To Ice Bucket Challenge επιστρέφει αυτή τη φορά για την ψυχική υγεία

Το viral φαινόμενο του 2014 επιστρέφει δριμύτερο, με νέα αποστολή: να «ρίξει φως» στην ψυχική υγεία και τους αθέατους αγώνες των νέων.

To Ice Bucket Challenge επιστρέφει αυτή τη φορά για την ψυχική υγεία

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το Ice Bucket Challenge επιστρέφει. Εκεί που κάποτε χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έριχναν κουβάδες με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους για να στηρίξουν την έρευνα για τη νόσο ALS (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση), τώρα η νέα πρόκληση έχει στόχο την ψυχική υγεία.

Η ανανεωμένη καμπάνια με τίτλο #SpeakYourMIND Challenge ξεκίνησε από τον φοιτητή Wade Jefferson στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, μετά την απώλεια φίλων του από αυτοκτονία. Ίδρυσε το φοιτητικό club MIND (Mental Illness Needs Discussion) και επανέφερε το concept του Ice Bucket Challenge για να καταπολεμήσει το στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες. Μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 420.000 δολάρια για την Active Minds, τον μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στις ΗΠΑ με δράσεις για την ψυχική υγεία των νέων.

Από το ALS στην ψυχική ενδυνάμωση

Το πρωτότυπο Ice Bucket Challenge του 2014 συγκέντρωσε 115 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε έξι εβδομάδες, αλλάζοντας ριζικά την πορεία της έρευνας για το ALS: εντοπίστηκαν νέα γονίδια, αναπτύχθηκαν θεραπείες και βελτιώθηκε η τεχνολογία υποστήριξης των ασθενών.

Ο Patrick Quinn, πατέρας του εκλιπόντος Pat Quinn, ενός από τους τρεις εμπνευστές της αρχικής καμπάνιας, βλέπει με θετικό μάτι την επιστροφή της πρόκλησης. Όπως λέει, οι ψυχολογικές διαστάσεις της νόσου ALS παραμένουν στο περιθώριο, ακόμη και σε ομάδες υποστήριξης. Οι ασθενείς συχνά αποκρύπτουν τα συναισθήματά τους για να μην γίνουν βάρος στις οικογένειές τους. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν πως η επιδείνωση της σωματικής κατάστασης στους ασθενείς συνοδεύεται από αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους – έως και 64% και 88% αντίστοιχα.

Δύο σκοποί, μία πρόκληση

Καθώς η νέα καμπάνια άρχισε να γίνεται viral, εμφανίστηκαν ανησυχίες ότι μπορεί να «σβήσει» το μήνυμα για το ALS. Όμως τα κοινωνικά δίκτυα έφεραν τις δύο πλευρές πιο κοντά: χρήστες άρχισαν να ταγκάρουν τον οργανισμό ALS Association στα βίντεό τους. Το αποτέλεσμα; Οι οργανισμοί ALSA και Active Minds συνεργάστηκαν, προωθώντας την πρόκληση ως αφορμή για να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την ψυχική υγεία και τις συναισθηματικές επιπτώσεις του ALS.

Ο Patrick Quinn το λέει ξεκάθαρα: «Ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά, βρες έναν λόγο να χαμογελάσεις – και συνέχισε». Το ίδιο μήνυμα ελπίζει να μεταδώσει και η νέα γενιά του Ice Bucket Challenge.

Με πληροφορίες από National Geographic

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v