Τα καλύτερα παϊδάκια στην Αττική: 5 στέκια για κρεατοφάγους
Τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής ζήτησες περιμένοντας τίμια κρεατοφαγικά τσιμπούσια; Πάρε πέντε για να έχεις να πορεύεσαι αναλόγως.

Τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής ζήτησες περιμένοντας τίμια κρεατοφαγικά τσιμπούσια; Πάρε πέντε για να έχεις να πορεύεσαι αναλόγως.
Άκου να δεις πώς έχει το πράγμα: Αν δεν έχεις λερωθεί με λίπος απ’ το παϊδάκι, αν δεν έχεις γλείψει δάχτυλα σαν παιδί μπροστά σε γλειφιτζούρι, τότε δεν έχεις ζήσει τη μαγεία του καλού κρέατος. Μιλάμε για εκείνο το παϊδάκι που λιώνει στο στόμα, που μυρίζει κάρβουνο και αρβανίτικη τέχνη, που σε κάνει να σταυρώνεις τα χέρια και να μουρμουράς "αυτό ήταν φαγητό". Δεν είναι τυχαίο. Είναι τέχνη, είναι ιεροτελεστία, είναι ζεστό κρασί στο ποτήρι και ψωμί στο χέρι. Γι’ αυτό είσαι εδώ. Για να μάθεις πού θα πας να τιμήσεις το κρέας όπως του πρέπει. Εμείς ψάξαμε, φάγαμε, ξαναφάγαμε και σου φέρνουμε τα καλύτερα παϊδάκια της Αττικής. Διάβασε, σημείωσε και φύγε πεινασμένος. Γιατί τα παϊδάκια δεν τα διαβάζεις. Τα τρως.
Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, Τηλ: 21 0832 7381
Στα στενά των Κάτω Πατησίων, η ταβέρνα του Σπανού δεν φωνάζει με νέον – σε τραβάει με τη μυρωδιά από τα κάρβουνα και τα κοψίδια που σιγοψήνονται σαν να ’ναι τελετουργία. Εδώ το κοκορέτσι έχει fan club, τα αρνίσια παϊδάκια βγαίνουν ζουμερά και καλοψημένα όπως πρέπει, αφού πίσω απ’ τη σχάρα κάποιος ξέρει καλά τη δουλειά του. Για τους μύστες υπάρχουν και μπόλια, να στάζουν νοστιμιά, ενώ τα μπιφτέκια σε κάνουν να ξεχάσεις ό,τι ήξερες για κιμά. Και πριν ξεκινήσεις να βουτάς τις πατάτες, έρχονται και κάτι κολοκυθοκεφτέδες που στέκονται παλληκαρίσια στο τραπέζι. Ο λογαριασμός; Στα 20€ το άτομο με κρασί.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ: 210 7236903
Στην καρδιά του Παγκρατίου, ο Μαύρος Γάτος όχι μόνο δεν φέρνει γρουσουζιά, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι πως έπεσες πάνω σε διαμάντι. Ειδικά όταν στο τραπέζι σου καταφθάνουν ζουμερά, καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια – σκέτο λουκούμι – πλαισιωμένα από ένα σωρό λαχταριστές κρεατολιχουδιές: συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια, καλοπλασμένα μοσχαρίσια μπιφτέκια, πληθωρικές μπριζόλες και άλλα πειραστικά καλούδια. Τα μεσημέρια, μάλιστα, βγάζει και μαγειρευτά που θα μπορούσαν να βγουν από τη χύτρα της μαμάς. Ο λογαριασμός παραμένει τίμιος – περίπου 20€ το άτομο μαζί με το κρασάκι σου.
