(Και) εμείς είμαστε το πρόσωπο της χρονιάς!

«Ο διαδηλωτής. Από την Αραβική Άνοιξη ως την Αθήνα και από το Occupy Wall Street μέχρι τη Μόσχα». Το Time ανακηρύσσει το πρόσωπο της χρονιάς για το 2011 και μας θυμίζει πως η Ιστορία γράφεται στους δρόμους.
«Ένα χρόνο αφότου ένας μανάβης αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία, η αντίρρηση εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναδιαμορφώνοντας την παγκόσμια πολιτική και επαναπροσδιορίζοντας την δύναμη των ανθρώπων. Το 2011, οι διαδηλωτές δεν εξέφρασαν απλώς τα παράπονά τους. Άλλαξαν τον κόσμο». Με αυτές τις τρεις γραμμές το Time προλογίζει το πολυσέλιδο ετήσιο αφιέρωμά του στο Πρόσωπο της Χρονιάς: τον Διαδηλωτή.

«Από την Αραβική Άνοιξη στην Αθήνα, από το Occupy Wall Street στη Μόσχα» γράφει η λεζάντα του εξωφύλλου, και ο συγγραφέας του cover story, Kurt Andersen, εξηγεί στο παρακάτω βίντεο γιατί οι Αγανακτισμένοι, οι Εξεγερμένοι, το 99% ή όπως προτιμάτε να αποκαλείτε τους διαδηλωτές που φώναξαν το 2011 περισσότερο από ποτέ είναι το πρόσωπο της χρονιάς:



Η τελευταία φορά που το εξώφυλλο του Time μας είχε συγκινήσει, ανακηρύσσοντας πρόσωπο της χρονιάς «εσένα» (ή «εμένα» ή «εσάς», αναλόγως πώς το έβλεπε ο καθένας) ήταν το 2006, όταν οι bloggers ανέλαβαν τα ηνία της ενημέρωσης στο νεοσύστατο τότε web 2.0 και «κέρδισαν τους δημοσιογράφους στο παιχνίδι τους».

Η φετινή λογική είναι παρόμοια, ίσως και ακόμη πιο συγκινητική –τουλάχιστον για όσους πιστεύουν ότι η Ιστορία γράφεται ακόμα στους δρόμους, και όχι στις οθόνες υπολογιστών.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v