10 καλοί λόγοι για να βγεις Δραπετσώνα και Κερατσίνι

Από την Δραπετσώνα μέχρι και το Κερατσίνι ψάξαμε και βρήκαμε 10 πολύ καλούς λόγους για να γίνεις «μόνιμος κάτοικος» στα πέριξ του Πειραιά.

10 καλοί λόγοι για να βγεις Δραπετσώνα και Κερατσίνι

Δικαιολογημένα όσο πλησιάζουμε προς τον Πειραιά, οι γειτονιές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας κλέβουν την παράσταση και συζητιούνται για την παραθαλάσσια ομορφιά τους. Έλα όμως που εκεί γύρω υπάρχουν δύο μαγκιόρικες συνοικίες με μακρά παράδοση στη διασκέδαση και τη γαστρονομία, αφού στον τόπο τους γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν κάποια από τα πιο θρυλικά στέκια της πρωτεύουσας. Αν δεν κατάλαβες ήδη, μιλάμε για τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι που πάντοτε μας δίνουν πολύ καλούς λόγους για να τις επισκεφθούμε. Ξεδιαλέξαμε μετά δυσκολίας στην επιλογή δέκα από αυτούς συγκεντρώνοντας αγαπημένα μας, καφέ, μπαρ αλλά και φαγάδικα.

Πάμε για καφεδάκι ή ποτό;

Με μια σαγονοπεσιματική θέα σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου- για τον Πειραιά λέμε ντε- το "La Luna See the View" (Nίκου Καζαντζάκη και Ρήγα Φεραίου, Δραπετσώνα, τηλ.: 21 0451 3216) είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή για τον καφέ ή το ποτό σου. Για την ταράτσα του μιλά όλος ο Πειραιάς για αυτό καλό είναι να κάνεις εγκαίρως τα κουμάντα σου μπας και προλάβεις ελεύθερο τραπεζάκι. Μόλις ο ήλιος αρχίσει την κάθοδό του θα μπορέσεις να απολαύσεις instagrammable ηλιοβασιλέματα, με μπαλκόνι σου όλο τον Περασιά πίνοντας ποτάρες αλλά και signature κοκτεϊλάρες. Τα ποτά ξεκινούν από τα 7€.

Αν τώρα αναζητάς το καλύτερο brunch της περιοχής για να συνοδέψεις το καφεδάκι σου, τότε βουρ στο Alice Cakewitch (Πλάτωνος 99, Κερατσίνι τηλ.: 21 1418 51670), ένα πάρα πολύ συμπαθητικό και παραμυθένιο καφέ σε μια όμορφη γειτονιά, από αυτά που αγαπούν πολύ τα cupcakes και τα παραμύθια. Εκτός από κάθε λογής cupcakes για να γλυκαθείς, εδώ θα βρεις επίσης αυγά benedict bacon σε black burger ψωμί με gouda, crispy μπέικον και σάλτσα hollandaise, pancakes Banoffee με πραλίνα Merenda, καραμέλα, μπανάνα και μπισκότο digestive, αλλά και κρουασάν cheesecake γεμιστό με τυρί κρέμα και μαρμελάδα μαυροκέρασο.

Πεινάει κανείς;

Η κύρια Aτραξιόν (Αγ. Παντελεήμονος 2 & Ν. Καζαντζάκη, Δραπετσώνα, τηλ: 2104617016) αυτού του μεζεδοπωλείου στον Πειραιά είναι η υπέροχη θέα του στο λιμάνι, όπως και το έξτρα μερακλήδικο μενού του, που θα γοητεύσει τον ουρανίσκο σου. Τα τραπεζάκια απλώνονται στον πεζόδρομο, κι έχουν ανεμπόδιστη θέα προς θάλασσα για να το ζήσεις σχεδόν νησιώτικα. Όσο εμείς γράφουμε εσύ παραγγέλνεις μελιτζάνες τσακώνικες με σύγκλινο Μάνης, κότα μπυράτη, αρνάκι πολίτικο, κεφτέδες από μοσχαρίσιο λουκάνικο Σερρών, καβουρμά Σερρών στη σχάρα με τσιπς πατάτας και μπουκιές χοιρινής πανσέτας. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού δεν θα ξεφύγει από τα 15-17€ κατ’ άτομο.

Επί του πεζόδρομου της Πλάτωνος δεν είναι λίγοι οι θαμώνες που περιμένουν να γεμίσουν τα τραπεζάκια του Μήπως (Πλάτωνος 89, Κερατσίνι, τηλ.: 21 0461 6850) που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεζεδοταβερνείου της καρδιά μας. Από τον κατάλογο του ξεχωρίζουν το μπιφτέκι στο γκριλ γεμισμένο με σπανάκι, φέτα και φρέσκα μυρωδικά, η φέτα χτυπητή, το αρνάκι με σφέλα τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο με αυγολέμονο και λεμονοθύμαρο, η μακαρονάδα τσουχτή, τα πελμένια γεμιστά με κιμά, τα βαρένικα γεμιστά με πατάτα και το γιουβετσάκι. Μαζί με τα κρασάκια ή τις μπυρίτσες σου υπολόγισε περί τα 17-20€ το άτομο.

