Hearts in Athens: Εικαστικά καρδιοχτύπια στους δρόμους της πόλης

Μία νέα, πολύχρωμη έκθεση έρχεται, μαζί με τον καινούργιο χρόνο, να στολίσει τους δρόμους της Αθήνας. Η πόλη μας ανοίγει την καρδιά της στην τέχνη και υποδέχεται την "Hearts in Athens 2008".
Σε λίγο καιρό, η πόλη της Αθήνας θα φιλοξενήσει μια καινούρια υπαίθρια έκθεση τέχνης, την «Hearts in Athens ‘08». Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή διοργάνωση του εικαστικού θεσμού «Hearts in the World», ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2009 στην Αίγυπτο με τίτλο «Hearts in Cairo 2009».

Δίχως αμφιβολία, η καρδιά αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα, τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Τέχνη. Σημαντική θέση έχει στην ιστορία της Ανατομίας, ως φυσικό όργανο του σώματος, εξίσου σημαντική και ως θρησκευτικό σύμβολο. Τη συναντούμε ακατάπαυστα, στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία, στη Μόδα και τη Διαφήμιση, ως σχήμα εύπλαστο, ως σύμβολο διαχρονικό. Στην παγκόσμια ιστορία των συμβόλων, των μύθων και των θρησκειών, από τον Παγανισμό και τον Χριστιανισμό, ως τον Ισλαμισμό και το Βουδισμό, τον Ινδουισμό και τον Ιουδαϊσμό, αποτέλεσε την «έδρα» της ψυχής του ανθρώπου. Στις τέχνες της ανθρωπότητας, από το Ρομαντισμό ως την Pop Art, άσκησε και ασκεί μια διηνεκή γοητεία ως γόνιμος καρπός, ως οπτικοποιημένο σύμβολο, που κανένα άλλο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού (ούτε καν το μυαλό ή τα μάτια) δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Hearts in Athens», καλούμε εικαστικούς καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, γραφίστες και art directors, βιομηχανικούς σχεδιαστές, street artists, σκηνογράφους, ομάδες παιδιών και όλους όσους επιθυμούν να καταθέσουν μια εικαστική πρόταση με αφορμή την καρδιά, να παρέμβουν επάνω σε φάιμπεργκλας ή σε μέταλλο (σίδηρο), με ζωγραφική, διάτρηση, προσθήκη μικροστοιχείων, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και εκδοχή.

Κάθε καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει σχέδια, αφού ακολουθήσει τις οδηγίες. Ζωγράφοι, σχεδιαστές, γλύπτες, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι, φοιτητές και μαθητές…είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, ενώ πολιτισμικοί, εκπαιδευτικοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, Μουσεία, σχολεία, εργαστήρια, μπορούν να προτείνουν ομαδικές εμβληματικές συμμετοχές.

Μια νέα γιορτή για την πόλη της Αθήνας ξεκινά. Μια εικαστική δράση που μεταδίδει χρώμα, χιούμορ, ρυθμό στην πόλη: άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα, κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης για να επισκεφτούν, να περιεργαστούν, και να φωτογραφήσουν τα γλυπτά. Παρέες νέων, επισκέπτες στην πόλη, γονείς με παιδιά θα νιώσουν μια μικρή μελαγχολία όταν τα γλυπτά θα απομακρυνθούν πια από την πόλη, όταν θα τελειώσει η γιορτή…

Το γλυπτό κέλυφος σε σχήμα καρδιάς που θα αποτελέσει πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας για δεκάδες καλλιτέχνες, σχεδιάστηκε από τη σημαντική μας γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και έχει ήδη υιοθετηθεί από δύο σημαντικούς Μεγάλους Χορηγούς, ενώ ο επιλεγμένος από τη Διοργάνωση Φιλανθρωπικός Φορέας-αποδέκτης σημαντικού μέρους των εσόδων της δημοπρασίας των γλυπτών με την οποία και θα ολοκληρωθεί η Αθηναϊκή δράση, είναι το «Μαζί για το Παιδί», Ένωση δέκα Σωματείων με ιδιαίτερα σημαντική δραστηριοποίηση σε διαφορετικούς τομείς που αφορούν στο Παιδί και την προστασία του.

Στόχος της διοργάνωσης Hearts in Athens που ανοίγει τις πύλες της τον Ιανουάριο του 2008, στο πλαίσιο της διεθνούς εικαστικής δράσης Hearts in the World, είναι να αναδειχθούν οι πλέον πρωτότυπες προτάσεις. Παράλληλα προσδοκία της έκθεσης είναι να έρθουν οι Αθηναίοι πιο κοντά στην τέχνη, να συγκεντρωθούν τα βλέμματα των επισκεπτών στην πόλη μας μα και να ενισχυθούν οι σκοποί της ένωσης "Μαζί για το Παιδί".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ, μετά το τέλος της, στις αρχές Απριλίου, τα έργα θα δημοπρατηθούν και το 50% των εσόδων από τη δημοπρασία θα προσφερθούν στην ένωση "Μαζί για το Παιδί". 

Υποδεχόμαστε, λοιπόν, την πολύχρωμη αυτή γιορτή, αναμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις των καλλιτεχνών μας και ανοίγουμε την... καρδιά μας στην πόλη μας!

Ίρις Κρητικού - Επιμελήτρια «Hearts in Athens»
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v