Αναδρομική Σάμιου στην Κεφαλονιά με χρώματα... παστέλ!

Με χρώματα παστέλ και θεματολογία... καλοκαιριού ξεκίνησε η αναδρομική έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Κεφαλονιά, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Αυγούστου.
Αναδρομική Σάμιου στην Κεφαλονιά με χρώματα... παστέλ!
Μια μίνι αναδρομική έκθεση με χαρακτηριστικά έργα από την ως τώρα πορεία του, παρουσιάζει ο καταξιωμένος ζωγράφος Παύλος Σάμιος στην αίθουσα τέχνης Φώτη Κρεμμύδα, στο Κρεμμύδι Κεφαλονιάς, από τις 5 Αυγούστου. Είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Σάμιος παρουσιάζει δουλειά του στο όμορφο νησί του Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα δυναμικό συνδυασμό καινούργιων θεμάτων σε μια συνάντηση τους με παλιότερα αγαπημένα του θέματα, τα οποία ο Παύλος Σάμιος προσεγγίζει αυτή τη φορά μέσα από μια νέα ενδιαφέρουσα οπτική. Έτσι τα ερωτικά ζευγάρια, σήμα κατατεθέν της δουλειάς του, αλλά και προπομπός των άλλων εκθέσεων με ανάλογα θέματα που ακολούθησαν, συνομιλούν δημιουργικά με τα παλιότερα θέματα με τους χαρτοπαίκτες, ενώ δεν λείπουν οι πιο πρόσφατες συνθέσεις με φρούτα, οι χαρακτηριστικές νεκρές φύσεις του Παύλου Σάμιου και βέβαια τα άκρως ερωτικά κορίτσια του.

Και τα 16 συνολικά έργα που θα παρουσιαστούν δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση. Μάλιστα ο Παύλος Σάμιος δοκίμασε για πρώτη φορά την τεχνική του παστέλ.

Ο σχετικός κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση περιέχει αποσπάσματα κείμενων για τον ζωγράφο της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, του κριτικού τέχνης Χάρη Καμπουρίδη, καθώς και του Φώτη Κρεμμύδα, στο χώρο του οποίου φιλοξενείται η έκθεση.

«Ο Παύλος Σάμιος ανήκει σ ένα είδος καλλιτεχνών που τελεί υπό εξαφάνιση στους «ζωγράφους ιστορίας», επισημαίνει η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στο κείμενο της που έχει τίτλο «Ένας γηγενής πρόδρομος του μοντερνισμού». «Ο Παύλος Σάμιος αντλεί το δικό του αφηγηματικό υλικό από την καθημερινότητα, που συχνά μεταβάλλεται σε καθημερινή τρέλα».

«Ο Σάμιος εκπροσωπεί την ελληνική ζωγραφική που καθιερώθηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, σε μια εποχή που τα εθνικά και πολιτισμικά σύνορα γίνονταν όλο και πιο αχνά» σημειώνει από την πλευρά του ο κριτικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης.

«Σχεδόν σε όλο το έργο του Παύλου Σάμιου, υπάρχει ένα κόκκινο αντικείμενο: είναι φωτιά, είναι κρασί, είναι φόρεμα, είναι καρπούζι» παρατηρεί ο Φώτης Κρεμμύδας. «Όμως στα περισσότερα έργα του είναι ένα ζευγάρι κόκκινες γόβες. Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα φετίχ. Το κόκκινο το χρώμα της εξέγερσης και οι γόβες, εξάρτημα τολμηρού βηματισμού, σηματοδοτούν και ανοίγουν δρόμους. Δρόμους, που οδηγούν στον «κόσμο το μικρό και το μέγα» στον κόσμο των έργων του Παύλου Σάμιου.»

Ο Παύλος Σάμιος έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους το Νίκο Νικολάου και το Γιάννη Μόραλη. Διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο Βυζαντινής Παραδοσιακής Ζωγραφικής. Έχει κάνει πολλαπλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ξεχωριστή εκθεσιακή καριέρα στη Γαλλία.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 15 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 18.00-20.00.


Τηλ. Επικοινωνίας: 26710 81544 και Αθήνα: 210 3644433.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v