Σιγά, ένα αστείο κάναμε: Η Νατάσα Γιάμαλη αποδομεί τον καθημερινό σεξισμό σε νέο βίντεο

Με αιχμηρό και ξεκάθαρο λόγο, η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη φωτίζει το πώς τα «αστεία» για τις γυναίκες αναπαράγουν τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα και μπράβο της.

Σιγά, ένα αστείο κάναμε: Η Νατάσα Γιάμαλη αποδομεί τον καθημερινό σεξισμό σε νέο βίντεο

«Πώς λέγεται η γυναίκα που ξέρει να οδηγεί; Μύθος». Με αυτό και άλλα ανάλογα "αστεία" ξεκινά το νέο βίντεο της δημοσιογράφου Νατάσας Γιάμαλη, το οποίο κυκλοφόρησε στα social media στο πλαίσιο της καμπάνιας GenderED, για την έμφυλη ισότητα και τον ρόλο των ΜΜΕ στην αναπαραγωγή στερεοτύπων.

Η δημοσιογράφος, φορώντας μπλούζα που γράφει «Feminist As Fuck», παραθέτει μια σειρά φράσεων που πολλοί και πολλές έχουμε ακούσει ή πει – συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Οι γυναίκες θέλουν ισότητα μέχρι να έρθει ο λογαριασμός», «Η γυναίκα και το κοτόπουλο θέλουν χέρι», «Λεσβία; Επειδή δεν με έχει γνωρίσει ακόμα, γι’ αυτό». Φράσεις που συχνά παρουσιάζονται ως «χιουμοριστικές» ή «αθώες», αλλά στην πραγματικότητα ενισχύουν την κανονικοποίηση του σεξισμού.

Στο δεύτερο μέρος του βίντεο, η ίδια η Γιάμαλη εμφανίζεται και δηλώνει ευθέως: «Όχι, δεν είναι αστείο». Όπως εξηγεί, τέτοιες φράσεις, όσο αθώες κι αν μοιάζουν, καλλιεργούν ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας.

Συντηρούν στερεότυπα όχι μόνο κατά των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και κατά των αντρών που δεν συμμορφώνονται με τα παραδοσιακά ανδρικά πρότυπα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Αν κάτι το λέμε από συνήθεια, μπορούμε να μάθουμε να ζητάμε συγγνώμη μέχρι να το ξεμάθουμε».

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natasa Giamali (@natasagiamali)


Το βίντεο κυκλοφόρησε με τα hashtags #GenderED, #MediaLiteracy και #GenderEquality, στο πλαίσιο δράσεων για την ισότητα και την αναγνώριση των έμφυλων προκαταλήψεων στα μέσα ενημέρωσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v