Φθηνό φαγητό... πολυτελείας!

Αν και η ”γερμανική κουζίνα” επί της ουσίας δεν υφίσταται, το Βερολίνο είναι σε θέση να προσφέρει έντονες γευστικές απολαύσεις συνοδευόμενες από καταπληκτικές διακοσμήσεις, άρωμα πολυτέλειας και υποδειγματικό σέρβις. Το ”παρών” δίνει και η διεθνής κουζίνα.

”Ολα έχουν ένα τέλος, εκτός από το λουκάνικο που έχει δύο”. Η απλοϊκή αυτή γερμανική παροιμία συμπυκνώνει εν πολλοίς τις διατροφικές προτιμήσεις των Γερμανών, οι οποίες για τα γευστικά γούστα άλλων ευρωπαίων, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και αφελείς.

Παραδοσιακή γερμανική κουζίνα δεν υπάρχει, αν εξαιρέσει κανείς τα σνίτσελ, τις τηγανητές πατάτες και –φυσικά- τα λουκάνικα. Η διατροφή των Γερμανών πόρρω απέχει από το θεωρηθεί ”υγιεινή”. Το λίπος κυριαρχεί, πράγμα άλλωστε ευνόητο, αφού λόγω του ημιπολικού κλίματος της πόλης οι κάτοικοί της έχουν την ανάγκη για περισσότερες θερμίδες.

Έτσι, αν επισκεφτείτε το Βερολίνο χειμερινούς μήνες, ίσως παρατηρήσετε πως... η όρεξή σας ανοίγει. Μην ανησυχήσετε: blame it on the weather!

Το φαγητό στο Βερολίνο είναι σε γενικές γραμμές φθηνό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να ξοδέψει πολλά χρήματα αν επιθυμεί να απολαύσει κεντροευρωπαϊκή πολυτέλεια. Στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Intercontinental, στο πάρκο του Tiergarten βρίσκεται το διάσημο για τους Βερολινέζους εστιατόριο Hugos, που συμπεριλαμβάνεται στους gourmet προορισμούς της πόλης.

Εντυπωσιακή θέα και καλό φαγητό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους πειραματισμούς του σεφ με τα μανιτάρια, συνδυάζοντας την επιλογή σας με καλό λευκό κρασί του Ρήνου. Η τιμή είναι περίπου στα 45-50 ευρώ το άτομο.

Ανατολικότερα, στο Mitte, περιοχή που κατά το παρελθόν ανήκε στο ανατολικό μπλοκ, και συγκεκριμένα στην οδό Unter den Linden το πολυτελές Margaux και ο τιμημένος με αστέρι Michelin σεφ Michael Hofmann περιμένει να ικανοποιήσει τις γευστικές αναζητήσεις σας. Λιτό με επιρροές από Bauhaus το περιβάλλον, φιλικό και ανεπιτήδευτο το servis. Θα πληρώσετε περί τα 55 ευρώ το άτομο (με κρασί).

Με περίπου 40 ευρώ το άτομο, μπορείτε να γευματίσετε ή να δειπνήσετε σε ένα από τα πιο ”σικ” εστιατόρια της πόλης, το Borchardt, το οποίο συγκεντρώνει πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Θα εκτιμήσετε την υψηλού επιπέδου γαλλική του κουζίνα, όπως και τις υπόλοιπες διεθνείς γευστικές προτάσεις.

Όσοι εκτός του καλού φαγητού τυγχάνουν και λάτρεις της ιστορίας θα βρουν γοητευτική την προοπτική να δειπνήσουν στο Palast der Republik, το άλλοτε κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας που πλέον είναι ανοικτό στο κοινό. Ο χώρος είναι επιβλητικός, ενώ έχουμε μικρά παράπονα από την εξυπηρέτηση. Υπολογίστε γύρω στα 50 ευρώ το άτομο με κρασί.

Θα συστήναμε ένα τουλάχιστον βράδυ της παραμονής σας να επιλέξετε την ”ανεπίσημη” πρόταση του Markthalle Welterestaurant, στην οδό Pucklerstrasse 34 στο Kreuzberg. Παλιά γερμανική σάλα ”μεταμφιεσμένη” σε μπυραρία με ”μικρό” menu και υπερμεγέθη σνίτσελ. Εξαιρετικά φιλικό σέρβις, ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και λιγότερα από 10 ευρώ το άτομο.

Τo Βερολίνο είναι μητρόπολη και στις γεύσεις, όπερ σημαίνει πως μπορεί κανείς να γευτεί πολλές και διάφορες κουζίνες, με έμφαση στην ασιατική και τη γαλλική, όπου τα restaurants με καλό φαγητό δεν λείπουν.

Ξεχωρίσαμε το Paris Bar στο Charlottenburg. Απλή, γαλλική ατμόσφαιρα με καλό φαγητό και λογική τιμή (περίπου στα 40 ευρώ το άτομο, με κρασί). Αν δεν γνωρίζετε γερμανικά, ξεσκονίστε τα γαλλικά σας. Είναι οι μόνες γλώσσες στις οποίες υπάρχουν κατάλογοι του menu.

Αν κατά τη διάρκεια των ημερήσιων περιηγήσεών σας πεινάσετε, μη διστάσετε να δοκιμάσετε τα βερολινέζικα ”βρώμικα” που δεν περιλαμβάνουν άλλο από λουκάνικα εγχώριας παραγωγής. Φανείτε πιο επιλεκτικοί με τον τουρκικής έμπνευσης γύρο κεμπάπ που πωλείται σχεδόν σε κάθε γωνιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v