Γιατί έχει συνδεθεί η άνοιξη με τον έρωτα;

Η πιο ερωτική εποχή του χρόνου είναι εδώ, κι αυτό δεν έχει μόνο να κάνει με μύθους και παραδόσεις. Συμφωνεί και η επιστήμη.

Γιατί έχει συνδεθεί η άνοιξη με τον έρωτα;

Η αναγέννηση της φύσης, που πλημμυρίζει ξαφνικά χρώμα μετά από τη μουντάδα του χειμώνα, έδωσε τροφή σε όλους σχεδόν τους λαούς και τους πολιτισμούς του πλανήτη, που συνέδεσαν την άνοιξη με τη γονιμότητα, την ελπίδα, την αισιοδοξία, τα νέα ξεκινήματα, και όλα αυτά τα ωραία που συνδέουμε εδώ και χιλιετίες με τον έρωτα. Δεν είναι, όμως, μόνο συμβολικά η άνοιξη η ερωτικότερη των εποχών. Οι ρομαντικοί ανάμεσά μας δικαιώνονται, τόσο πρακτικά όσο και επιστημονικά, για το ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις πεταλούδες δεν τις βλέπουν μόνο, τις αισθάνονται κιόλας. Κι αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Περισσότερη ηλιοφάνεια

Οι ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης είναι καλές για τα φυτά, καλές για τα λουλούδια και καλές για ραντεβού. Οι ρομαντικές αποδράσεις δεν περιορίζονται πλέον στην αποπνικτική εσωτερική θέρμανση κινηματογραφικών αιθουσών και εστιατορίων. Την άνοιξη, περισσότερη ηλιοφάνεια σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για να πάρεις το αγαπημένο σου πρόσωπο και να πάτε για πικνίκ, πεζοπορίες και μεγάλες βόλτες χωρίς κανένα συγκεκριμένο προορισμό. Και εκτός από καλό στην ερωτική σας ζωή, ο ήλιος κάνει καλό και στην υγεία σας, καθότι ένα εντυπωσιακό 90% της βιταμίνης D του μέσου ανθρώπου προέρχεται από τη φυσική έκθεση στον ήλιο.

Λιγότερη μελατονίνη

Τις σκοτεινές μέρες του χειμώνα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται ένα εργοστάσιο παραγωγής μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που προάγει τον ύπνο και το αίσθημα λήθαργου, πράγμα που είναι τέλειο για την ξεκούρασή σου αλλά όχι και για να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου. Έτσι, όταν η άνοιξη φέρνει μεγαλύτερες μέρες και πολύ περισσότερο φως, τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν αφήνοντας πίσω τους την πλούσια ανοιξιάτικη ενέργεια.

Μαζί με αυτό το αυξημένο σθένος, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η μελατονίνη μπορεί να αναστείλει την παραγωγή τεστοστερόνης από το σώμα. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι λιγότερη μελατονίνη την άνοιξη σημαίνει νέες ενεργητικές ορμόνες και φτερουγίσματα εποχιακού φλερτ.

Περισσότερη σεροτονίνη

Σε αντίθεση με τα επίπεδα της μελατονίνης που την άνοιξη πέφτουν, η σεροτονίνη εκτοξεύεται. Όπως η μελατονίνη, η σεροτονίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διάθεσης και των ενεργειακών λειτουργιών, και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι λιγότερο ηλιακό φως σημαίνει λιγότερη σεροτονίνη. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μόλις έρθει η άνοιξη, η σεροτονίνη σταματά να πέφτει σε χειμερία νάρκη, και αυτό είναι καλό για τους ρομαντικούς ανάμεσά μας. Μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychiatry διαπίστωσε ότι η σεροτονίνη μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο δεκτικό στην οικειότητα και πιο πρόθυμο να είναι μέρος μιας αλληλεξαρτώμενης σχέσης. Η μελέτη ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες ζευγαριών και να βαθμολογήσουν την φαινομενική εγγύτητα τους. Τα άτομα με μειωμένη σεροτονίνη έτειναν να υποτιμούν την οικειότητα που απεικονίζεται στις φωτογραφίες, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η γνωστή συσχέτιση μεταξύ χαμηλής σεροτονίνης και επιθετικής συμπεριφοράς μπορεί να εκδηλωθεί ως ρομαντική απροθυμία.

Λιγότερη γρίπη

Τίποτα δεν φρενάρει μια ρομαντική βραδιά τόσο αποτελεσματικά όσο το ρουθούνισμα, τα φτερνίσματα και το μύξα. Και αν σου φαίνεται ότι αρρωσταίνεις περισσότερο τον χειμώνα, οι στατιστικές λένε ότι δεν είναι ιδέα σου. Οι επιστήμονες έχουν μερικές ιδέες για το γιατί τα μικρόβια της γρίπης είναι τόσο απειλητικά το χειμώνα, αλλά συνήθως μας αφήνουν ήσυχους την άνοιξη: Ο ιός της γρίπης ευδοκιμεί σε κρύο και ξηρό καιρό, οπότε δεν είναι περίεργο που παίρνεις τόσες πολλές ημέρες ασθενείας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η άνοδος της θερμοκρασίας, μαζί με τη μικρότερη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους τίγκα στα μικρόβια, κάνουν την άνοιξη τα ποσοστά ιώσεων και γρίπης να πέφτουν. Και προφανώς, η λιγότερη γρίπη είναι επίσης εξαιρετική για την ερωτική σου ζωή.

Περισσότερα λουλούδια

Το 2006 μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα λουλούδια κάνουν πραγματικά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Αφού μελέτησαν τις αντιδράσεις των υποκειμένων σε καταστάσεις με και χωρίς λουλούδια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα λουλούδια μπορούν να προκαλέσουν στιγμιαία ψυχική ανάταση, θετικά συναισθήματα, τόνωση της ενέργειας και λιγότερα συναισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης. Διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, γονιμότητας και αγάπης, τα λουλούδια αυξάνουν επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα αισθήματα καλοσύνης και ενσυναίσθησης, πράγμα που με την σειρά του εμπνέει νέους έρωτες να ανθίσουν (είδες τι κάναμε εκεί).

Με πληροφορίες από Washington Post και Pacific Prime 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v