Τριπλή μουσική ”επίθεση” με ρωσική σφραγίδα

Τρία διαφορετικά προγράμματα θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης υπό τη διεύθυνση του Γιούρι Τεμιρκάνοφ στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Απριλίου. Η Νατάλια Γκούτμαν και ο Γιώργος Δεμερτζής ερμηνεύουν Σοστακόβιτς και η Ελίζαμπεθ Λεόνσκαγια, Μπραμς.
Τριπλή μουσική ”επίθεση” με ρωσική σφραγίδα

Το παλαιότερο συμφωνικό σύνολο της πρώην ΕΣΣΔ, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης (1882) υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιούρι Τεμιρκάνοφ, με τρία διαφορετικά προγράμματα την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Απριλίου, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, κλείνει το φετινό κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι, χορηγός του οποίου είναι η ALPHA BANK.

Σε κάθε μια από τις συναυλίες θα ακουστούν τρία διαφορετικά κοντσέρτα, για βιολοντσέλο, για πιάνο και για βιολί που θα ερμηνεύσουν τρεις ξεχωριστοί σολίστ.

Την Παρασκευή 14 Απριλίου, η παγκοσμίου φήμης ρωσίδα τσελίστρια Νατάλια Γκούτμαν, θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ 1 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 107 του Σοστακόβιτς. Στο πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνεται και η Συμφωνία αρ. 1 σε ρε μείζονα, έργο 25, ”Κλασική” του Προκόφιεφ, καθώς επίσης και το έργο του Μούσοργκσκι: Εικόνες από μια έκθεση (σε ενορχήστρωση Maurice Ravel).

Η Ρωσικής καταγωγής Ελίζαμπεθ Λεόνσκαγια κατέχει διεθνώς ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους κορυφαίους πιανίστες. Το Σάββατο 15 Απριλίου θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ 1 για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 15 του Μπραμς. Στη συναυλία του Σαββάτου θα ακουστεί και η πέμπτη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Σοστακόβιτς.

Την Κυριακή 16 Απριλίου ο έλληνας βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο αρ 1 για βιολί και ορχήστρα του Σοστακόβιτς. Στο πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνεται το Vocalise, έργο 34, αρ. 14 του Ραχμάνινοφ (σε ορχηστρική μεταγραφή Romansy) καθώς και η Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92 του Μπετόβεν.

Ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ (φωτό) είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βασικός Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης από το 1988, με την οποία αναλαμβάνει συχνά σημαντικές περιοδείες ανά τον κόσμο. Είναι επίσης Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαλτιμόρης, ο Βασικός Προσκεκλημένος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δανικής Ραδιοφωνίας και Επίτιμος Αρχιμουσικός της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου. Προσκαλείται συχνά να διευθύνει μεγάλες ορχήστρες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος ρώσος καλλιτέχνης στον οποίο επετράπη να δώσει συναυλία στις ΗΠΑ, όταν είχαν πλέον αποκατασταθεί οι πολιτιστικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση (1988).

Στις πάμπολλες ηχογραφήσεις του συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τη Συμφωνική της Δανικής Ραδιοφωνίας και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, με την οποία ηχογράφησε όλα τα χοροδράματα του Στραβίσνκι και τον κύκλο συμφωνικών έργων του Τσαϊκόφσκι.

Για δέκα ημέρες την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Τεμιρκάνοφ διοργανώνει στην Αγία Πετρούπολη το Διεθνές Χειμερινό Φεστιβάλ Τεχνών στην Πλατεία, στο οποίο προσκαλεί πολλούς από τους κορυφαίους σολίστ του κόσμου. Έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά βραβεία στη Ρωσία. Το 2003, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τού πρόσφερε το Προεδρικό Μετάλλιο. Το 2002 απέσπασε το Βραβείο Αμπιάττι για τον Καλύτερο Αρχιμουσικό και το 2003 ανακηρύχθηκε Αρχιμουσικός της Χρονιάς στην Ιταλία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v