Όσα δεν ξέρατε για τον Μάθιου Μακόναχι

Μάθετε τα πάντα για τη ζωή και την παράδοξη πορεία του ηθοποιού-φαινόμενο, που από τα γλυκανάλατα ρομάντζα βρέθηκε στα Όσκαρ και την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ.
Όσα δεν ξέρατε για τον Μάθιου Μακόναχι
του Γιώργου Κόκουβα

Από επίδοξος δικηγόρος, σταρ του θεάματος. Από γόης που πρωταγωνιστεί σε γλυκανάλατες ρομαντικές κωμωδίες, ηθοποιός γκάμας πλάι στους σημαντικότερους εν ζωή σκηνοθέτες. Από «απόκληρος» του Χόλιγουντ, ένα από τα Πρόσωπα της Χρονιάς για το 2014 σύμφωνα με το περιοδικό Time.

Ο Matthew McConaughey διέσχισε μεγάλες διαδρομές μέχρι να φτάσει στον περσινό θρίαμβο στα Όσκαρ, να γίνει στα 40 του το νέο αγαπημένο παιδί της κινηματογραφικής βιομηχανίας και να πρωταγωνιστήσει στην πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς, το Interstellar του Νόλαν στον οποίο τον απολαμβάνουμε αυτή την περίοδο. Πριν τον απολαύσετε κι εσείς, μάθετε για τη γεμάτη αντιθέσεις ζωή του 46χρονου Τεξανού σταρ.

Η οδύσσεια ενός Τεξανού
Μεγαλωμένος σε μια μικρή πόλη του Τέξας, όπου η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα και ο πατέρας του είχε το βενζινάδικο της περιοχής, ο μικρός Μάθιου προοριζόταν ως διάδοχος... βενζινοπώλης. Ο ίδιος όμως είχε άλλα σχέδια: Όταν ενηλικιώθηκε, άφησε την συγκεκριμένη δουλειά στα δύο του αδέρφια και ταξίδεψε μόνος του στην Αυστραλία, όπου έζησε έναν χρόνο πλένοντας πιάτα και βοηθώντας σε ορνιθοτροφεία.

Όταν γύρισε στις Πολιτείες – φέρνοντας μαζί του μια καλή δόση αυστραλέζικης προφοράς, που έκανε ακόμη πιο ιδιαίτερο το μίγμα της καταγωγής του, (με ρίζες αμερικανικές, σκοτσέζικες, ιρλανδικές, αγγλικές, γερμανικές και σουηδικές!) - είχε πάρει την απόφαση να σπουδάσει Νομική. Στην πορεία όμως τον κέρδισε η τέχνη και στράφηκε προς τον κινηματογράφο. Το 1991 έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις σε φοιτητικά ταινιάκια και διαφημιστικά σποτ, ενώ σκηνοθέτησε και τα δικά του φιλμ μικρού μήκους.

Κάποια στιγμή, σε ένα μπαρ στο Austin του Τέξας συνάντησε τον παραγωγό Don Phillips, που τον σύστησε στον γνωστό σκηνοθέτη Richard Linklater. Εκείνος αρχικά τον βρήκε υπερβολικά όμορφο για να παίξει στην ταινία που ετοίμαζε, αλλά ο Μακόναχι για να τον πείσει άφησε απεριποίητα γένια και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε στο πλατό των γυρισμάτων του Dazed And Confused. Το ημερολόγιο έγραφε 1993 και η καριέρα του είχε μόλις ξεκινήσει επισήμως.



Από τα πολλά υποσχόμενα ‘90s στα «ρομαντικά» ‘00s
Στην πρώτη δεκαετία της καριέρας του, ο Μακόναχι δοκίμασε πολλά διαφορετικά είδη και έγινε ένας από τους πλέον ανερχόμενους ζεν πρεμιέ των ΗΠΑ. Από το Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation πλάι στη Ρενέ Ζελβέγκερ και τα Lone Star και A Time to Kill πλάι στον Kevin Spacey μέχρι το Contact του Ζεμέκις και το Amistad του Σπίλμπεργκ, ο 20άρης τότε Τεξανός έχτισε μια καλή βάση ως ηθοποιός γκάμας, συμμετέχοντας σε ταινίες σλάσερ, πολεμικές, κωμικές, περιπέτειες, δράματα και επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει ο superstar της δεκαετίας, καθώς οι παραγωγοί του «Τιτανικού» του James Cameron τον σκέφτονταν για αρκετό καιρό για τον ρόλο του Τζακ, που τελικά πήρε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Αυτή η υποκριτική γκάμα ήταν που χάθηκε την δεκαετία του 2000, καθώς τότε ήταν που το χρήμα έρρεε ζεστό στις ρομαντικές κωμωδίες, κάτι που ώθησε τον Μακόναχι να σπαταλήσει αρκετά γόνιμα χρόνια σε ταινίες όπως «Ο Γάμος του Εραστή μου», «Πώς να χάσεις έναν άντρα σε 10 ημέρες», «30άρης από σπίτι», «Fool’s Gold» και «Τα Φαντάσματα των Πρώην».

