Αυτές είναι οι αεροπορικές διαδρομές με τις περισσότερες αναταράξεις

Το τοπ-10 των αεροπορικών διαδρομών με τις πιο πολλές αναταράξεις περιλαμβάνει και κάποιες που δεν θα περίμενες. Και ναι, είναι ευρωπαϊκές.

Αυτές είναι οι αεροπορικές διαδρομές με τις περισσότερες αναταράξεις

Οι αναταράξεις, αν και συνήθως ακίνδυνες, δεν παύουν να είναι τρομακτικές –και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις να αποβαίνουν μοιραίες, όπως στην περίπτωση του άτυχου επιβάτη στην χτεσινή πτήση της Singapore Airlines.

Τι τις προκαλεί; Κατά κανόνα οι καιρικές συνθήκες, μπορεί όμως να είναι και οι πτήσεις πάνω από ορισμένου τύπου εδάφη, ή εκείνες που πραγματοποιούνται πολύ κοντά σε άλλα αεροπλάνα. Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενες αναταράξεις «καθαρού αέρα» οι οποίες προκαλούνται όταν συναντιούνται δύο σώματα αέρα που κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Στις αναταράξεις, το αεροπλάνο κουνιέται έντονα, είτε δεξιά-αριστερά, είτε πάνω-κάτω, όπως στο βίντεο που έκανε χτες τον γύρο του ίντερνετ από τη διαδρομή Λονδίνο-Σιγκαπούρη.

Η ιστοσελίδα Turbli συγκέντρωσε το τοπ-10 των αεροπορικών διαδρομών που κατέγραψαν τις περισσότερες αναταράξεις το 2023. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η 1905 χιλιομέτρων διαδρομή ανάμεσα στο Σαντιάγο της Χιλής και τη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η μόλις 210 χιλιομέτρων διαδρομή που συνδέει το Αλμάτι του Καζακστάν με την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Στις θέσεις 5 και 10 του παγκόσμιου τοπ-10 βρίσκονται δύο διαδρομές που ξεκινούν από το Μιλάνο και περνούν πάνω από τις Άλπεις, η μία προς τη Γενεύη και η άλλη προς τη Ζυρίχη.

Αναλυτικά, ολόκληρη η λίστα έχει ως εξής:

Σαντιάγο (SCL) – Σάντα Κρουζ (VVI)
Αλμάτι (ALA) – Μπισκέκ (FRU)
Λαντσόου (LHW) – Τσενγκτού (CTU)
Centrair (NGO) – Σεντάι (SDJ)
Μιλάνο (MXP) – Γενεύη (GVA)
Λαντσόου (LHW) – Ζιάν Γιάνγκ (XIY)
Οσάκα (KIX) – Σεντάι (SDJ)
Ζιάν Γιάνγκ (XIY) – Τσενγκτού (CTU)
Ζιάν Γιάνγκ (XIY) – Τσονγκτσίνγκ (CKG)
Μιλάνο (MXP) – Ζυρίχη (ZRH)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v