι και ο Κυπραίος αποκρύπτει την αλήθεια σε εικόνες λουλουδιών –τριαντάφυλλα, πασχαλιές, ορχιδέες και τουλίπες. «Τα λουλούδια του εμφανίζονται αθώα με πρώτη ματιά, μέχρι να παρατηρήσουμε το φόντο των ημιθανών δέντρων, των δασών χωρίς ζωή, των στοιχειωμένων ουρανών, και των λουλουδιών που αποπνέουν ερωτισμό και μας γνέφουν προς την ζωή.» Παρατηρούμε, έτσι, στο έργο του Κυπραίου μία ελπιδοφόρα διάθεση που μας ξεσηκώνει και μας γεμίζει χαρά.

Ο Νίκος Κυπραίος, γεννημένος το 1944 στο Βαθύ της Σάμου, και μόνιμος κάτοικος από το 1972 και μετά στη Μελβούρνη, επηρεάστηκε βαθιά από τα ρεύματα του 20ου αιώνα, όπως ο σουρεαλισμός και η pop art. Λάτρης των μεγάλων θεματικών ενοτήτων, ασχολείται τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά με την ανθογραφία, αναδεικνύοντας με τον καιρό ένα σπουδαίο χρωματογραφικό ταλέντο και μία αριστοτεχνική σχεδίαση. Τριαντάφυλλα, κρίνοι, χρυσάνθεμα, ιβίσκοι και ποικιλόχρωμα, εξωτικά άνθη απαρτίζουν τη μεγάλη ανθογραφική συλλογή του.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη έκθεσή του, ο φιλόλογος Γιώργος Κ. Αγγελινάρας σημειώνει, «Τα ασύλληπτης ομορφιάς τριαντάφυλλα του Νίκου όπως και όλα τα άλλα λουλούδια είναι ενταγμένα όλα μέσα σε ένα παραδείσιο πολυφωνικό περιβάλλον, άλλα μέσα σε ένα τοπίο βραχώδες και αιχμηρό που το συνοδεύει ο ήχος του ασκητικού ξυλοσημάντρου και άλλα είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα απροσδιόριστο περίγραμμα, στο οποίο κυριαρχεί η αφαίρεση και ανεικονικό σχεδιασμός με τον μακρινό απόηχο και τη λάμψη της βροντής για να προβληθεί εντονότερα όχι μόνον η απεικόνιση του συγκεκριμένου λουλουδιού, αλλά για να γίνει αισθητή ακόμη και η ιδιαίτερη ευωδιά του καθενός που αναδίδεται μέσα από την διαρκώς εντεινόμενη χρωματική του ακτινοβολία.

Στους ανθογραφικούς πίνακες του Νίκου είναι ευδιάκριτος ο πλούσιος συμβολισμός και η αινιγματική διάσταση της ζωγραφικής του θεματολογίας.

Μέσα σε ένα κόσμο κυριολεκτικά εφιαλτικών μεταστοιχειώσεων και αιφνίδιων μεταβολών που καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο απάνθρωπος, ο ζωγράφος βρίσκει ως αντίδοτο του βαθμιαίου κοινωνικού μιθριδατισμού την αποκάλυψη της γνησιότερης μορφής του κάλλους που κατορθώνεται με τη μεγεθυντική διάσταση και με την τόλμη της εκρηκτικής χρωματικής αρμονίας ακόμη και των ταπεινών κρινολούλουδων του αγρού που εκμηδενίζουν και την πιο εντυπωσιακή ανθρώπινη μεγαλοπρέπεια.»

Και καταλήγει, «Η ζωγραφική του Νίκου είναι πολυδιάστατη και πολυφωνική, εκπέμπει σε πολλές συχνότητες τα μηνύματά της και ‘έκαστος εξ αυτής λαμβάνει όσον δύναται λαβείν’».

Η έκθεση του Νίκου Κυπραίου «Ρόδινα Αινίγματα» θα εγκαινιαστεί στην γκαλερί Gloria της Λευκωσίας, στην Κύπρο, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v