Δημοπρασία Πικάσο στο Sotheby's

Δύο έργα που απεικονίζουν δύο από τις σημαντικότερες γυναίκες στη ζωή του Πικάσο θα δημοπρατηθούν τον άλλο μήνα από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη και τα "χτυπήματα" αναμένεται να φτάσουν ψηλά.
Δύο έργα του Πικάσο τίθενται σε δημοπρασία τις επόμενες ημέρες στο Sotheby’s. Ένα γλυπτό και ένας πίνακας, δύο εκ των σημαντικότερων γυναικών στη ζωή του, που αναμένεται να «χτυπήσουν» μέχρι και 65 εκατομ. δολάρια (46 εκατομ. ευρώ).

Το γλυπτό «Tete de femme (Dora Maar)» («Κεφάλι Γυναίκας») είναι μία μπρούτζινη προτομή ύψους 80 εκατοστών, που φιλοτεχνήθηκε το 1941 και υπολογίζεται να πουληθεί από 20 μέχρι 30 εκατομ. δολάρια (14 μέχρι 21 εκατομ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο οίκος την Τρίτη.

Ο πίνακας «La Lampe» («Η Λάμπα»), του 1931, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ερωμένης του, Marie-Therese Walter, και αναμένεται να αποφέρει μεταξύ 25 και 35 εκατομ. δολάρια (17,5 και 25 εκατομ. ευρώ), σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Και τα δύο έργα προέρχονται από την οικογένεια του Πικάσο και δεν έχουν προσφερθεί ποτέ ξανά σε δημοπρασία.

Πριν την τελική πώληση στις 7 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τίτλο Impressionist & Modern Art Evening Sale, τα έργα θα εκτίθενται στο Sotheby’s του Λονδίνου από τις 7 έως τις 12 Οκτωβρίου και στη Νέα Υόρκη από τις 2 έως τις 7 Νοεμβρίου.

«Η Marie-Therese Walter και η Dora Maar είναι οι δύο γυναίκες που ενέπνευσαν την τέχνη του Πικάσο περισσότερο από κάθε άλλη και η ‘βασιλεία’ τους στη ζωή και το σύνολο του έργου του σχεδόν συνέπεσε», σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων Emmanuel Di Donna.

Ο Di Donna χαρακτήρισε τον πίνακα μία «ζωηρή, πολύχρωμη ωδή στον κλασικισμό» που παράχθηκε καθώς ο Πικάσο άρχισε να επικεντρώνεται στην Walter, η οποία θα γινόταν πρωταρχικός στόχος της τέχνης του αλλά και διατάραξη στο γάμο του με την Olga Khokhlova.

Το γλυπτό της Dora Maar, της επί μακρόν συντρόφου του, είναι ένα αξιοσέβαστο και εξιδανικευμένο πορτρέτο «χωρίς ίχνος αφαίρεσης που χαρακτήριζε τις πιο απειλητικές απεικονίσεις της, όπως η κλαίουσα γυναίκα», όπως αναφέρθηκε από τον Sotheby’s.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκθέσεις και τη δημοπρασία θα βρείτε στο site του οίκου Sotheby’s.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v