«Ο τρόπος ζωής μου, το να ζω στην παραλία, να τρέχω χωρίς μπλουζάκι και να κάνω ρομαντικές κωμωδίες», όπως περιέγραφε ο ίδιος εκείνα τα χρόνια μπορεί να του χάρισαν τον τίτλο του πιο σέξι άνδρα του κόσμου και του πιο περιζήτητου εργένη το 2005, αλλά όταν πάτησε τα 40 τα πράγματα άλλαξαν. «Είχα την αίσθηση πως για αρκετά χρόνια έκανα κάτι που μου άρεσε, παίζοντας σε ρομαντικές και περιπετειώδεις κωμωδίες. Αλλά παρατήρησα πως δεν έρχονταν άλλου είδους προτάσεις, και αν έρχονταν, ήταν με πολύ χαμηλότερες αμοιβές», δήλωσε για εκείνη την περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του 2000 – εποχή που, παρεμπιπτόντως, είχε γνωρίσει την σημερινή σύζυγό του, Camila Alves και είχαν αποκτήσει ήδη το πρώτο από τα τρία τους παιδιά. «Ήξερα πως αν σταματούσα (σ.σ.: τις ρομαντικές κωμωδίες) θα “στέγνωνα” επαγγελματικά για αρκετό καιρό», υποστηρίζει. Παρ’ όλα αυτά, είπε «όχι» στις νέες προτάσεις για rom-coms και όντως για ενάμιση χρόνο καμία άλλη πρόταση δεν του έγινε. «Ξαφνικά όμως, μετά από δύο χρόνια, έγινα καλή ιδέα για κάποιους σημαντικούς σκηνοθέτες».

Η μεταμόρφωση
…Και τότε, στα 40 και κάτι χρόνια του, ξεκίνησε η σημαντικότερη και πιο ώριμη περίοδος της καριέρας του. Ανεξάρτητα διαμαντάκια όπως το Mud, ρόλοι όπως αυτός στο Magic Mike στους οποίους έδωσε βάθος, badass ερμηνείες όπως στο εξαιρετικό Killer Joe όπου πήρε πάνω του όλη την ταινία, και φυσικά, το «θαύμα» του Dallas Buyers Club, όπου ερμήνευσε έναν ομοφοβικό άνδρα που ανακαλύπτει πως πάσχει από AIDS, ρόλος που οδήγησε στην βράβευσή του με Όσκαρ και στην συγκινητική του ομιλία στην περσινή τελετή.



Και ενώ όλος ο κόσμος μιλούσε όχι μόνο για την ερμηνευτική του μεταμόρφωση, αλλά και για τα 15 κιλά που έχασε για τις ανάγκες της ταινίας, ο Μακόναχι ετοίμαζε τα επόμενα μεγάλα χτυπήματά του. Κατάκτησε την μικρή οθόνη, πρωταγωνιστώντας στην πιο πολυσυζητημένη σειρά της περσινής σεζόν, True Detective, πέρασε για έναν απολαυστικό β’ ρόλο από τον «Λύκο της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε, όπου κατάφερε να κλέψει την παράσταση μέσα στα ελάχιστα λεπτά συμμετοχής του και ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ολοκαίνουριο sci-fi έπος του Κρίστοφερ Νόλαν «Interstellar», που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα στους κινηματογράφους.

Οι «παραξενιές» ενός σταρ
Δεν είναι λίγες οι φήμες αλλά και οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για την ζωή του και την δράση του, που σκιαγραφούν ένα προφίλ μάλλον cool αλλά και αρκετά αλλόκοτο. Για παράδειγμα, στους κόλπους του Hollywood συζητείται έντονα το γεγονός ότι φοβάται τις περιστρεφόμενες πόρτες, ότι έχει τη συνήθεια να μασά καπνό, ότι σπάνια φορά αποσμητικό ή άρωμα και ότι έχει τρεις κρεβατοκάμαρες στο σπίτι του και κοιμάται εναλλάξ σε καθεμία από αυτές.

Γνωστό είναι επίσης και ένα επεισόδιο από το μακρινό 1999, όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του μετά από παράπονα για φασαρία, και τον βρήκε μαζί με έναν άγνωστο άνδρα, γυμνούς, να παίζουν μπόνγκο και να έχουν στην κατοχή τους ναρκωτικά. Την ίδια… αγάπη για τη μουσική επέδειξε κατά την διάρκεια της γέννησης του πρώτου του παιδιού: Για να βοηθήσει τη σύντροφό του, όπως είχε αποκαλύψει, έπαιζε επί οκτώ ώρες βραζιλιάνικη μουσική στην αίθουσα τοκετού.



Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, προλαβαίνει να δείξει και το φιλανθρωπικό και φιλόζωο πρόσωπό του. Με το μόττο «Just Keep Living» έχει ιδρύσει την ομώνυμη φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει νέους ανθρώπους για το ξεκίνημα της ζωής τους, ενώ έχει κυκλοφορήσει και την δική του σειρά ρούχων με την επωνυμία «j.k. livin». Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημοσιοποιηθεί ιστορίες για την διάσωση παγιδευμένων ζώων από τον ίδιο, ενώ δεν δίστασε να κάνει μεγάλες δωρεές και για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Μάθετε περισσότερα για τη ζωή και τα… καμώματα του Μάθιου Μακόναχι εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v