Πού να φάω στα Ανώγεια: 5 προτάσεις για αυθεντική κρητική γεύση
Ορεινή Κρήτη, δυνατές γεύσεις, ντόπιο κρασί και αντικρυστό όπως πρέπει. Πέντε ταβέρνες-διαμάντια στα Ανώγεια σε περιμένουν.

Ορεινή Κρήτη, δυνατές γεύσεις, ντόπιο κρασί και αντικρυστό όπως πρέπει. Πέντε ταβέρνες-διαμάντια στα Ανώγεια σε περιμένουν.
Είναι χτισμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, μοσχοβολούν ρακή, ζεστασιά και λεβεντιά, και φιλοξενούν μερικές από τις πιο αυθεντικές ταβέρνες της Κρήτης. Τα Ανώγεια είναι προορισμός για κάθε λάτρη του καλού φαγητού που θα βρεθεί στην Κρήτη. Βάλε λοιπόν στο GPS τις πέντε διευθύνσεις που ακολουθούν, και ετοιμάσου να απολαύσεις την Κρήτη στο πιάτο –με καλή παρέα, ρακόμελο και μεζεδάκια για φίλημα.
Αροδαμός
Στον χάρτη εδώ
Ξακουστή και κοσμαγάπητη παραδοσιακή ταβέρνα, με φανταστική θέα από την πλακόστρωτη αυλή της, κι ένα εντυπωσιακό 4,8 στο Google Maps για να σου διαλυθούν και οι τελευταίες αμφιβολίες. Στο μενού της βρίσκεις αυθεντικές κρητικές συνταγές σαν το οφτό αρνάκι, τα σκιουφιχτά με απάκι, το κατσοχοίρι, ένα τυρί που φτιάχνεται επιτόπου και σερβίρεται μόνο του, σε σαγανάκι ή στις ομελέτες, η σφακιανή πίτα, τα χορτοπιτάκια, τα σύγκλινα και δεν συμμαζεύεται. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.
Τα Σκαλώματα
Στον χάρτη εδώ
Ο μέσα χώρος πέτρινος, με τζάκι για τους χειμώνες και μεγάλες τζαμαρίες με φοβερή θέα, ο έξω μια γλυκύτατη αυλίτσα σκιασμένη από κληματαριές. Ήδη θα κατάλαβες ότι εδώ μιλάμε για ένα ακόμα αυθεντικό κρητικό ταβερνάκι. Τα Σκαλώματα είναι γνωστά για το αντικρυστό τους, που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου στην Κρήτη. Συστήνεται ως ψησταριά, που σημαίνει ότι εδώ θα έρθεις πρωτίστως για τα φοβερά και τρομερά κρεατικά τους, θα βρεις όμως και μεζεδάκια σαν τα καλιτσούνια με γλυκιά μυζήθρα, τη μελιτζάνα μπριάμ με φέτα, την κουκουβάγια (αλλιώς γνωστή και ως ντάκος) και τα σπιτικά χορτοπιτάκια. Λογαριασμός με κρασί, γύρω στα 20€ το άτομο.
Ταβέρνα Αετός
Στον χάρτη εδώ
Καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, παραδοσιακά αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, και οι αντικρυστιέρες να σε υποδέχονται στην είσοδο. Αν δεν πάρεις βαθιά ανάσα ορεινής Κρήτης εδώ, τότε πού; Η παραδοσιακή ταβέρνα Αετός (γιατί αετίσια είναι η θέα που απολαμβάνει από τις τζαμαρίες της, που το καλοκαίρι ανοίγουν) σερβίρει νοστιμιές της λεβεντογέννας, που περιλαμβάνουν σαφέστατα το οφτό αρνάκι (το γνωστό και ως αντικρυστό), αλλά και απάκι, μακαρόνια με ανθότυρο, μενούζα (καταπώς λένε στα κρητικά το κοκορέτσι) και ένα χωριάτικο λουκάνικο του ονείρου. Με τα απαραίτητα κρασάκια, ο λογαριασμός θα σου βγει περί τα 20-25€ το άτομο.
Ο Φούρνος του Αϊ-Γιάννη
Στον χάρτη εδώ
Μην σε μπερδέψει το όνομα, δεν πρόκειται για φούρνο, αλλά για ένα οικογενειακό μεζεδοπωλείο που μοσχοβολά μεράκι και κρητική παράδοση. Θα σου το συστήσουν και ως «Το Κελαρικό», αλλά με το όνομα Φούρνος του Αϊ-Γιάννη θα το βρεις στο Google Maps. Ο χώρος είναι αυτός ενός αυθεντικού κρητικού καφενείου, η ατμόσφαιρα ζεστή και παρεΐστικη, τα μεζεδάκια όλα ένα κι ένα. Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα ντακάκια με ξινομυζήθρα, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τη φάβα με το κρεμμυδάκι της, τα κολοκυθάκια, την ομελέτα με λουκάνικα και ό,τι μαγειρευτό πετύχεις την ημέρα που θα πας, είναι όλα φοβερά. Συνοδεύεις με κρασάκι, και πληρώνεις περί τα 15€ το άτομο.
Γκαγκάρης
Στον χάρτη εδώ
Χώρος λιτός κι απέριττος, αλλά φωτεινός και ευρύχωρος, με μεγάλες τζαμαρίες που αφήνουν το βλέμμα να απλωθεί ως τις κορυφογραμμές του Ψηλορείτη. Εδώ θα έρθεις πρωτίστως για το αντικρυστό και το ξινόχοντρο, θα πάρεις όμως οπωσδήποτε και πατάτες τηγανιτές, χεράτες και άψογα τηγανισμένες, τζατζίκι με ντόπιο γιαούρτι που κάνει την διαφορά στις βούτες, εννοείται ντάκο, σπιτικά ντολμαδάκια, καλιτσούνια και μακαρόνια με μυζήθρα. Μαζί με το κρασί, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 20-25€ το άτομο.