Εικόνες από τη θάλασσα: Αναμνήσεις σε γαλάζιο φόντο

Εικόνες που διηγούνται ιστορίες από τη θάλασσα και ξυπνούν αναμνήσεις από τη ζωή των ναυτικών παρουσιάζει, με ρεαλισμό, χιούμορ και ευαισθησία, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Αίγινας στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Εικόνες από τη Θάλασσα και Αναμνήσεις.
Εικόνες από τη θάλασσα: Αναμνήσεις σε γαλάζιο φόντο
Αν μια οποιαδήποτε εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, μια εικόνα από τη θάλασσα ξυπνάει άλλες τόσες αναμνήσεις. Σε μια προσπάθεια να τις κρατήσει ζωντανές, αλλά και να τις μοιραστεί με το –λιγότερο ή περισσότερο– «αμύητο» κοινό, ο Σύνδεσμος Ενεργών και Συνταξιούχων Ναυτικών Αίγινας «Ο Άγιος Νικόλαος» συγκέντρωσε στιγμιότυπα από ταξίδια δεκαετιών στους ωκεανούς του κόσμου και τα παρουσιάζει σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες από τη Θάλασσα και Αναμνήσεις».

Η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, από τα πρώτα λίμπερτι μέχρι τα σύγχρονα δεξαμενόπλοια, τα στάδια της κατασκευής του πλοίου, η ζωή στη θάλασσα, τα λιμάνια του κόσμου, οι γιορτές επάνω στο καράβι, τα ναυτικά ατυχήματα, η δουλειά του ναυτικού ξετυλίγονται όλα καρέ καρέ, σε μια αφήγηση με εικόνες. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες διηγούνται μια ιστορία μισού αιώνα. Δίπλα σε αυτές, sepia και έγχρωμες εκτυπώσεις ξετυλίγουν το φιλμ της ζωής επάνω στο πλοίο.

Η περιήγηση ξεκινά από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας και τη διαδικασία της κατασκευής των πλοίων, για να περάσει στην καθημερινότητα “on board”, σε εικόνες από τα λιμάνια του κόσμου και να καταλήξει –κάνοντας μια ενδιαφέρουσα στάση στο κανάλι του Παναμά– στα ατυχήματα και στο «τέλος της ζωής» των πλοίων. Ενδιάμεσα, φωτογραφίες ιστορικών αρχείων απεικονίζουν το λιμάνι της Αίγινας περί τα μέσα του αιώνα και τα επιβατηγά πλοία που πέρασαν από αυτό.

Στιγμιότυπα συγκινητικά, χιουμοριστικά, τρομακτικά ενίοτε, συνθέτουν το παζλ μιας ζωής γοητευτικής όσο και επικίνδυνης, γεμάτης γεγονότα, εμπειρίες και αναμνήσεις που ξυπνάνε στη θέα των εικόνων της θάλασσας –αυτών που διηγούνται και εμπνέουν τις διηγήσεις των ιστοριών των ναυτικών, των ιστοριών της θάλασσας.

Η.Κ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό τα Σαββατοκύριακα έως τις 15 Σεπτεμβρίου, από τις 19.30 έως τις 22.30.

Σύνδεσμος Ενεργών και Συνταξιούχων Ναυτικών Αίγινας «Ο Άγιος Νικόλαος», Θωμαΐδου και Αιακού, έναντι Πύργου Μαρκέλλου, Αίγινα, τηλ.: 22970 26426
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v