Το Gaya στην Καλαμιώτου έχει γίνει σημείο συνάντησης των food lovers κι εμείς μάθαμε το γιατί
Το Gaya στην Καλαμιώτου μπήκε στις ζωές των foodies του αθηναϊκού κέντρου με έναν Asian fusion αέρα που μοσχοβόλησε τις καρδιές μας.

Το Gaya στην Καλαμιώτου μπήκε στις ζωές των foodies του αθηναϊκού κέντρου με έναν Asian fusion αέρα που μοσχοβόλησε τις καρδιές μας.
Στην καρδιά της πολύβουης Αθήνας, εκεί που η πόλη πάλλεται από ζωή και ιστορία, σε έναν από τους πιο εμβληματικούς πεζοδρόμους της, την Καλαμιώτου, συναντάς το Gaya Athens: ένα νέο all day bar restaurant πού ήρθε να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στη γαστρονομική καρδιά της πρωτεύουσας. Μόλις λίγα βήματα από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, ακριβώς δίπλα στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, ανοίγεται μπροστά σου ένας χώρος που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο urban chic και την εκλεπτυσμένη γαστρονομική αισθητική.
Το όνομά του, Gaya – δηλαδή Γη – δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι μια δήλωση για τη φιλοσοφία του χώρου: μια επιστροφή στη φύση, στα αγνά υλικά, στις αυθεντικές πρώτες ύλες που έχουν κάτι να πουν. Από τη στιγμή που περνάς την είσοδο, νιώθεις την ενέργεια του χώρου να σε αγκαλιάζει. Η ζεστή ατμόσφαιρα, με τα φυσικά υλικά στη διακόσμηση, τις γήινες αποχρώσεις και το διακριτικό φως που διαχέεται στο χώρο, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσεις όχι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια εμπειρία.
Ο εσωτερικός χώρος του Gaya είναι προσεγμένος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια: κομψός, αλλά φιλόξενος, μοντέρνος αλλά με διακριτικές αναφορές στο κλασικό. Κι αν προτιμάς τον παλμό της πόλης, ο εξωτερικός χώρος θα γίνει το νέο σου στέκι. Καθισμένος μπροστά στην Καπνικαρέα, βλέπεις την Αθήνα να περνά μπροστά σου με ποτήρια να υψώνονται, κουβέντες να στροβιλίζονται και αρώματα να σε τυλίγουν.
Το μενού του Gaya είναι μια αρμονική συνάντηση Μεσογείου και σύγχρονης δημιουργικότητας. Εδώ, η παράδοση δεν αντιγράφεται, αλλά επανερμηνεύεται. Τα υλικά είναι φρέσκα, τα πιάτα καλοδουλεμένα και η αισθητική στο πιάτο ισότιμη με τη γεύση. Από τις δημιουργικές σαλάτες με παιχνιδιάρικες υφές μέχρι τις πρωτότυπες προτάσεις κυρίως πιάτων που παντρεύουν την ελληνική γη με διεθνείς επιρροές, το Gaya σε προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεύσης γεμάτο εκπλήξεις.
Και φυσικά, τίποτα δεν ολοκληρώνει καλύτερα μια τέτοια εμπειρία από ένα καλό κρασί ή ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από τα αρώματα της εποχής. Με μια κάβα που περιλαμβάνει διαλεγμένες ετικέτες και bartenders που ξέρουν να στήνουν το τέλειο ποτήρι, το Gaya Athens μεταμορφώνεται από γαστρονομικός προορισμός σε τόπο συνάντησης όλων των αισθήσεων. Εμείς αποφασίσαμε να κοκτεϊλάρουμε για αυτό και διαλέξαμε δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες signature επιλογές του καταλόγου με το Summer in The Mediterranean (10€) με Skinos μαστίχα, λικέρ ροδάκινο, ρούμι, βασιλικό και λεμόνι και το It’s Greek to Me (10€) με τσίπουρο, κρασί φράουλας, μαστίχα, λεβάντα και κάρδαμο να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους χάρη στις σωστότατες αναλογίες τους.
Ξεκινήσαμε μεσογειακά και πατροπαράδοτα δοκιμάζοντας την έξτρα δροσιστική Greek Salad (13,5€) με τοματίνια, αγγούρι, κριθαροκούλουρο Θεσσαλονίκης, βολάκι Άνδρου, ελιά ροδέλα, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά, κάπαρη και φρέσκια ρίγανη. Όσο η μους ταραμά (7€) και τα κεφτεδάκια (14€) με τσορίθο, σάλτσα ντομάτας, τσιπς πατάτας, λάδι πάπρικας και φέτα μάς έκλειναν πονηρά το μάτι εμείς είπαμε να λοξοκοιτάξουμε προς τις Asian fusion επιρροές της κουζίνας του Gaya και να δοκιμάσουμε 3 sushi επιλογές. Ξεκινήσαμε με το Sea Bass Kalamansi (16€) με αβοκάντο, αγγούρι τουρσί, κρεμμύδι, λαβράκι, δαμάσκηνο σουσάμι, kimchi mayo και μαγιονέζα καλαμανσί, μια ελαφρώς πικάντικη πανδαισία γεύσεων σε μικρά ρολάκια. Συνεχίσαμε με το Salmon Teriyaki (16€) με σολομό, αβοκάντο, σπαράγγια από πάνω και ψημένο σολομό, τυρί κρέμα και teriyaki, το οποίο ήταν γευστικότατο και κλείσαμε την τριλογία με Ebi Tempura (16€) με γαρίδες Tempura, κρεμμύδια, σουσάμι kimchi, γλυκιά μαγιονέζα τσίλι, τραγανές νιφάδες yuzu και σχοινόπρασο. Το Ebi Tempura κατέληξε να είναι το αγαπημένο μας χάρη στην γευστική του ισορροπία που ενθουσίασε τον ουρανίσκο μας.
Σειρά είχαν τα κυρίως και κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ ψαροφαγίας και κρεατοφαγίας δοκιμάσαμε τόσο το ριζότο γαρίδας (20€) όσο και το χοιρινό ψαρονέφρι (19,5€) με ριγανάτο πουρέ πατάτας. Το πρώτο μάς ξύπνησε θαλασσινές καλοκαιρινές μνήμες για προφανείς λόγους, ενώ η σάλτσα οστρακοειδών, το λάδι βασιλικού και τα τοματίνια τού πρόσθεσαν μια πλούσια γεύση. Το δεύτερο μας παρουσίασε μια συνταγή βγαλμένη από ένα fine dining κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι συστήνοντας στους foodies του Gaya το πιο ενδιαφέρον γευστικά κομμάτι χοιρινού, συνοδεία σάλτσας ψητού και μύρτιλλων.
Στο τέλος το Pistachio Sandwich (14,5€) πήρε την εκδίκηση του από όλες τις ανθυπομέτριες Dubai σοκολάτες που κυκλοφορούν εκεί έξω. Παγωτό φιστίκι, φύλλο κρούστας, κρέμα βανίλιας, φιστίκι και πραλίνα φιστικιού δένουν αρμονικά δημιουργώντας ένα λαχταριστό επιδόρπιο.