”The Athens Effect”: Η Αθήνα στο Παρίσι

Με τον σαφή τίτλο ”The Athens Effect: Photographic Images in Contemporary Art” ξεκίνησε στο Maison Europeenne de la Photographie, στο Παρίσι, η έκθεση εννέα σημαντικών Ελλήνων φωτογράφων, που παρουσιάζει την πόλη μας με το δικό τους ”μάτι”.

Εννέα σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, συμμετέχουν στην έκθεση ”The Athens Effect: Photographic Images in Contemporary Art”, η οποία εγκαινιάστηκε στις 12 Ιουνίου στο Maison Europeenne de la Photographie στο Παρίσι και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Maison Europeenne de la Photographie, είναι ένας δυναμικός φορέας της σύγχρονης τέχνης στη διεθνή πολιτιστική σκηνή που ρίχνει βάρος στη φωτογραφία και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πολυάριθμες εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας.

Στο πλαίσιο αυτών των διοργανώσεων και η έκθεση ”The Athens Effect: Photographic Ιmages in Contemporary Art” προτείνει για πρώτη φορά το φωτογραφικό έργο εννέα σύγχρονων καλλιτεχνών ως ενιαίο αφηγηματικό σώμα.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν οι: Κώστας Μπασσάνος, Χριστίνα Δημητριάδου, Πάνος Κοκκινιάς, Παντελής Λαζαρίδης, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Νίκος Ναυρίδης, Μαρία Παπαδημητρίου.

Οι σύγχρονοι αυτοί καλλιτέχνες είτε είναι φωτογράφοι είτε απλώς χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο. Το κοινό τους σημείο ωστόσο δεν είναι μόνο η φωτογραφία, αλλά ακόμη περισσότερο ότι στηρίζονται στο φωτογραφικό υλικό και επεξεργάζονται την εικόνα με τέτοιο τρόπο ώστε να συνθέτουν ο καθένας μια καινοτόμα και απροσδόκητη αφήγηση.

Ο τίτλος της έκθεσης ”The Athens effect” αναφέρεται στην Αθήνα, σύγχρονη πόλη, η οποία λειτουργεί ως τόπος υποδοχής, πόλος έμπνευσης και δημιουργίας εικόνων και φωτογραφικών αφηγήσεων. Η Αθήνα συγκροτεί κατ’αυτόν τον τρόπο μια αναφορά πλήθους και σωμάτων, ταυτότητας και σχέσεων, μετακίνησης και εγκατάστασης.

Με τον προσδιορισμό ”Photographic Images in Contemporary Art”, η φωτογραφία ορίζεται ως ένα προνομιακό μέσο έκφρασης της σύγχρονης τέχνης. Μακριά από την αντίληψη περί αυτόνομης τέχνης που καταγράφει το βλέμμα του δημιουργού και αποτυπώνει στιγμιότυπα, η φωτογραφία συνιστά εργαλείο για την οργάνωση σύνθετων εννοιολογικών κατασκευών που υπερβαίνουν την εικόνα και την ανατροφοδοτούν με σημασίες.

Δεν είναι παράδοξο που η φωτογραφία αποτελεί μια από τις ισχυρότερες τάσεις στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: οι νέες συνθήκες της πόλης, οι νέες ταυτότητες και σχέσεις προσφέρουν την πρώτη ύλη εικαστικών αφηγήσεων.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Birgit Hoffmeister. Ο κατάλογος που συνοδεύει τη διοργάνωση, περιλαμβάνει όλο το υλικό της έκθεσης, κείμενο επιμελητή, εισαγωγικό κείμενο της ιστορικού τέχνης Αλεξάνδρας Μόσχοβη, καθώς και βιογραφίες των καλλιτεχνών από τον Θεόφιλο Τραμπούλη.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2007.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v