Μεζέδες και βουτιές στο Πόρτο Ράφτη

Καλωσορίζουμε το καλοκαιράκι κι ετοιμαζόμαστε για βουτιές και μεζεδάκια στα καλύτερα του Πόρτο Ράφτη που κάθε χρόνο μας βγάζει ασπροπρόσωπους.

Μεζέδες και βουτιές στο Πόρτο Ράφτη

Δεν ξέρουμε αν το πήρες πρέφα αλλά και με την ημερομηνιακή βούλα μπήκαμε στο καλοκαίρι επομένως το τρίπτυχο μονοήμερη-βουτιές-μεζεδάκια θα ζήσει και πάλι μεγάλες στιγμές. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εμείς θα παίξουμε το σίγουρο χαρτί που ακούει στο όνομα Πόρτο Ράφτη και σε περιμένει 40 λεπτά μακριά από το αθηναϊκό κέντρο. Σου κάναμε και μια best of λίστα για να ξέρεις πού να βουτήξεις και πού να καλοφάς αρχοντικά.

Πού βουτάμε;

Ξεκινάμε από τα βασικά – και τα πιο δημοφιλή. Το Αυλάκι.

Η πιο οργανωμένη (και όχι άδικα αγαπημένη) παραλία της περιοχής, απλώνει τα καθαρά της νερά κάτω από τις φυλλωσιές και τις πολύχρωμες ομπρέλες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Εδώ θα βρεις Γαλάζια Σημαία να κυματίζει, ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν με το εισιτήριο, αλλά και αναψυκτήριο για να πάρεις καφεδάκι ή κάτι να τσιμπήσεις χωρίς να κουβαλάς βαλιτσάκι εκστρατείας.

Η παραλία είναι φιλική προς οικογένειες, με άμμο απαλή και ρηχά νερά που σχεδόν ποτέ δεν θολώνουν, ακόμη κι αν βουτάνε ταυτόχρονα δεκάδες πιτσιρίκια. Μιλάμε για κλασική, ασφαλή επιλογή, με τις ανέσεις της και την ηρεμία (αν και, ΟΚ, μόνο καθημερινές – γιατί τα σαββατοκύριακα Ιουλίου κι Αυγούστου παθαίνει κοσμοπλημμύρα).

Και τώρα... Ερωτοσπηλιά. Το όνομα τα λέει όλα.

Διάφανα νερά, βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους σαν φυσικές ομπρέλες, και εκείνη η χαρακτηριστική σπηλιά που δίνει στην παραλία την πιο ρομαντική της ταυτότητα. Αν ψάχνεις το μέρος για να απομονωθείς λίγο – όχι μόνος τα σαββατοκύριακα! – να ακούσεις το κύμα, να αράξεις στην πετσετούλα σου και να μείνεις ως το ηλιοβασίλεμα (το οποίο επιβάλλεται να δεις εδώ), τότε μόλις το βρήκες.

Η παραλία δεν έχει οργάνωση, οπότε κουβαλάς τα πάντα: νερά, σνακ, καφεδάκι, ακόμα και ψάθα. Τα Σαββατοκύριακα σφύζει από κόσμο, αλλά τις καθημερινές – αν το πετύχεις – μοιάζει με μικρή προσωπική σου ανακάλυψη. Η πρόσβαση δεν είναι η πιο απλή, και το πάρκινγκ είναι κάπως... παλούκι, καθώς η στάθμευση στον δρόμο από πάνω απαγορεύεται. Αλλά άπαξ και φτάσεις, δύσκολα θα θες να φύγεις.

Για πιο χαλαρές, οικογενειακές και “φωτογραφικές” βουτιές, σημείωσε και το Πανόραμα.

Κρυμμένη σαν μυστικό που λέγεται από στόμα σε στόμα, η μικρή αυτή παραλία έχει πάρει το όνομά της από το παραδοσιακό ταβερνάκι που της κρατάει συντροφιά από ψηλά. Με κρυστάλλινα, ρηχά νερά που βαθαίνουν αργά, είναι ιδανική για όσους θέλουν να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν ή απλώς να απολαύσουν το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις.

Το Πανόραμα δεν έχει την πολυκοσμία του Αυλακίου ή την "απόκοσμη" αύρα της Ερωτοσπηλιάς, αλλά έχει τη δική του γοητεία: μια ησυχία γειτονιάς, μια αίσθηση παλιάς, καλοκαιρινής Ελλάδας.

Και κρουαζιέρα θα σε πάω

Αν θες να το ζήσεις κυκλαδίτικα τότε μπορείς να κλείσεις μια κρουαζιέρα με την East Attica Cruises και να γνωρίσεις το γραφικό νησάκι του Αγίου Αλέξανδρου, την Tortuga και τις Αράχνες που θα σου κλέψουν την καρδιά με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ομορφιά τους. Το κόστος ξεκινά από 20€ το άτομο για μια δυομισάωρη κρουαζιέρα.

