Ταβερνάκια με αυλή και… ιστορία στην Αθήνα
Από τη Δροσιά ως το Θησείο και το Παγκράτι, ανακαλύπτουμε υπέροχες ταβέρνες με αυλές, παράδοση και συνταγές που μένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες.

Από τη Δροσιά ως το Θησείο και το Παγκράτι, ανακαλύπτουμε υπέροχες ταβέρνες με αυλές, παράδοση και συνταγές που μένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες.
Κάποιες ταβέρνες δεν είναι απλώς μαγαζιά για να φας – είναι κομμάτια της ιστορίας μιας πόλης. Είναι αυλές που μύρισαν τσίκνα και γιασεμί για δεκαετίες, ξυλόφουρνοι που δεν έσβησαν ποτέ, και φαγητά που μαγειρεύονται όπως παλιά.
Στην Αθήνα, υπάρχουν ακόμα τέτοια σημεία αναφοράς: ταβερνάκια με σταθερή αξία στον χρόνο, όπου η απλότητα και η αυθεντικότητα συναντούν την παράδοση.
Πείνασες;
Επταχάλκου 5, τηλ. 21 0345 8052 και Θεσσαλονίκης 7, τηλ: 2103422407
Το 1981, ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε μια ταβέρνα στην οδό Θεσσαλονίκης στο Θησείο, με βασικό στόχο να προσφέρει καλό φαγητό και αυθεντικό κλίμα. Το "Στέκι του Ηλία" γρήγορα έγινε γνωστό για τα ζουμερά του παϊδάκια, που παραμένουν μέχρι σήμερα ο πρωταγωνιστής κάθε τραπεζιού.
Το 1992 η ταβέρνα επεκτάθηκε και στην Επταχάλκου, διατηρώντας την ίδια ταυτότητα: τραπεζάκια έξω σε όμορφη αυλή, καρό τραπεζομάντηλα, μυρωδιές από κάρβουνο και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Τα παϊδάκια είναι από αρνάκι γάλακτος, σωστά ψημένα, και συνοδεύονται ιδανικά με φρέσκιες τηγανητές πατάτες, χόρτα ή χωριάτικη σαλάτα.
Το μενού περιλαμβάνει επίσης λουκάνικο, μοσχαράκι γάλακτος, χοιρινή μπριζόλα και αρνίσια συκωταριά, ενώ στα ορεκτικά ξεχωρίζει η μελιτζανοσαλάτα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο με κρασί, και η εμπειρία μένει αξέχαστη για τουρίστες και μη.
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155
Στη γωνία της Αρκτίνου με την Παυσανίου, στο Παγκράτι, βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς γαστρονομικούς προορισμούς της Αθήνας: ο Καραβίτης. Ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1926 ως καρβουνιάρικο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μαγειρείο και παραδοσιακή ταβέρνα. Γνωστό κάποτε ως «Βαθρακονήσι», αποτέλεσε στέκι προσωπικοτήτων όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ μέχρι σήμερα διατηρεί την παλιά, αστική του αύρα.
Η όμορφη αυλή του γεμίζει καθημερινά με κόσμο που έρχεται για τα φημισμένα αρνίσια παϊδάκια, αλλά και για τις σταθερές αξίες της ελληνικής ταβέρνας: σαγανάκι, φάβα, ρεβιθοκεφτέδες, χοιρινές μπριζόλες, ψαρονέφρι, γεμιστά μπιφτεκάκια και χωριάτικα λουκάνικα. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ το άτομο με κρασί, προσφέροντας γεύσεις με ιστορία και χαρακτήρα.
Πλ. Θεάτρου 2, τηλ: 21 0321 6629
Από το 1927, η Κληματαριά στην Πλατεία Θεάτρου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν τη λαϊκή μουσική και το σπιτικό φαγητό. Με εσωτερική αυλή που μοσχοβολά παλιά Αθήνα, κρασοβάρελα και παραδοσιακή ατμόσφαιρα, το μαγαζί έχει φιλοξενήσει στο πάλκο του θρύλους όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Κάθε βράδυ, η ταβέρνα ζωντανεύει με ζωντανή μουσική, ενώ στην κουζίνα ετοιμάζονται αυθεντικές, «μαμαδίστικες» συνταγές: σαλιγκάρια στιφάδο, χουνκιάρ μπεγεντί, γίγαντες, λαχανοντολμάδες, πίτες και ψητά της ώρας. Οι ποικιλίες για τη μέση είναι ιδανικές για παρέες, ενώ το χύμα κρασί ρέει άφθονο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ ανά άτομο.
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 210 3217642
Κρυμμένη σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα αθηναϊκά riad του Ψυρρή (μαροκινό σπίτι με εσωτερική αυλή), η Αυλή είναι πολλά περισσότερα από ένα παλιό καφενείο. Το κτίσμα, με την εσωτερική αυλή που κάποτε στέγαζε πολλές οικογένειες, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από την εποχή της Κατοχής λειτουργεί ως στέκι.
Ο Τάκης, που ανέλαβε το μαγαζί το 1985, διατήρησε το χαρακτήρα του χώρου σχεδόν ανέπαφο, με μικρές προσωπικές πινελιές και το ζεστό του χαμόγελο. Τα πρώτα χρόνια σέρβιρε φραπεδιές. Πλέον, σερβίρει νόστιμους μεζέδες όπως τηγανιές με συκώτι και χοιρινό, σπετζοφάι, κεφτέδες, λουκάνικα, αγγουροντομάτες, ομελέτες και ποικιλίες, όλα συνοδεία χύμα κρασιού και ελαφρολαϊκής μουσικής. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με αλκοόλ και αρκετούς τουρίστες.
Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003
Αν υπάρχει ένα όνομα ταυτισμένο με το αυθεντικό πεϊνιρλί στην Αττική, αυτό είναι του Ελευθεριάδη. Από το 1928, στην οδό Σολωμού στη Δροσιά, ο παππούς Γιάννης άναψε τον ξυλόφουρνο που μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να ψήνει με τον ίδιο τρόπο: αργά, σταθερά και με μπόλικο μεράκι. Το πεϊνιρλί εδώ δεν είναι απλώς φαγητό – είναι παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, με την ίδια συνταγή και αγάπη για την ποιότητα.
Η ζύμη φουσκώνει ελαφριά, το τυρί λιώνει και μοσχοβολά, και κάθε μπουκιά σε στέλνει σε μια άλλη εποχή. Θα το βρεις σκέτο, με μπέικον, με σουτζούκι, κιμά ή όλα μαζί στο “σπέσιαλ”, που περιλαμβάνει λουκάνικο, μπέικον, κιμά και αυγό. Ο συνδυασμός με τραγανά κολοκυθάκια τηγανητά και δυνατό, σπιτικό τζατζίκι είναι σχεδόν υποχρεωτικός. Λογαριασμός με μπίρα, στα 20-25€ το άτομο.