Warhol, Pollock κ.α. σε δημοπρασίες- μαμούθ

Με φόντο τις σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη Μοντέρνα Τέχνη, οι Sotheby’s και Christies προχωρούν την Τρίτη στην δημοπράτηση διάσημων έργων αξίας 1,4 δισ. δολ. ”βλέποντας” διόρθωση του χρηματιστηρίου της Τέχνης.

Πηγή: FT

της Deborah Brewster στη Νέα Υόρκη

Οι οίκοι Sotheby’s και Christies αναμένεται να πουλήσουν έργα τέχνης αξίας 1,4 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων δυο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές μοντέρνας τέχνης ωθούν τις τιμές σε επίπεδα που πολλοί ειδικοί θεωρούν ως μη διατηρήσιμα.

Ο Michael Moses, ο ιδρυτής των δεικτών έργων τέχνης Mei/Moses τονίζει: ”Εισρέουν πολλά χρήματα στην αγορά, ειδικά της μοντέρνας τέχνης, από ανθρώπους που είναι νέοι στις συλλογές, όπως διαχειριστές hedge funds και ρώσοι ολιγάρχες”.

Μεταξύ των έργων που τίθενται προς δημοπράτηση, βρίσκεται το ”Λευκό Κέντρο” του Mark Rothko, ένας πίνακας που η Sotheby’s εκτιμά ότι θα πουληθεί σε τίμημα υψηλότερο των 40 εκατ. δολαρίων, ένα νούμερο σχεδόν διπλάσιο από το ρεκόρ σε πώληση έργου του καλλιτέχνη, μόλις πριν από δυο χρόνια. Ο David Rockefeller ο οποίος πουλά το έργο, το είχε αγοράσει το 1960 για λιγότερα από 10.000 δολάρια.

Το ”αστέρι” στη δημοπρασία του Christie’s είναι το ”Ατύχημα με πράσινο αυτοκίνητο” του Andy Warhol (1963), το οποίο εκτιμάται ότι ”θα πιάσει” περί τα 25-35 εκατ. δολάρια, τίμημα διπλάσιο από το ρεκόρ του καλλιτέχνη.

Τέτοιες τιμές δείχνουν την ανάδυση της μοντέρνας τέχνης μετά από δεκαετίες κυριαρχίας των ιμπρεσιονιστών στο χρηματιστήριο τέχνης.

Έργα μεταπολεμικών καλλιτεχνών όπως ο Willem de Kooning, Jackson Pollock και του Jasper Johns διατίθενται σε τιμήματα που έχουν καταβληθεί μόνο για έργα ιμπρεσιονιστών, καθώς η νέα γενιά επενδυτών τέχνης αναζητά την πολιτιστική της ταυτότητα.

Ο Bill Ruprecht, διευθύνων σύμβουλος του οίκου Christie’s, τονίζει: ”Δεν αγνοούνται οι νόμοι της βαρύτητας. Απλώς υπάρχουν τεράστια επίπεδα ρευστότητας στις αγορές και εντυπωσιακή αύξηση των κεφαλαίων που επενδύονται σε εναλλακτικές επενδύσεις”.

Η αύξηση στις τιμές, η υψηλότερη από το 1990, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για εφέτος, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δυο μεγάλων οίκων δημοπρασιών. Όμως ο κ. Moses περιγράφει την τάση εκτίναξης των τιμών στα έργα μοντέρνας τέχνης ως ”μη διατηρήσιμη”.

Οι δημοπρασίες των δυο οίκων ξεκινούν σήμερα, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: FT

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v