Τραγουδιστής στον Καναδά

Τραγουδιστής στον Καναδά
Ο Νίκος Ράμμος, 48 ετών, είναι τραγουδιστής στο Οντάριο του Καναδά, όπου και μένει τα τελευταία πέντε χρόνια. «Ήρθα εδώ σαν τουρίστας, και εντελώς τυχαία, με άκουσε ο ιδιοκτήτης ενός μαγαζιού, και με προσέλαβε» λέει. «Αυτός μου έβγαλε και άδεια εργασίας, την οποία ανανεώνω 5 χρόνια τώρα, περιμένοντας και τα χαρτιά μου ως Permanent Resident».

«Από Ευρώπη δύσκολα δέχεται ο Καναδάς μετανάστες. Πρέπει δε, να ανήκει η ειδικότητά τους σε κάποια από αυτές που ο νόμος θεωρεί «ειδικές» κατηγορίες επαγγελμάτων, που δεν μπορεί να κάνει ένας Καναδός υπήκοος: π.χ. μουσικός ελληνικής μουσικής, τραγουδιστής ελληνικού ρεπερτορίου, μάγειρας πτυχιούχος ελληνικής κουζίνας, ψάλτης, δάσκαλος, κ.λ.π.»

Φόροι vs. κοινωνικές παροχές
 
Η φορολογία στον Καναδά είναι υψηλή, και ανέρχεται σύμφωνα με τον Νίκο στο 40% του συνολικού εισοδήματος. «Για να πάρει κάποιος OHIP (κάρτα ιατρικής περίθαλψης) πρέπει να έχει άδεια εργασίας, τουλάχιστον για 181 ημέρες. Την αποκτά τρεις μήνες από την ημέρα που θα κάνει την αίτηση και τότε έχει δωρεάν περίθαλψη. Άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούται δύο βδομάδες το χρόνο. Πέραν των δύο εβδομάδων, δεν πληρώνεται, και του χορηγείται μόνο αν συμφωνήσει ο εργοδότης να λείψει περισσότερο διάστημα. Εκτός κι αν έχει κάποιος δική του δουλειά, οπότε παίρνει όσο θέλει».

Το κόστος ζωής: Θα βγαίνω με τον βασικό μισθό;

«Θα έλεγα ότι το κόστος ζωής είναι ακριβό» επισημαίνει ο Νίκος (φωτό). «Τα ενοίκια κυμαίνονται για ένα δυάρι, από 1000 έως 1500 δολάρια Καναδά (ένα ευρώ είναι 1,40 δολάρια Καναδά). Ο βασικός μισθός είναι περίπου 11 δολάρια την ώρα. Ο καφές σε μια καφετέρια κοστίζει 5 δολάρια, τα τσιγάρα ξεπερνούν τα 10 δολάρια το πακέτο. Η βενζίνη κοστίζει $1.30 το λίτρο, η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου για έναν νέο οδηγό στον Καναδά, κυμαίνεται γύρω στα 500-700 δολάρια το μήνα. Το ψωμί στοιχίζει περίπου 1,5 δολάριο, το κρέας θα έλεγα φτηνό και πάει λέγοντας».

Όσα φέρνει η παγκόσμια οικονομική ύφεση…

«Είμαι εδώ μόνο πέντε χρόνια, αλλά από όσα άκουσα και είδα, θα πω πως ναι, έχει επηρεαστεί και ο Καναδάς αρνητικά από την παγκόσμια κρίση σε κάποιο βαθμό, όχι όμως όπως η Αμερική ή η Ευρώπη. Δουλειές υπάρχουν αν κάποιος θέλει να εργαστεί. Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος ψάχνει να βρει εργασία σε συγκεκριμένους τομείς (λόγω πτυχίου, εμπειρίας κλπ.) ίσως να συναντήσει δυσκολίες. Ο κόσμος «σφίχτηκε» και δεν απλώνεται οικονομικά, όπως έκανε πριν κάποια χρόνια.

«Παρ’ όλα αυτά, ζούμε αξιοπρεπώς, δίχως να στερούμαστε τίποτε, και δίχως να μας λείπει κάτι το αναγκαίο. Λείπει το άγχος θα έλεγα, αυτό που σίγουρα αισθάνεται ο κάθε συμπατριώτης μου στην Ελλάδα σήμερα, το αν χάσει τη δουλειά του, το πού θα βρει δουλειά να ζήσει την οικογένειά του, τι χαράτσι θα του έρθει, πώς θα πληρώσει τα χρέη του ή το ρεύμα.. όλα αυτά, δόξα το Θεό, δεν τα αισθανόμαστε εδώ»
καταλήγει ο Νίκος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v