Ένα όνομα μια ιστορία το Ταξιδεύοντας (Πλάτωνος 72, Κερατσίνι τηλ.: 210 4324368) που φέρνει νησιώτικη ατμόσφαιρα και διαλεχτά θαλασσινά μεζέδια στο πιάτο σου. Oι τηγανιτές ψαρομπουκιές, οι ποικιλίες οστρακοειδών (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, κοχυλάκια), ο φιλεταρισμένος γαύρος μαρινάτος μαγειρεμένος με πικάντικη σως μουστάρδας, το καρπάτσιο αλλά και το σεβίτσε με ψάρι ημέρας, οι σαρδέλες μπουρδέτο, η γιουβετσάδα θαλασσινών, το κουσκουσάκι με σουπιές και το μελάνι τους και ο μοναδικός παστουρμάς θαλάσσης δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 22-25€ μαζί με τα ουζάκια, εφόσον αποφύγεις το φρέσκο ψάρι.

Το σκηνικό στο Κουτούκι του Τσεκούρα (25ης Μαρτίου 83, Δραπετσώνα, τηλ.: 697 230 7574) μοιάζει βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία με αγαπημένους κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνονται λαϊκές μουσικές βραδιές με το κέφι να περισσεύει, και τα κορμάκια να λικνίζονται μέχρι πολύ αργά. Στα μεζέδια του καταλόγου ξεχωρίζουν η παστουρμαδόπιτα, οι ξιδάτες μελιτζάνες, το σουτζούκι σαγανάκι με αυγά, η αρνίσια συκωταριά, η πολίτικη τηγανιά κι οι ψητές σαρδέλες αλλά και τα αχνιστά μύδια αν είσαι του ψαρικού. Για ένα πλήρες γεύμα μαζί με το κρασάκι που είναι παραγωγής του, υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Δραπετσωνίτικο τοπόσημο ο Κατσόγιαννος (Αγίου Παντελεήμωνος 15, Δραπετσώνα τηλ.: 21 0461 3209) φέρνει στον νου μνήμες από τον παλιό Πειραιά με τις στεφανοθήκες, τα καδράκια με τις παλιές φωτογραφίες, τα κειμήλια της εποχής και πάνω από όλα το λειτουργικό ξύλινο ψυγείο που είναι η ατραξιόν του καταστήματος. Στα του φαγητού τώρα, τα παραδοσιακά κεφτεδάκια, τα μαγειρευτά και πάνω από όλα τα ζουμερά παϊδάκια είναι οι λόγοι που οι καλοφαγάδες προτιμούν τη θρυλική αυτή ταβέρνα, στηρίζοντάς την με την αδιάλειπτη κα συνεχή παρουσία τους. Ο λογαριασμός μαζί με συνοδευτικό κρασάκι θα κυμανθεί στα 20€ κατ’ άτομο.

Παλαιάς κοπής μαγαζί, από τα τελευταία στο είδος του, ο Αβραάμ (Σωκράτους 3, Δραπετσώνα, τηλ: 21 0461 5841) μαζεύει κόσμο και κοσμάκη από κάθε γωνιά της Αθήνας, που πιάνει θέση στην παλιακή του αυλή για να γευτεί εξαιρετικά σουβλάκια. Όλα τους είναι ένα κι ένα, άψογα μαριναρισμένα και ψημένα ώστε να παραμείνουν ζουμερά. Το κεμπάπ και το τυλιχτό σουτζούκι παραμένουν κορυφαίες επιλογές, όμως εξίσου νόστιμα είναι και τα μοσχαρίσια καλαμάκια και τα καλαμάκια κοτόπουλο.

Ποτάκι κανείς;

Στο Dimele (Σωκράτους και Προποντίδος, Κερατσίνι, τηλ.: 21 0431 8066 ) σε περιμένουν υπέροχα ζεστά και κρύα ροφήματα, ποτά, κοκτέιλ και μοναδικές γευστικές απολαύσεις για να νοστιμέψει η μέρα σου! Κι όλα αυτά, μέσα στο πράσινο, με μπόνους τη θέα που ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά και φτάνει ως την Αίγινα. Εδώ μπορείς να απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου, το βραδινό κοκτεϊλάκι σου και μια all day κουζίνα η οποία είναι δεδομένο ότι θα σε εκπλήξει γευστικά. Σημείο αναφοράς της κουζίνας το πεινιρλί -συνταγή από την Πόλη με τα πιο αγνά υλικά της αγοράς- και η χειροποίητη πίτσα που, οπωσδήποτε, πρέπει να δοκιμάσεις.

Το Mi la re (Πλάτωνος 107, Κερατσίνι, τηλ.: 21 5540 9217) είναι η συνοικιακή μπυραρία που θα ήθελες να υπάρχει σε κάθε γειτονιά για να σε σερβίρει ψαγμένες παγωμένες μπύρες αλλά και καθαρά ποτά, ενώ μουσικάρες –που έχουν μια ροκ κλίση- σου κρατάνε συντροφιά όσο πίνεις. Συνοδευτικά μεζεδάκια πάντα υπάρχουν όπως κι έξτρα φιλική διάθεση, για θαμώνες που μαζεύονται τόσο στα μεγάλα ξύλινα τραπεζάκια του εσωτερικού χώρου ή στα stand του πεζοδρόμου, που έχουν μια πιο παρεΐστικη διακόσμηση.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v