Το Καλλιμάρμαρο καθαρίζεται για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, τα πεντελικά μάρμαρα του Παναθηναϊκού Σταδίου καθαρίζονται, σε μια μεγάλη επιχείρηση συντήρησης που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

Το Καλλιμάρμαρο καθαρίζεται για πρώτη φορά εδώ και 120 χρόνια

Μια μικρή, ιστορική μεταμόρφωση βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Το Καλλιμάρμαρο καθαρίζεται οργανωμένα για πρώτη φορά εδώ και περίπου 120 χρόνια, με στόχο τα περίφημα πεντελικά μάρμαρά του να ξαναβρούν τη λάμψη τους, χωρίς βέβαια να χάσουν την πατίνα που τους χάρισε ο χρόνος.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τη σφενδόνη του Παναθηναϊκού Σταδίου, με το πρώτο στάδιο να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν τμηματικά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2026.

Ο καθαρισμός πραγματοποιείται με ήπια μέθοδο, καθαρό νερό και ελεγχόμενη χαμηλή πίεση, ώστε να απομακρύνονται οι ρύποι χωρίς να τραυματίζεται η επιφάνεια του μαρμάρου. Οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη διαπιστευμένων συντηρητών και με επιστημονική εποπτεία (με τη συμβολή του αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ) για την προστασία του πεντελικού μαρμάρου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος, μιλώντας στο Associated Press, περιέγραψε τόσο τον καθαρισμό όσο και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη:

«Εμείς ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναλάβαμε την ιστορική ευθύνη των εργασιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να γίνει ακόμα πιο φωτεινό. Αλλάζουμε τον αγωνιστικό τάπητα για να μπορεί να φιλοξενήσει αγωνίσματα στίβου επιπέδου Diamond League, θα μπουν νέα φώτα Led και ξεκίνησε και ο καθαρισμός των μαρμάρων. Έτσι το Καλλιμάρμαρο θα δείξει τη λαμπρότητα του και είναι το κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας για το Ολυμπιακό κίνημα. Θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την χώρα μας, για την Αθήνα, για όλο τον σύγχρονο πολιτισμό.»

Για τη μέθοδο καθαρισμού, ο ίδιος ανέφερε:

«Στην αρχή εξετάσαμε την επιλογή του καθαρισμού με μηχανήματα λέιζερ, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη του κορυφαίου αρχιτέκτονα Μανόλη Σαρρή που είναι και ο πιο ειδικός και γνωρίζει τα μάρμαρα του Παρθενώνα που είναι επίσης από πεντελικό μάρμαρο, για να γίνει ο καθαρισμός με νερό βρύσης. Ένας επιφανειακός καθαρισμός επιφανειακά, ώστε να μην υπάρξει ενόχληση του μαρμάρου, με χαμηλή πίεση και με ειδικά μηχανήματα, ώστε τα μάρμαρα να αποκτήσουν και πάλι την απόλυτη λαμπρότητα, διατηρώντας την πατίνα των χρόνων».

Παράλληλα, αντικαθίσταται ο αγωνιστικός τάπητας του Σταδίου και προβλέπεται η τοποθέτηση νέου φωτισμού LED. Στόχος είναι το Καλλιμάρμαρο να μπορεί να φιλοξενήσει ξανά διεθνείς διοργανώσεις στίβου υψηλού επιπέδου, ακόμα και αγώνες της σειράς Diamond League.

Το έργο έχει ήδη τραβήξει και τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου. Συνεργείο του Associated Press βρέθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατέγραψε τις εργασίες και συνομίλησε με τον Ισίδωρο Κούβελο, ενώ το σχετικό ρεπορτάζ αναπαράχθηκε από μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το ABC και το NBC.

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Los Angeles 2028, Casey Wasserman, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΟΕ για να τον συγχαρεί για την πρωτοβουλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ανυπομονώ να το δω τελειωμένο και λαμπερό όπως του αξίζει».

Μια πρώτη εικόνα του ανανεωμένου Καλλιμάρμαρου αναμένεται να έχουμε στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο η Τελετή Αφής και Παράδοσης της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Dakar 2026, παρουσία της Προέδρου της ΔΟΕ Κίρστι Κόβεντρι.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και χρηματοδότηση της Capital Maritime & Trading Corp., συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v