Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ: «Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ»

Τίποτα δεν φεύγει οριστικά, τίποτα δεν χάνεται για πάντα. Όλα επιστρέφουν από το αιώνιο ταξίδι τους τότε που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο…

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ: «Ο ΞΕΝΙΤΕΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ»

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα παρουσίασαν την Κυριακή 14 Απριλίου, στον κινηματογράφο Δαναό ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από το αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα το τρέιλερ της οποίας μπορείτε και εσείς να την παρακολουθήσετε εδώ!

Την ταινία δημιούργησε και σκηνοθέτησε ο καθηγητής του σχολείου και γνωστός εικαστικός, Θοδωρής Χρυσικός με πρωταγωνιστές μαθητές του Γυμνασίου και σε παραγωγή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

«Όταν ξεκινούσαμε πριν από χρόνια την ιδέα της δημιουργίας ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με αφορμή το διαρκές αίτημα της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, θελήσαμε να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από την συνηθισμένη. Θελήσαμε να αναδείξουμε το θέμα με ένα αλληγορικό τρόπο θέτοντας το επίκεντρο τους ίδιους τους μαθητές. Αφετηρία μας το αιώνιο ταξίδι. Το ταξίδι των μαρμάρων από την Πεντέλη στον Παρθενώνα. Το ταξίδι και η πορεία μορφών στην πομπή της ζωφόρου του Παρθενώνα. Το ταξίδι των ίδιων των γλυπτών από την Αθήνα στο Λονδίνο» αναφέρει Αντώνης Ψύρης, Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης του σχολείου.

Ένα ταξίδι που συνδυάστηκε με ένα οδοιπορικό μέσα στο σύγχρονο αστικό τοπίο της Αθήνας. Μια προβολή του παρελθόντος στην οθόνη του παρόντος. Πρωταγωνιστές του ταξιδιού αυτού οι μαθητές. Τα πρόσωπα που συμβολίζουν τις νεανικές μορφές που εξερευνώντας τις άγνωστες πτυχές του παρελθόντος θέτουν τις βάσεις ενός προβληματισμού για την σύγχρονη ταυτότητα μας. Την ταυτότητα της πόλης μας, της Αθήνας αλλά και του πολιτισμού μας. Παράλληλα αναδεικνύουν με έμμεσο και υπαινικτικό τρόπο τις δικές τους αγωνίες για το παρόν και το μέλλον τους. Για το δικό τους Ξενιτεμό που αναπτύσσεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Για ένα ξενιτεμό που είναι πλήρως συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του τόπου. Από το ταξίδι του πολύπαθου Οδυσσέα, στα Δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς και στο σύγχρονο φαινόμενο του Brain Drain. Για ένα ξενιτεμό που αντικατοπτρίζει την πολύπαθη και πολυτάραχη ιστορία μας.

Ένας βαθύς συμβολισμός που προσπαθεί να αναδείξει με ένα σχεδόν μυστηριακό τρόπο ο σκηνοθέτης ταινίας Θοδωρής Χρυσικός.

Στόχος του σχολείου ήταν να γυριστεί ένα όσο το δυνατόν πιο ποιοτικό ντοκιμαντέρ που όμως θα είχε και πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές. Να τους ενθαρρύνει καταρχάς να εκφράσουν τις ιδέες τους και να εξερευνήσουν άγνωστες πτυχές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Να εξοικειωθούν με διαφορετικές οπτικές και πολυπρισματικές προσεγγίσεις. Να γνωρίσουν τον πολιτισμό του τόπου τους αλλά και την κουλτούρα άλλων λαών. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και ποικίλες άλλες δεξιότητες. Να εκφραστούν τέλος δημιουργικά και να προβληματιστούν για το παρόν και το μέλλον τους.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ένα σχολείο που συμπληρώνει φέτος 107 χρόνια ζωής και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία,  μας προτρέπουν μέσα από την ταινία να στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν και να αναζητήσουμε τις ρίζες μας. Να αντιληφθούμε ότι ο πολιτισμός και ιστορία μας δεν είναι νεκρές έννοιες αλλά μία διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο χθες το σήμερα και το αύριο. Δεν είναι απλώς το δημιούργημα του παρελθόντος αλλά η επιβίωση του στο παρόν και η προέκταση του στο μέλλον.

Για τα Εκπαιδευτήρια Δούκα που έρχονται αλλά και πηγαίνουν πολύ μακριά, είναι και η ουσία της ίδιας τους της ταυτότητας. Με σεβασμό στην παράδοση αλλά και το βλέμμα στραμμένο πάντα προς την πρόοδο. 

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θοδωρής Χρυσικός

Λήψεις-Μοντάζ: Θοδωρής Χρυσικός

Μουσική: Νίκος Σταυρόπουλος

Παίζουν οι: Φώτης Βουτσάς, Χριστίνα Θεοδωρικάκου, Βαρβάρα Περρή

Συμμετέχει η Μυρσίνη Σιδερή

Παραγωγή: Εκπαιδευτήρια Δούκα

Υποστηρικτής: Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v