Η Porsche φέρνει κέρδη

Η Μοτοδυναμική κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Αχαΐα με την Toyota. Ισχυρές επιδόσεις σημείωσαν Yamaha, Porsche και Sixt το 2024.

Η Porsche φέρνει κέρδη


Ο Όμιλος Μοτοδυναμική συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία και το 2024, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 15,3% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία ενίσχυσε τη θέση της σε όλες τις αγορές δραστηριότητας, με σημαντική αύξηση μεριδίου στα αυτοκίνητα, δίκυκλα και προϊόντα θάλασσας. Ωστόσο, η αυξημένη ανταγωνιστικότητα και το πληθωριστικό περιβάλλον άσκησαν πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Φορολογικός έλεγχος

Η λειτουργική κερδοφορία επηρεάστηκε από φορολογικές διαφορές που προέκυψαν μετά από έλεγχο στη θυγατρική Λάιον Ρένταλ για το 2018, πριν την εξαγορά από τη Μοτοδυναμική. Οι διαφορές ανήλθαν σε 867.000 ευρώ και σχετίζονται με παρακρατούμενους φόρους ομολογιακού δανείου. Η εταιρεία έχει ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αναμένει θετική επίλυση.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ξεπέρασαν οριακά τα περσινά, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (χωρίς τις έκτακτες χρεώσεις) πλησίασε τα επίπεδα του 2023.

Δραστηριότητες

Οι πωλήσεις Yamaha (δίκυκλα και προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) ανήλθαν σε 85,5 εκατ. ευρώ (+12,9%). Η Yamaha αύξησε τα μερίδιά της σε όλες τις αγορές.

Οι πωλήσεις της Porsche έφτασαν τα 50,2 εκατ. ευρώ (+24,7%), με τα ηλεκτρικά να αποτελούν το 29% των ταξινομήσεων της μάρκας.

Η Sixt κατέγραψε έσοδα άνω των 60 εκατ. ευρώ (+11,8%), επεκτείνοντας την παρουσία της παρά τον έντονο ανταγωνισμό τιμών.

Το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του ομίλου (χωρίς ΔΠΧΑ 16) έφτασε τα 70,7 εκατ. ευρώ (+13,5%), κυρίως λόγω επενδύσεων σε στόλο της Sixt. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 39,1 εκατ. ευρώ, με δείκτη Net Debt/EBITDA στο 1,34.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Πάρης Κυριακόπουλος, δήλωσε πως το 2024 ήταν χρονιά ανάπτυξης, με στρατηγική επέκταση και ανάληψη της δραστηριότητας της Toyota στην Αχαΐα από τον Φεβρουάριο του 2025, ως εξουσιοδοτημένος έμπορος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v