Παύλου Μελά 8, Αχαρνές, τηλ.:21 0246 5141
Αυθεντική, παραδοσιακή ταβέρνα με μεράκι και ιστορία που έχει χτίσει φήμη πολύ πέρα από τα σύνορα του Μενιδίου. Ο Κιτσαρώνας αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του καλού κρέατος, σερβίροντας παϊδάκια ψημένα με μαεστρία – είτε προτιμάς αρνίσια, είτε ζυγούρι, είτε τα πιο μεστά πρόβεια. Όλα προετοιμάζονται με φροντίδα, σεβασμό στην πρώτη ύλη και ένστικτο παλιού ψήστη. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, ζήτησε μια ποικιλία με λίγο απ’ όλα και άφησε τις γεύσεις να σου δείξουν τον δρόμο. Το ζυγούρι κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα, οι πατάτες είναι χρυσαφένιες, τραγανές και από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει, ενώ το τζατζίκι δροσίζει και νοστιμίζει κάθε μπουκιά. Το σέρβις είναι φιλικό και εξυπηρετικό, κάνοντας το γεύμα ακόμη πιο ευχάριστο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 20€ το άτομο, με συνοδεία από το εξαιρετικό, σπιτικό τους κρασί.
Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, τηλ: 229906441
Κρεατοφαγικός ναός από τους ελάχιστους που τιμούν πραγματικά τον τίτλο, το Σταφυλομέλι έχει εδώ και καιρό κατακτήσει μια θέση στα παϊδακο-ραντάρ μας, και όχι άδικα. Η προβατίνα του είναι τρυφερή σαν λουκούμι, με τόσο πλούσια γεύση που αξίζει να οργανώσεις ολόκληρη εκδρομή μόνο και μόνο για να τη δοκιμάσεις. Μπορεί να μην έχει θέα θάλασσα, αλλά καθόλου δεν μας πειράζει – τα πιάτα του αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Εκτός από τα εξαιρετικά παϊδάκια, εδώ θα ανακαλύψεις κοκορετσάκι που αγγίζει επίπεδα συγκίνησης, μερίδες-γίγαντες με κοντοσούβλι, γαλατικές μπριζόλες που εντυπωσιάζουν, αλλά και λίγα μαγειρευτά ημέρας, με τα πικάντικα, ζουμερά σουτζουκάκια να κλέβουν την παράσταση. Συνοδεία κρασιού από το καλό, το σπιτικό, ο λογαριασμός θα σου έρθει γύρω στα 20€ το άτομο.
Παπαρσένη 15, τηλ. 210 6459130
Στη συνοριακή γραμμή Πολύγωνου και Γκύζη, εκεί όπου τα Τουρκοβούνια κρατούν ακόμα κάτι από την παλιά, γνήσια αστική Αθήνα, ο Αξώτης στέκει σαν ζωντανό κουτούκι-τοπόσημο με ιστορία δεκαετιών. Ένα αυθεντικό, ανεπιτήδευτο στέκι που αντιστέκεται πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερούς θαμώνες που επιστρέφουν ξανά και ξανά για την παραδοσιακή του κουζίνα πιάνοντας θέση κατά κύριο λόγο τον χειμώνα στη σκιά των θηριωδών κρασοβάρελών του. Στην ήσυχη αυλή τώρα που καλοκαίριασε θα απολαύσεις κάποια από τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου – καλοψημένα, ζουμερά και μερακλίδικα – μαζί με αφράτο, μυρωδάτο μπιφτέκι, παϊδάκι κοτόπουλο σκέτο μεζεδάκι, εξαιρετική σπαλομπριζόλα. Πολύ δυνατή και η ποικιλία του από μερακλίδικα ορεκτικά: βελούδινη, σπιτική σκορδαλιά, πικάντικο σαγανάκι που ξυπνά τις αισθήσεις και φρεσκοκομμένες, χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες για βούτες στις αλοιφές του καταλόγου. Συνοδεία της δικής τους βαρελίσιας ρετσίνας, θα φύγεις χορτάτος και ευχαριστημένος, με τον λογαριασμό να κυμαίνεται γύρω στα 18€ το άτομο.