Έκθεση καρτ-ποσταλικής ομορφιάς στην Άνδρο

Καρτ-ποστάλ της Άνδρου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας του ’60 είναι τα εκθέματα της εξαιρετικά πρωτότυπης έκθεσης ”Χαιρετίσματα από την Άνδρο” που φιλοξενείται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη από τις 7 Ιουλίου..

Η έκθεση ”Χαιρετίσματα από την Άνδρο...”, που θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 19.30 στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένη στις καρτ-ποστάλ της νήσου Άνδρου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το τέλος της δεκαετίας του ’60.

Πρόκειται για μία ακόμα παραγωγή της Καΐρείου Βιβλιοθήκης, αυτή τη φορά με αποκλειστική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και επιμελητή τον γνωστό φωτογράφο και μελετητή της φωτογραφίας Γιάννη Σταθάτο.

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελές μονογραφικό λεύκωμα με 78 ολοσέλιδες αναπαραγωγές, δοκίμιο του επιμελητή και πληροφοριακά επίμετρα, καθώς και επιλογή από τα κείμενα των καρτ-ποστάλ. Τα δελτάρια προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του Γιώργου Παπαδόπουλου, με πρόσθετο υλικό από τις συλλογές Αντώνη Πολέμη, Γιάννη Κοντοβασίλη και Ε.Λ.Ι.Α.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι καρτ-ποστάλ δημοσιεύθηκαν στην Άνδρο από εγχώριους επιχειρηματίες, από την οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε το 1892 ο τυπογράφος Λορέντζος Καραουλάνης. Επιχείρηση που δραστηριοποιείται για πάνω από έναν αιώνα και κυκλοφορεί το 90% περίπου όλων των Ανδριώτικων ταχυδρομικών δελταρίων, και περιλαμβάνει χειροποίητες τοπικές εκδόσεις επαγγελματιών φωτογράφων.

Χάρη στην επιμονή λίγων συλλεκτών, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αυτής διασώθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ασυνήθιστα ολοκληρωμένης εικόνας της διακίνησης φωτογραφικών εικόνων στον συγκεκριμένο χώρο.

Το ενδιαφέρον του υλικού αυτού είναι πολλαπλό. Οι φωτογραφίες αποτελούν πολύτιμη εικονική μαρτυρία για το παρελθόν του νησιού, ενώ η μελέτη των σύντομων μηνυμάτων που αναγράφονται σε όσα δελτάρια ”πέρασαν από τα χέρια” του ταχυδρομείου προσφέρει χρήσιμες (ενίοτε και γοητευτικές) πληροφορίες σχετικά με το πως οι επισκέπτες της εποχής έβλεπαν την Άνδρο.

Παράλληλα, το συνοδευτικό δοκίμιο του Γιάννη Σταθάτου αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας καρτ-ποστάλ στην Ελλάδα, ουσιαστική συμβολή στη μελέτη της ιστορίας της Ελληνικής φωτογραφίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v