Κι όμως, το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» σκοτώνει περισσότερους άνδρες λέει νέα έρευνα

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να ακούγεται ποιητικό, είναι όμως επικίνδυνο –και στους άνδρες, αποδεικνύεται συχνά πιο θανατηφόρο.

Κι όμως, το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» σκοτώνει περισσότερους άνδρες λέει νέα έρευνα

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός –όπως ένα διαζύγιο ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου– κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ξαφνικά πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά, αυτό οφείλεται σε μια πάθηση γνωστή ως «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».

Το σύνδρομο, που επιστημονικά λέγεται μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, φαίνεται να προκαλείται από έντονο σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Η απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη δημιουργεί επιπλοκές στην φυσιολογική σύσπαση της καρδιάς. Στους περισσότερους ασθενείς, η ανάρρωση είναι ταχεία. Σε μια μειοψηφία, όμως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Ενώ το σύνδρομο εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες, οι άνδρες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association σε 200.000 νοσηλευόμενους ασθενείς στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι άνδρες πεθαίνουν από αυτό σε ποσοστό 11%, σε σύγκριση με 5% των γυναικών.

«Οι άνδρες παθαίνουν takotsubo πιο σπάνια, αλλά όταν το παθαίνουν, έχουν χειρότερες εκβάσεις», λέει η Δρ. Harmony Reynolds του NYU Langone Health.

Οι αιτίες φαίνεται να διαφέρουν ανά φύλο: Στους άνδρες, συνήθως προηγείται σωματικό στρες, όπως μια χειρουργική επέμβαση ή εγκεφαλικό. Στις γυναίκες, πιο συχνά συναισθηματικό, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου. Και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι συναισθηματικοί στρεσογόνοι παράγοντες συνδέονται με καλύτερη πρόγνωση.

Ο καρδιολόγος Δρ. Ilan Wittstein εξηγεί ότι στους άνδρες απαιτείται ένα πιο ισχυρό ερέθισμα για να προκληθεί το σύνδρομο –γεγονός που πιθανώς εξηγεί και τις υψηλότερες θνησιμότητες. Παράλληλα, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης φαίνεται να δυσκολεύει την ανάρρωση.

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχονται ότι ακόμα δεν γνωρίζουν πλήρως τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση. Οι ορμόνες του στρες θεωρούνται βασικός παράγοντας, καθώς μπορούν να συσφίγγουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό κάνει άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα –όπως υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη– πιο ευάλωτα.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανώς λόγω της πτώσης των οιστρογόνων, που φυσιολογικά βοηθούν στην καλή λειτουργία των αγγείων της καρδιάς.

Αν και οι καρδιολόγοι προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης –όπως φάρμακα για την καρδιά ή στρατηγικές μείωσης του στρες (π.χ. διαλογισμό ή ψυχοθεραπεία)– καμία θεραπεία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μειώνει σταθερά τη θνησιμότητα. «Δεν έχουμε βρει ακόμη θεραπεία που να κάνει πραγματικά τη διαφορά», λέει ο Δρ. Mohammad Movahed.

Η πιο πρακτική συμβουλή; Αν νιώσετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, μην θεωρήσετε ότι είναι απλώς άγχος. Πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Όπως λένε οι γιατροί, χωρίς εξετάσεις δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς από μια καρδιακή προσβολή.

Γιατί, όπως αποδεικνύεται, ο πόνος στην καρδιά μπορεί καμιά φορά να μην είναι μόνο μεταφορικός.

Με πληροφορίες από NBC News  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v