Μια μαγευτική Πανσέληνος φώτισε τον ουρανό της Αθήνας

Η Πανσέληνος της 12ης Μαΐου, αν και μικρότερη και λιγότερο φωτεινή, χάρισε εντυπωσιακές εικόνες στον αθηναϊκό ουρανό.

Μια μαγευτική Πανσέληνος φώτισε τον ουρανό της Αθήνας

Το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου, η Πανσέληνος του Μαΐου γνωστή και ως «Πανσέληνος των Λουλουδιών» φώτισε τον ανοιξιάτικο ουρανό, προσφέροντας ένα θέαμα μαγευτικό.

Οι φωτογραφίες από τον λόφο των Νυμφών, με φόντο την Ακρόπολη και τον αστικό ιστό της Αθήνας, καταγράφουν τη χθεσινή σεληνιακή ανατολή σε όλο της το μεγαλείο – έστω κι αν η Σελήνη ήταν πιο μικρή και λιγότερο φωτεινή από το συνηθισμένο.

Η εξήγηση βρίσκεται στην απόστασή της από τη Γη. Η χθεσινή Πανσέληνος συνέπεσε σχεδόν με το Απόγειο – το πιο απομακρυσμένο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στις 11 Μαΐου, η Σελήνη βρισκόταν σε απόσταση 406.244 χιλιομέτρων από τη Γη, γεγονός που την καθιστούσε όχι μόνο πιο μακριά, αλλά και οπτικά μικρότερη έως και κατά 14% σε σχέση με μια "υπερπανσέληνο" στο Περίγειο (το κοντινότερο σημείο της τροχιάς της).

Παράλληλα, η φωτεινότητά της ήταν μειωμένη έως και κατά 30%. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους λάτρεις της αστρονομίας και της φωτογραφίας να στρέψουν τους φακούς τους προς τον ουρανό και να απαθανατίσουν το μοναδικό φαινόμενο – σε μια από τις πιο φωτογενείς ανατολές του φετινού Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της θέσης της Σελήνης στο Απόγειο, η επίδρασή της στις παλίρροιες ήταν ηπιότερη. Αν και κατά τις φάσεις της Πανσελήνου και της Νέας Σελήνης παρατηρούνται συνήθως οι ισχυρότερες παλίρροιες (παλίρροιες συζυγιών), όταν η Πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο Απόγειο, οι βαρυτικές επιδράσεις είναι πιο αδύναμες, με αποτέλεσμα πιο ήπιες θαλάσσιες μεταβολές.

Με πληροφορίες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v