"Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ": Η Ε. Βορδώνη στο... δάσος της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών

Εμπνεόμενη από τις εφιαλτικές εικόνες των πυρκαγιών, η Εριέττα Βορδώνη επιχειρεί, μέσω της νέας της έκθεσης, να καταθέσει μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, θέτοντας παράλληλα τον άνθρωπο προ των ευθυνών του.
Μια εντελώς νέα δέσμη έργων, όπου το νεογέννητο δέντρο, βασικό στοιχείο της φύσης και σήμερα κατατεθέν της αναγέννησης, γίνεται σημείο αναφοράς, παρουσιάζει η καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Εριέττα Βορδώνη από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (8.00 μ.μ.) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, κάτω από τον γενικό τίτλο «Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ». Ένα φυτώριο νέας ζωής, σε αναμονή του μέλλοντος του. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων, όπου τα θερμά χρώματα, οι σέπιες, συναντούν τα ψυχρά σε μια γόνιμη συνομιλία του γήινου και του ονειρικού.

Οι εικόνες των καμένων δασών που μαύρισαν το βλέμμα και την ψυχή μας, πριν μερικούς μόνο μήνες, έγιναν εφαλτήριο έμπνευσης για την ζωγράφο, η οποία θέλησε να καταθέσει μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και να θέσει τον παράγοντα «άνθρωπο» προ των ευθυνών του. «Όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ ή όταν ο λύκος δεν είναι εδώ», όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια η Εριέττα Βορδώνη, «ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του. Όταν το «εγώ» του φόβου και της ανασφάλειας καταργηθεί, τότε η ζωή φωτίζεται και οι ορίζοντες ανοίγουν. Είναι η στιγμή που η αντιπαράθεση με τον απέναντι δεν βρίσκει έδαφος, γιατί απέναντι βρίσκεται μόνο ο εαυτός, ο αληθινός εαυτός. Ένα παιχνίδι ωριμότητας, που δεν καταργεί το σεβασμό στο πλησίον, αλλά καλεί σε μια βαθύτερη σχέση με το εσώτερο εγώ.»

Αν και η ανθρώπινη φιγούρα ενυπάρχει στη νέα δουλειά της Εριέττας Βορδώνη, ωστόσο έχει εντελώς αφαιρετική διάσταση. Πρωταγωνιστής είναι τα νεαρά δεντρύλια, τα οποία θέτουν τις ρίζες μιας νέας ζωής: «το νεαρό δέντρο, αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση», λέει η Εριέττα Βορδώνη. «Καθώς ξεκινά από τη γη, όπου ριζώνει ο σπόρος, για να θεριέψει να βγάλει κλαδιά και να φθάσει στον ουρανό και το φως, εμπεριέχει και το γήινο και το θεϊκό στοιχείο. Είναι τόσο εύθραυστο, αλλά γεμάτο ζωή. Φέρει την ελπίδα, αλλά βρίσκεται και σε αναμονή του μέλλοντος του. Ποια θα είναι η σχέση που θα αναπτύξει με τον άνθρωπο «όταν οι άλλοι δεν είναι εδώ»;

"Τα μικρών και μεγάλων διαστάσεων έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση", γράφει η Ίρις Κρητικού η οποία επιμελείται τον κατάλογο, "αποτελούν την πιο πρόσφατη ενότητα μιας ζωγραφικής διαδικασίας που αποπειράται να καταγράψει τους πολλαπλούς ενδιάμεσους χώρους και τις διφορούμενες φιγούρες που γεννώνται απρόοπτα, ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις της ύλης που δομεί και αποδομεί, πλάθει και μεταπλάθει η ζωγράφος".

«Στη ζωγραφική της Βορδώνη, συνεχίζει η Ίρις Κρητικού, ο προσδιοριζόμενος χώρος και οι μορφές που κατοικούν εντός του, δεν αποτελούν πάντοτε ξεκάθαρες αυτοτέλειες: οι φιγούρες συχνά αναδύονται μέσα από τη σύνθεση αναπτύσσοντας εύθραυστες ισορροπίες. Στα έργα αυτά που ξεκινούν από το χώρο ή τα κενά του, κι από όπου απουσιάζει ο καμβάς, η τρίτη διάσταση αναζητείται στο οργανικό πάντρεμα των υλικών, στις ρευστές «συνομιλίες», στις πρωτότυπες επιμείξεις.

"Η διαφάνεια του πλεξιγκλάς, η χροιά του υφάσματος, το θρόισμα του χαρτιού, η σκληρότητα του μετάλλου, το θρυμμάτισμα του γύψου, δημιουργούν έναν άλλο καμβά όπου συχνά οι φιγούρες αναδεύονται εκ των έσω και υπαινίσσονται έναν μυστικό κόσμο, όπου τα υλικά εξατμίζονται, παύουν να ισχύουν, κι ο αναγνώστης του έργου καλείται να ανακαλύψει ένα διαφορετικό όλον. Ένα εύθραυστο και ταυτόχρονο ζωοποιό σύμπαν που αρθρώνεται και δομείται χάρη στην ιδιωτική ματιά του ζωγράφου, όταν «οι άλλοι δεν είναι εδώ»…»

Διάρκεια έκθεσης: 31/10/2007-1/12/2007
Τρ. - Παρ: 10:00 -14:00 & 18:00- 21:00, Σάββατο : 10:00 -14:00
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών , Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7213938
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v