Αεροσυνοδός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αεροσυνοδός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Βίκυ Σπυράκη, 25 ετών, μένει μόνιμα στο Ντουμπάι, και εργάζεται ως αεροσυνοδός. «Για τη συγκεκριμένη δουλειά μου μίλησε μια φίλη που εργάζεται στον ίδιο τομέα, αλλά στην Ελλάδα» αναφέρει. «Η διαδικασία ήταν απλή, καθώς απαιτούνταν μόνο μια αίτηση στο διαδίκτυο και η παρουσία σου την προκαθορισμένη ημερομηνία που είχε ορίσει η εταιρεία για τους υποψήφιους εργαζομένους. Έπειτα η διαδικασία επιλογής ξεκινούσε ανάλογα με τα βιογραφικά σημειώματα που είχαν κατατεθεί. Τα άτομα που επιλέχθηκαν θα μετακόμιζαν στο Ντουμπάι, όπου βρίσκεται και η βάση της εταιρείας».

«Για να μείνεις μόνιμα στο Ντουμπάι, πρέπει να διαθέτεις βίζα που θα την παραχωρήσει η κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι να εργάζεσαι. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι από άλλη χώρα και θέλεις να μείνεις εδώ πρέπει μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο να βρεις δουλειά. Όσα άτομα έφυγαν από την Ελλάδα διέθεταν βίζα πριν την αναχώρησή τους με πρωτοβουλία της εταιρείας. Η αγορά εργασίας εδώ απασχολεί εργαζομένους σχεδόν από όλο τον κόσμο. Βασικός τομέας είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες, ο τουρισμός και οι εργασίες που συνδέονται άμεσα με την αεροπορική εταιρεία».

Φόροι vs. κοινωνικές παροχές

«Ο μισθός κυμαίνεται ανάλογα με τον τομέα που εργάζεται κάποιος, αλλά η φορολογία είναι μηδενική. Απ’ όσο γνωρίζω φορολογία εφαρμόζεται κυρίως σε τραπεζικές επιχειρήσεις και όσες εταιρείες ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία πετροχημικών προϊόντων» λέει –εκπλήσσοντάς μας– η Βίκυ (φωτό, αριστερά).

«Οι παροχές που προσφέρονται στο Ντουμπάι προέρχονται από την κυβέρνηση. Υπάρχει δημόσια περίθαλψη, αλλά δεν την χρησιμοποιώ καθώς η εταιρεία στην οποία εργάζομαι προσφέρει περίθαλψη αποκλειστικά για τους αεροσυνοδούς. Όσον αφορά αυτό τον τομέα, το μηνιαίο ποσό που κρατείται από το μισθό δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ. Οι κλινικές της εταιρείας παρέχουν γενικούς γιατρούς και εξετάσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ μπορούν να παραπέμψουν σε νοσοκομεία αν παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση ανάγκης καλύπτεται ιατρική εξέταση και στο εξωτερικό, μιας και η φύση της δουλειάς το απαιτεί. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δικαιούνται 30 μέρες το χρόνο άδεια».

Το κόστος ζωής: Θα βγαίνω με τον βασικό μισθό;

«Συγκρίνοντας τους μισθούς εδώ με αυτούς της Ελλάδας, σίγουρα η διαφορά είναι εμφανής. Οι τιμές των προϊόντων είναι αρκετά καλύτερες από αυτές τις Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα 6 κουτάκια coca cola κοστίζουν 2 ευρώ και ένα κουτί εμφιαλωμένο νερό με 12 μπουκάλια 1 1/2 λίτρου 3 ευρώ» αναφέρει η Βίκυ σχετικά με το κόστος ζωής στο Ντουμπάι.

Όσα φέρνει η παγκόσμια οικονομική ύφεση…

«Η χώρα που μένω ασχολείται πολλά χρόνια με την εξόρυξη πετρελαίου με αποτέλεσμα να αποτελεί μια αρκετά πλούσια περιοχή. Ίσως η παγκόσμια κρίση να επηρεάσει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα. Οι επενδύσεις είναι αρκετές. Η αεροπορική εταιρεία παραλαμβάνει συνεχώς νέο εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό» λέει αισιοδοξώντας η Βίκυ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v