Ελλήνων μύθοι στο Children’s Museum of Manhattan

Γνωριμία των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη σκέψη επιδιώκει η έκθεση Gods, Myths and Mortals - Discover Ancient Greece στο Children’s Museum of Manhattan που ξεκινάει σήμερα (25/05) και θα συνεχιστεί για 18 ακόμα μήνες στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Με τη συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου 2007 η έκθεση GODS, MYTHS AND MORTALS - Discover Ancient Greece στο Children’s Museum of Manhattan (Τhe Tisch Building, 212 West 83rd Street, New York, NY 10024).

Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται σε χώρο περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζει μια ”οδύσσεια” που είναι τόσο φυσική όσο και ιστορική, πολιτιστική και τεχνολογική, που συνδυάζει τη δυνατότητα της εικονικής πλοήγησης και συμμετοχής στις περιπέτειες του Οδυσσέα αλλά και προβολής τεχνολογικών καινοτομιών της Αρχαίας Ελλάδας όπως αυτής του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Πρόκειται για μία έκθεση ιδιαίτερου παιδευτικού χαρακτήρα αφού σαν σκοπό έχει να προσφέρει σε παιδιά από έξι έως δέκα χρόνων, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της Αρχαίας Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τους προκαλεί να ανασυστήσουν το αρχαίο παρελθόν και τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν τα αποτυπώματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη ζωή τους και στον κόσμο γύρω τους.

Πρωτότυπα αρχαία έργα τέχνης, αντίγραφα, χρήση πολυμέσων και διαδραστικά παιχνίδια, είναι στη διάθεση των επισκεπτών, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Η έκθεση είναι βασισμένη σε πέντε θεματικές που αφορούν στην Αρχαία Ελλάδα και στον αντίκτυπο της στη σύγχρονη ζωή:

• H σχέση του ανθρώπου με το θείο

• Εξορθολογισμός του ατόμου και του κόσμου

• Μετάδοση αξιών και ιδανικών στην αρχαία Ελλάδα

• Πώς μαθαίνουμε για το παρελθόν και

• Η διαχρονική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στις τέχνες, στη δημοκρατία, την ιστορία, την επιστημονική σκέψη και εξέλιξη

Με βάση τις θεματικές αυτές έχουν διαμορφωθεί και οι τέσσερις ενότητες που απαρτίζουν την έκθεση:

• Οι Θεοί του Ολύμπου

• Μεγαλώνοντας Έλληνας

• Η Οδύσσεια: To Ταξίδι ενός Ήρωα

• Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα

Με άμεσο και συναρπαστικό τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να μυηθούν στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία, τα μεγάλα έπη και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων που θεμελίωσαν τον δυτικό πολιτισμό.

Τα παιδιά συμμετέχοντας σε ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες και παιχνίδια και βιώνοντας το εικονικό περιβάλλον της Αρχαίας Ελλάδας, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αρχαία Ελληνική μυθολογία και τους ήρωες της, να ανακαλύψουν το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο και την Αρχαία φιλοσοφική σκέψη, να κατανοήσουν τα αρχαία ιδανικά και τη διαχρονικότητα τους και ιδιαίτερα, να αντιληφθούν τη συμβολή της Αρχαίας Ελλάδας στα γράμματα, στις επιστήμες, στη διαμόρφωση των πολιτικών συστημάτων και των κοινωνικών δομών.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται σε μουσειακές προθήκες είδη κεραμικής και αρχαία αντικείμενα σχετικά με τις ενότητες της έκθεσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού συνέβαλε σημαντικά με την προσφορά εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ειδικά προγράμματα για το κοινό, καθώς και μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων – παράλληλες με την έκθεση – θα περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για σχολεία, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, παραστάσεις, διαλέξεις για ενήλικες, και τέλος διαδραστική πλοήγηση.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης για δεκαοχτώ μήνες, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει για τέσσερα χρόνια σε όλη την Αμερική.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του National Endowment for the Humanities (NEH), πέντε Πανεπιστημίων, της πόλης της Νέας Υόρκης, ιδιωτικών φορέων (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Οικογένειας Ζαχάρη), του History Channel, μελών της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης, οργανισμών, και της ανεκτίμητης καθοδήγησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στο site του Children’s Museum of Manhattan ή στο τηλ. 212.721.1223.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v