Είναι αργά να ζήσεις τη ζωή που δεν έζησες;

Αν νομίζεις ότι σε έχουν πάρει τα χρόνια για να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή, τότε έχεις έρθει στο λάθος μέρος. Οι υπόλοιποι, σπεύσατε.

Είναι αργά να ζήσεις τη ζωή που δεν έζησες;

Διανύεις πλέον τα τελευταία –άντα και περιμένεις τον ερχομό των πρώτων –ήντα με ένα χλιαρό αίσθημα γιατί θεωρείς ότι είναι πλέον αργά να ζήσεις τη ζωή που δεν έζησες; Χαλάρωσε, πάρε μια πολύ βαθιά ανάσα, κλείσε τα μάτια σου και φέρε στον νου σου όλες εκείνες τις στιγμές που φόρεσαν ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Τότε ίσως θα καταλάβεις ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή ζώντας το σαν έφηβος. Άλλωστε, όπως ένας λαϊκός φιλόσοφος είχε κάποτε πει με έναν κάποιον badass τρόπο: «Living is still the best of all the other options»(μτφ: το να ζεις, παραμένει η καλύτερη από όλες τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω).

Αν χρειάζεσαι ωστόσο ένα πουσάρισμα, για να βρεις τις κατάλληλες αφορμές για νέα ξεκινήματα κι ας μην είσαι πλέον παιδαρέλι εμείς θα σου παρέχουμε μια χείρα βοηθείας, παρουσιάζοντάς σου μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές.

Πρόσφερε εθελοντικά, μπορείς

Η συμμετοχή σε μια εθελοντική ομάδα, είναι βέβαιο πως θα σε γεμίσει ως άνθρωπο αλλά και κοινωνικό ον που είσαι. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια σου εκεί έξω κι η αξία της προσφοράς στον αδύναμο, δεν μπορεί να μετρηθεί. Ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα ευχαριστώ, ένα βουρκωμένο από ευγνωμοσύνη πρόσωπο θα σε κάνει να συνεχίσεις για καιρό αυτό το ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα να ταξιδέψεις

Δύσκολα θα βρεις πιο ζωογόνα συνήθεια από τα ταξίδια, κι αν δεν ήσουν πολύ φίλος τους έως τώρα, εφευρίσκοντας γελοίες αφορμές για να τα αποφύγεις, καιρός να γίνεις. Αφιέρωσε τον χρόνο σου, ψάχνοντας τον επόμενο προορισμό που θα ταξιδέψεις. Τσέκαρε διαμονές, τρόπους μετακίνησης, μέρη κι αξιοθέατα που πάντοτε ήθελες να δεις και ξεκίνα να φτιάχνεις το παζλ των επόμενων διακοπών σου. Αν θες μάλιστα να το ζήσεις πιο εφηβικά, πάρε μια υδρόγειο ή ένα χάρτη και βάλε το δάχτυλό σου σε ένα σημείο αυτών, αφήνοντας την τύχη να διαλέξει τον επόμενο προορισμό σου. Όλη η διαδικασία τόσο της προετοιμασίας όσο και του ταξιδιού θα σου αποδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι αργά να ζήσεις τη ζωή που δεν έζησες.

Αφουγκράσου το σώμα σου

Αν κάθε πρωί ξυπνάς με πόνους, πιασίματα και δυσκολεύεσαι να ανταποκριθείς στις ανάγκες της καθημερινότητας, τότε μάλλον το σώμα σου σου έχει χτυπήσει ήδη το πρώτο καμπανάκι. Aν πάλι η εικόνα που συναντάς στον καθρέφτη κάθε πρωί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου, τότε να και το δεύτερο καμπανάκι. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αφουγκραστείς το σώμα σου και να ξεκινήσεις γυμναστική. Γράψου σε γυμναστήριο ή κολυμβητήριο και φρόντισε να τηρήσεις και να τιμήσεις την επιλογή σου. Αν πιστεύεις πως θα αλλαξοπιστήσεις σύντομα, ξεκίνα περπάτημα και βάλε στόχο να περπατάς 2 χιλιόμετρα τη μέρα ή 10.000 βήματα, με σύμμαχο αντίστοιχες εφαρμογές που μετρούν τα περπατήματά σου στο κινητό.

Κάνε την πείρα όπλο σου

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο υπολείπονται οι νέοι άνθρωποι, αυτό είναι η εμπειρία. Είτε μιλάμε επαγγελματικά είτε ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο σχέσεων, η αξία της εμπειρίας –που πάει συνήθως πακέτο με τα χρόνια που γράφει το κοντέρ σου- είναι ανεκτίμητη. Για σένα μπορεί να φαντάζει βάρος ορισμένες φορές, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να την χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου, είτε εξαργυρώνοντας καλύτερες επαγγελματικές προτάσεις, είτε αντίστοιχα σαν μέντορας ανθρώπων, που δεν ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους. Με όπλο όσα έμαθες από τη ζωή, μπες για μια φορά στη θέση του οδηγού και πίστεψέ μας θα νιώσεις ξανά παιδαρέλι.

Γίνε μέλος μιας ομάδας

Αν θες να γυρίσεις να μας πεις ότι σε έχουν πάρει τα χρόνια για να κοινωνικοποιηθείς, καλύτερα να ξεροκαταπιείς πριν ξεστομίσεις το οτιδήποτε. Μεγαλώνοντας υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος από όταν είσαι στα ηλικιακά σου ντουζένια και καλό θα ήταν να τον αφιερώσεις στην κοινωνικοποίησή σου μέσα από την ενεργό συμμετοχή σου σε διάφορες ομάδες. Οι επιλογές αμέτρητες. Θες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό; Μπορείς. Θες να γίνεις μέρος μιας λέσχης ανάγνωσης; Μπορείς. Προτιμάς τις κινηματογραφικές ή φωτογραφικές λέσχες για να αξιοποιήσεις και τον εξοπλισμό που είχες αγοράσει πριν λίγα χρόνια. Δωσ’ του να καταλάβει. Φοβάσαι να ταξιδέψεις μόνος και προτιμάς την ασφάλεια ενός γκρουπ. Μην χάνεις χρόνο. Να θυμάσαι μόνο το εξής. Εκεί έξω σε περιμένει μια ομάδα για να σε υποδεχτεί στις αγκάλες της και να προχωρήσετε μαζί όπου ο δρόμος σας βγάλει.

Η έμπνευση που αναζητάς υπάρχει εκεί έξω

Αν όλα όσα σου γράφουμε, σου φαντάζουν κουραστικά Life coaching κλισέ, τότε σταμάτησε ότι κάνεις κι αναζήτησε ιστορίες ανθρώπων που στα τέλη της τέταρτης, της πέμπτης ή και της έκτης δεκαετίας της ζωής τους, ξεκίνησαν μια νέα ζωή γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Αν πάλι σε κουράζουν οι σελέμπριτι ιστορίες τότε δοκίμασε να μάθεις περισσότερα για τις ιστορίες των ανθρώπων γύρω σου που σε πείσμα των δύσκολων καιρών, άρπαξαν τη ζωή από τα μαλλιά κι έζησαν όλα εκείνα που μέχρι λίγο καιρό πριν φοβόντουσαν και να ψελλίσουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v