Πού τρώμε;

Φύκι Φύκι

Λεωφ. Γρέγου 45, τηλ: 2299 076333


Κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Φύκι Φύκι, δεν γίνεται να μην χαμογελάσουμε με το έξυπνο όνομά του – και φυσικά να στείλουμε νοερά τα συγχαρητήριά μας στον εμπνευστή του. Μετά, ακολουθεί το μόνιμο και ευχάριστο δίλημμα: θα πιάσουμε τραπεζάκι πάνω στην υπερυψωμένη ταρατσούλα με τη δροσιά και την πανοραμική θέα ή θα αράξουμε δίπλα στο κύμα, να μας ραντίζει η αρμύρα και να ακούμε το γουργούρισμα της θάλασσας;

Το μενού του Φύκι Φύκι είναι γεμάτο μικρές εκπλήξεις και μεγάλες νοστιμιές. Από τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο που λιώνουν στο στόμα και το χειροποίητο πρόβειο λουκάνικο, μέχρι την μελιτζάνα φούρνου που μοσχοβολάει καλοκαίρι και την μπριζολοπανσέτα που σερβίρεται τεράστια, ζουμερή και σωστά ψημένη, σαν να βγήκε μόλις από την αυλή κάποιου χωριού.

Αν πάλι θέλεις να κινηθείς προς τα πιο… μερακλίδικα, τότε οι παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρια, λεμόνι και θυμάρι είναι από τα πιάτα που δεν ξεχνάς εύκολα, ενώ η μοσχαρίσια πικάνια στη σχάρα είναι για όσους παίρνουν το κρέας τους στα σοβαρά. Και για φινάλε, ή για αρχή – εσύ ξέρεις – τα λιγκουίνι με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Λογαριασμός 25€ το άτομο με ουζάκι ή κρασί.

Kαλός Γιαλός

Αυλακίου 22, τηλ.: 2299 072342


Αν τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα είναι το αδύναμό σου σημείο, τότε ο Καλός Γιαλός ετοιμάζεται να γίνει η νέα σου αγάπη. Εδώ, το μενού μοσχοβολάει θάλασσα και τιμά επάξια τους θαλασσινούς μεζέδες, με επιλογές που θα ενθουσιάσουν κάθε ψαροφάγο – και όχι μόνο. Όσο εμείς σου τα λέμε, εσύ μπορείς ήδη να φαντάζεσαι το τραπέζι σου στρωμένο με γαύρο μαρινάτο φτιαγμένο με μυστική συνταγή, τραγανό τηγανητό καλαμάρι, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζανοσαλάτα αλλιώτικη, γαριδομακαρονάδα σκέτη αμαρτία, κολοκυθοκεφτέδες, χταποδάκι ξιδάτο, μπακαλιάρο με σκορδαλιά και ένα πληθωρικό κριθαρότο με γαρίδες. Όλα αυτά με κόστος 25-30€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Αγκυροβόλι

Λιμάνι Πόρτο Ράφτη, τηλ.: 2299 078300

Μια αυθεντική, παραδοσιακή ψαροταβέρνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, το Αγκυροβόλι δεν χρειάζεται φανφάρες – στηρίζεται στο εξαιρετικό του φαγητό και στη δύναμη της καλής φήμης που ταξιδεύει από στόμα σε στόμα. Και πολύ καλά κάνει. Το μενού του μοσχοβολά ιώδιο και απλώνει στο τραπέζι σου εκλεκτούς ψαρομεζέδες: χταποδοκεφτέδες που λιώνουν στο στόμα, τραγανά τηγανητά καλαμαράκια, πλούσια θαλασσινή μακαρονάδα, σαρδέλες σχάρας, μύδια σαγανάκι, ριζότο με γαρίδες, καραβιδόψιχα και ψητό καλαμάρι. Αν μείνεις στα μεζεδάκια και αφήσεις τα φρέσκα ψάρια για άλλη φορά, ο λογαριασμός με ουζάκι κυμαίνεται στα 22-25€ το άτομο.

Ο Ηπειρώτης

Λεωφ. Γ. Γρέγου 73, τηλ.: 2299 073406


Από το 1972 ο Ηπειρώτης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα καλύτερα τηγάνια της Αττικής και συνεχίζει ακάθεκτος το θεάρεστο έργο του καλοταΐζοντας τους θαμώνες του, ενώ έχουν τη θάλασσα στο πιάτο τους. Στα μικρόψαρα είναι πολύ δυνατός με τον γαύρο και τη μαρίδα του να είναι εξαιρετικά, ενώ πεντανόστιμα είναι και τα μπαρμπουνάκια του. Χταποδάκι στα κάρβουνα και μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι must, όπως κι η περιποιημένη γαριδομακαρονάδα του. Φάβα, ντολαμαδάκια, κολοκυθοκεφτέδες και ξυδάτο χταποδάκι επίσης δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου, ενώ για τους αντιφρονούντες υπάρχουν και κρεατοεπιλογές. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο με ουζάκι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v