Ο Σπάρος στο Χαϊδάρι με εκλεκτά ψαρομεζεδάκια τις έγνοιες σου θα πάρει

O Σπάρος παράτησε την κυρία καβουρίνα στη Ραφήνα κι έπιασε στασίδι στο Χαϊδάρι σερβίροντας πεντανόστιμα ψαρομεζεδάκια.

Ο Σπάρος στο Χαϊδάρι με εκλεκτά ψαρομεζεδάκια τις έγνοιες σου θα πάρει

Δεν χρειάζεται να βλέπεις θάλασσα για να φας καλό ψάρι. Ούτε να μυρίζεις φύκια, ούτε να κυνηγάς τον ήλιο σε νησιώτικες αυλές με λευκά τραπεζομάντηλα. Καμιά φορά, η θαλασσινή γεύση φτάνει εκεί που δεν την περιμένεις – στις γειτονιές των δυτικών προαστίων, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και πλατείες, σε δρόμους που βλέπουν βουνό και όχι κύμα.

Γιατί όταν το ψάρι είναι φρέσκο, το τηγάνι σωστό και η σχάρα δουλεμένη, δεν έχει σημασία η τοποθεσία. Έχει σημασία η πρόθεση. Το μεράκι. Το «ξέρω τι κάνω και γιατί το φτιάχνω έτσι». Κι αυτό, ευτυχώς, δεν λείπει από τα καλά ψαροταβερνάκια που τιμούν το ιώδιο στα δυτικά. Μενού μικρά και φροντισμένα, γεύσεις που δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν αλλά να σε ευχαριστήσουν. Καλαμαράκια τραγανά, χταπόδια μαλακά, πατάτες τηγανητές που μυρίζουν σπίτι. Μια σταλιά ούζο ή κρασί, και μια παρέα που δεν βιάζεται.

Και κάπου εκεί, στην καρδιά του Χαϊδαρίου, υπάρχει ένας τέτοιος τόπος: ο Σπάρος, στην Καραϊσκάκη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς στόμφο, αλλά με ουσία. Με ψάρια που ξεχωρίζουν, μεζέδες φροντισμένους, και έναν αέρα αυθεντικότητας που δύσκολα βρίσκεις – όχι μόνο στις δυτικές γειτονιές, αλλά γενικώς. Ένα μαγαζί που ξέρει να κάνει τα απλά, καλά. Και αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο.

Αν ψάχνεις για θαλασσινά που να σε κοιτάνε στα μάτια και όχι στο Instagram, κράτα σημείωση. Γιατί η ψαροφαγία δεν είναι τουριστικό αξιοθέατο – είναι τέχνη καθημερινή, και ο Σπάρος την ξέρει καλά όπως μαρτυρούν κι οι μπόλικοι θαμώνες του που τον τιμούν τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα όταν και πολλαπλασιάζονται. Ο χώρος διακριτικά μοντέρνος χωρίς περιττές διακοσμητικές φιοριτούρες προδίδει τις ψαροταβερνίσιες επιρροές του με προσεγμένες λεπτομέρειες. Εμείς πιάσαμε θέση σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου με τη δροσιά των δέντρων σύμμαχο απέναντι στις πρώτες ζέστες.

Η κινόα με πέστροφα (9€) δεν είναι απλώς ένα «υγιεινό» πιάτο· είναι δροσερή, φίνα και γεμάτη νοστιμιά, με την πέστροφα να δίνει τον τόνο χωρίς να κλέβει την παράσταση. Δίπλα της, ο παστουρμάς θαλάσσης (6€) ξεφεύγει από την πεπατημένη – καπνιστός, πικάντικος, με εκείνο το ιώδιο που σε χτυπάει γλυκά στη μύτη. Το ξυδάτο πλοκάμι (9€), πάλι, είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της οξύτητας – τρυφερό και ισορροπημένο.

Αν έχεις μερακλή παρέα στο τραπέζι, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά: η τονολακέρδα (6€) και η ρέγκα καπνιστή (5€) είναι από εκείνα τα πιάτα που τιμούν την πατροπαράδοτη ελληνική ψαροφαγία, χωρίς να τη βαραίνουν. Έρχονται όπως πρέπει – λιτά, καθαρά, με προσωπικότητα. Οι γαριδοκεφτέδες (10€) είναι το αναπάντεχο highlight: τραγανοί απέξω, αφράτοι μέσα, με την ουζοταιριαστή γεύση της γαρίδας να πρωταγωνιστεί. Ιδανικοί για την πρώτη γύρα.

Περνάς στις αλοιφές και δοκιμάζεις τη σκορδαλιά (5€), δυναμική– συνοδεύει, δεν καλύπτει. Η καβουροσαλάτα (6€) πάλι, πιο φίνα και βελούδινη, φλερτάρει με τη γαλλική σχολή χωρίς να ξεχνά τη θαλασσινή της καταγωγή. Κι αν θες κάτι κλασικό, τα σιγουράκια είναι εδώ: μια χωριάτικη (8,5€) σωστά χτισμένη, με φέτα που δεν λιώνει αμέσως και ντομάτα που έχει γεύση καλοκαιριού, ή ένας ντάκος (7,5€) τίμιος και σωστά νωτισμένος.

Το γεμιστό θράψαλο (11,5€) είναι από τα πιάτα που ξεχωρίζουν: σωστά ψημένο και γεμάτο γεύση. Η σουπιά ψητή (10€) έχει υφή που λιώνει στο στόμα, ενώ η καραβίδα ψητή (12€) προσφέρει αυτό το φίνο, γλυκό κρέας της που δεν θέλει πολλά – ίσως μόνο λίγες σταγόνες λεμόνι και ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

Αν όμως είσαι της πάστας, εδώ σε περιμένει θαλασσινή μπουκιά με χαρακτήρα. Το ριζότο θαλασσινών με σαφράν (14€) είναι δεμένο, πλούσιο και σωστά αρωματισμένο, ενώ το λιγκουίνι με γαρίδες, σαφράν και εστραγκόν (14€) σε πηγαίνει μισό βήμα πιο πέρα – εκεί που τα μυρωδικά κάνουν παιχνίδι με τη θαλασσινή γλύκα. Και φυσικά, δεν μπορείς να αγνοήσεις την τούμπανη καραβιδομακαρονάδα (15€): πληθωρική, ντελικάτη κλέβει τις εντυπώσεις.

Κι αφού τα τίμια ψαράκια τηγανίζονται όπως πρέπει, επιστρέφεις στο τηγάνι με χαμόγελο. Η κουτσομούρα (12€), τα μπακαλιαράκια (8,5€) και ο γαύρος (8€) ξεχωρίζουν αβίαστα – τραγανοί, καθαροί, χωρίς ίχνος της ενοχλητικής λαδίλας που στοιχειώνει τόσα ψαροταβερνικά πιάτα.

Για ένα πλήρες γεύμα υπολόγισε 18-22€ το άτομο με ουζάκι.

 

 

 

Σπάρος

Καραϊσκάκη 5, τηλ.: 21 1182 8914

Facebook 

Instagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v