Τέλος τα νέα Airbnb σε Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Χανιά, Πάρο και Χαλκιδική
Μετά την Αθήνα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή νέων αδειών για Airbnb και σε 5 ακόμα περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης.

Μετά την Αθήνα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή νέων αδειών για Airbnb και σε 5 ακόμα περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας της στεγαστικής κρίσης.
Όποιος πρόλαβε να κάνει το σπίτι του Airbnb πρόλαβε. Με την στεγαστική κρίση να πνίγει την χώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε τολμηρά μέτρα, αναστέλλοντας –μετά το κέντρο της Αθήνας– την χορήγηση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε πέντε ακόμα περιοχές της χώρας: Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη, τα Χανιά, την Πάρο και τη Χαλκιδική.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι πέντε αυτές περιοχές παίρνουν σειρά μετά την απόφαση για παράταση του απαγορευτικού στο κέντρο της Αθήνας και για το 2026, καθότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει δραστικά τη διαθεσιμότητα για μακροχρόνια ενοικίαση, οδηγώντας σε αύξηση των ενοικίων κατά 20% την τελευταία διετία.
Το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Κώστας Τσάβαλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα θυμίζει ολοένα και περισσότερο την Αθήνα με τις καταχωρήσεις για Airbnb να αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί οι αγγελίες ακινήτων για παραδοσιακή μίσθωση. Στα Χανιά, οι τοπικές αρχές ζητούν άμεσα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της πόλης ενώ σε Σαντορίνη, Πάρο και Χαλκιδική η υπερβολική ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση έχει προκαλέσει σοβαρές στεγαστικές στρεβλώσεις, με τους μόνιμους κατοίκους να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βρουν προσιτή κατοικία».
«Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2025, τα διαθέσιμα ακίνητα Airbnb ανήλθαν σε 245.944, προσφέροντας 1.078.000 κλίνες, 57.000 περισσότερες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024. Η πληρότητα διατηρήθηκε στο 51%, δείχνοντας σταθερή ζήτηση. Η Αττική παραμένει πρώτη, συγκεντρώνοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού δυναμικού, ενώ ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο και η Κεντρική Μακεδονία με 26.000 ακίνητα» καταλήγει το ρεπορτάζ.