Έκθεση Ματίνας Ντούτσουλη: Με λόγο ελλειπτικό

Αφήγηση στα απόκρυφα μονοπάτια της ψυχής αποτελεί η έκθεση ζωγραφικής και installation της Σταματίνας Ντούτσουλη, με τίτλο : «Νύκτα Κυνόεσσα» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή".
της Ίριδας Κρητικού

Είναι μια αφήγηση σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Μια αφήγηση καταρχήν αυστηρά προσωπική. Εφιάλτες και όνειρα βιωμένα σε πραγματικές ή ενύπνιες καταστάσεις. Με ρευστά και αδιευκρίνιστα τα όρια, πότε δηλαδή το βίωμα είναι πραγματικό και πότε έρχεται από τον κόσμο των σκιών.

Με το χρώμα σχεδόν να απουσιάζει, να μην υπάρχει. Και όταν εμφανίζεται, να είναι χρώμα πυρετός, κόκκινο ή κίτρινο. Η κάσια κυριαρχεί. Χρώμα γήινο, εγκαλεί με την ίδια ένταση και την ίδια σπαρακτική γαλήνη στη γέννηση και στο θάνατο. Και όλα τα υλικά, ένα θρύψαλο γυαλιού, ένα κεραμικό ψηφίδιο, το στεγνό αφημένο πουκάμισο ενός φιδιού, ένα τσιγαρόχαρτο, μια νεκρωμένη πυγολαμπίδα, παίρνουν μέρος στον αφηγηματικό λόγο της εικόνας. Διακριτικά αλλά ισότιμα.

Αντί για πινέλο, με την αβρή του και ανώδυνη κίνηση, χρησιμοποιείται η πένα. Οξύ και τραχύ εργαλείο. Σαν ξιφίδιο που ο συνωμότης βγάζει κρυμμένο μέσα από τη χλαμύδα του. Ή σαν καλέμι, σιδερένιο ράμφος πελεκάνου, που πελεκάει το μάρμαρο. Πάνω στο χαρτί νιώθεις τον ήχο, γρατσούνισμα με το νύχι σε σκουριασμένο τενεκέ. Τα περισσότερα σχέδια φαινομενικά σκληρά. Μέχρι το πρώτο ξεφύλλισμα. Μετά, στη δεύτερη ματιά, αναδύεται η κρυμμένη τρυφερότητα. Μαζί και ο πόνος με τη λύπη. Κι ο φόβος. Ο φόβος απέναντι στους πιο αδυσώπητους εχθρούς, την ανθρώπινη χυδαιότητα και το θάνατο.

Η ηλεκτρική λάμπα, γυμνή, α-περίτεχνη, έρχεται συχνά και επανέρχεται, όχι για να φωτίσει τα μάτια της ψυχής αλλά εργαλείο βασανισμού, ηλεκτρική καρέκλα για τα συναισθήματα. Σκυλιά, όχι κανίς και λαμπραντόρ, όχι σκυλιά των σαλονιών ή της φάρμας. Σκυλιά των χειρότερων εφιαλτών, λυσσασμένα, βγαίνουν μέσα από δήθεν ανθρώπους με μόνο λόγο να κατασπαράξουν.Πρόσωπα κραυγές, σαν εκείνες των εφιαλτικών ονείρων που φωνή φωνάζεις και φωνή δεν βγαίνει. Και άλλα.

Παραστάσεις ευανάγνωστες αλλά που ζητούν μια κάποια τόλμη για να μπεις στον κόσμο και τα πράγματα που τις κατοικούν. Πρόθεση τα προσωπικά συναισθήματα, τα προσωπικά βιώματα, να ξεφύγουν από την προσωπική αφήγηση και να εκπροσωπήσουν περισσότερους, να μιλήσουν για περισσότερους, να μιλήσουν σε περισσότερους.

Να ξεφύγει από την φιλαυτία του καλλιτέχνη, ακόμη και την πιο οδυνηρή, και να μιλήσει με την μέγιστη δυνατή νηφαλιότητα νου και ψυχής γι΄ αυτά και για τα΄ άλλα. Και προπάντων τα ανθρώπινα.

Η Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής και installation της Σταματίνας Ντούτσουλη, με τίτλο : «Νύκτα Κυνόεσσα». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Αστρολάβος - Δεξαμενή: Ξανθίππου 11, Κολωνάκι. Τηλ: 210 729 4342, 3 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v