Σίγουρα έρχεται συγγνώμη

Ειμαι βέβαιος ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνεται πολύ άσχημα που τραμπούκισε δημοσιογράφο που ρώτησε κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Σίγουρα έρχεται συγγνώμη

Από παλιά η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν φρικτό χαμαλίκι, το οποίο ο κάτοχός της πρέπει να υποστεί σαν εισόδια δοκιμασία για άλλα, πιο άνετα και πιο αξιοπρεπή πόστα. Θυμίζω ότι από τη θέση πέρασαν «ονόματα» της ελληνικής πολιτικής όπως Ρουσσόπουλος, Χυτήρης, Ρέππας, Βενιζέλος, Μαρούδας, Παυλόπουλος, Λαλιώτης, Πολύδωρας και πολλοί-πολλοί άλλοι. Στις απαιτήσεις της θέσης είναι να βγαίνεις και να προσπαθείς να μαζέψεις τα (πολλές φορές) ασυμμάζευτα, προσπαθώντας να δείξεις ότι η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει και ότι τα μέλη της είναι συντονισμένα. Αστεία πράγματα για όποιον είναι έστω και λίγο γνώστης της ελληνικής πολιτικής σκηνής.    

Δεν είναι λίγες οι φορές που, πιεσμένοι από τις… καρπαζιές που τρώνε, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έβγαζαν νεύρα και ενόχληση προς τους δημοσιογράφους που επέμεναν να ρωτούν… δυσάρεστα πράγματα, πλήττοντας τη δημόσια εικόνα του απαντώντος και θυμίζοντάς του τις θυσίες που απαιτεί η εξουσία.

Όμως ο κ. Παύλος Μαρινάκης πήγε το beef σε άλλο επίπεδο, απειλώντας τον δημοσιογράφο με «νομικές κυρώσεις» και με νομική δράση που θα αναλάβει αν δεν συνετιστεί! Πραγματικά εντυπωσιακό - ακόμη και για το αρχείο των αντιδράσεων κυβερνητικών εκπροσώπων. Μήπως όμως είχε δίκιο ο κ. Μαρινάκης; Μήπως ο εκπρόσωπος της τέταρτης εξουσίας έκανε κατάχρησή της και φέρθηκε απρεπώς στον αντιπρόσωπο του ελληνικού λαού;  

Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για την τραγωδία της Χίου και επιχειρώντας να αποσείσει κάθε κυβερνητική ευθύνη: «Η δουλειά του Λιμενικού είναι να προστατεύει τα σύνορά μας και να αποτρέπει, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με δική του ευθύνη, την παράνομη είσοδο στη χώρα μας, ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν το σχετικό δικαίωμα».

Τσίμπησε ο δημοσιογράφος το «δουλειά του λιμενικού είναι να αποτρέπει» και έσπευσε να ζητήσει επιβεβαίωση από τα αρμόδια χείλη του κ. Μαρινάκη. Όντως είχε μόλις πει ότι η αποστολή του λιμενικού ήταν να αποτρέψει την αποβίβαση των ανθρώπων που πνίγηκαν;    

Αντί άλλης απάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ενημέρωσε μιλώντας «με τη νομική του ιδιότητα» ότι είχε διαπράξει το «ποινικό αδίκημα της παραποίησης δεδομένων». Μολονότι η «παραποίηση δεδομένων» (για ποια δεδομένα μιλάμε άραγε;) ακούγεται ωραία για κάποιον ισχυρισμό σε χολιγουντιανή παραγωγή, στον Έλληνα ποινικό νομοθέτη δεν λέει και πολλά, καθώς δεν φαίνεται να αντιστοιχεί σε κάποια διάταξη του ποινικού κώδικα.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε ευλόγως αν απειλείται, και ο κ. Μαρινάκης πέρασε στο επόμενο… μάθημα νομικής επιστήμης λέγοντας ότι απειλή που είναι νόμιμη δεν είναι απειλή. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος άκουσε ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία ότι είναι «θρασύδειλος» και «δειλός» ότι σπιλώνει, ενώ εμφατικά του απευθυνόταν η ενημέρωση ότι «δεν έχει τον λόγο».

Τα παραπάνω συνθέτουν μια πραγματικά πρωτότυπη εικόνα «ενημέρωσης συντακτών», η πατέντα της οποίας προφανώς εκπορεύεται από το κυβερνητικό ήθος γενικότερα και από τις νομικές σπουδές του εκπροσώπου της, ειδικότερα.

Ανθρώπινο είναι να ξεφεύγουμε ορισμένες φορές. Κανείς δεν είναι από πέτρα, ειδικά όταν συνειδητοποιεί δημοσίως ότι μόλις πιάστηκε να έχει πει μπαρούφα. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μαρινάκης θα ζητήσει συγγνώμη για το θεσμικό του ατόπημα και δεν θα το επαναλάβει. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει περίπτωση να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Θα ήταν κρίμα.    

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v