Άνοιξε η πλατφόρμα «Ανακαινίζω, ενοικιάζω» που αφορά χιλιάδες σπίτια

Εγκαίνια κάνει σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση που αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε σπίτια προς ενοικίαση – όσα πρέπει να ξέρεις.

Άνοιξε η πλατφόρμα «Ανακαινίζω, ενοικιάζω» που αφορά χιλιάδες σπίτια

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να τα ανακαινίσουν με επιδότηση έως και 10.000 ευρώ ή 40% των εξόδων και στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω, ενοικιάζω». 

Στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν στην αγορά ενοικίασης ακινήτων περίπου 12.500 κενές κατοικίες, δίνοντας διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους προκειμένου στη συνέχεια να τα μισθώσουν.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του με χρήση κατοικίας. Ο αιτών επιλέγει τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του ακινήτου για το οποίο αιτείται την ένταξη στο Πρόγραμμα και συμπληρώνει το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης. Περισσότεροι του ενός Α.Τ.Α.Κ. συμπληρώνονται στην περίπτωση που αυτοί αφορούν αποκλειστικά στο επιλεχθέν ακίνητο.

Στην απόφαση πληρωμής της επιδότησης, η οποία εκδίδεται αυτοματοποιημένα από την ειδική εφαρμογή του Προγράμματος μετά την εκμίσθωση του ακινήτου, αναγράφεται το ποσό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και επαληθεύτηκαν και το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, αφαιρούμενης της ήδη καταβληθείσας προκαταβολής.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιδότησης που αναγράφεται στην απόφαση πληρωμής είναι μικρότερο από το αναγραφόμενο ποσό στην απόφαση υπαγωγής, το υπόλοιπο που απομένει, καθίσταται εκ νέου διαθέσιμο προς δέσμευση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. θα πιστώνουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης πληρωμής της επιδότησης, το εναπομείναν ποσό της επιδότησης που αναγράφεται στην απόφαση πληρωμής στον ενεργό αριθμό λογαριασμού του δικαιούχου (ΙΒΑΝ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και η εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως οι εργασίες και τα υλικά θα πρέπει να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, για να αποφευχθούν περιστατικά φοροδιαφυγής.

Προσοχή. Στην απόφαση ορίζεται ότι η ΔΥΠΑ θα διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που η εκμίσθωση είχε, αρχικά, γίνει για 3 χρόνια, αλλά στη συνέχεια διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο, ο ιδιοκτήτης έχει περιθώριο 3 μηνών από τη διακοπή, να προβεί σε νέα εκμίσθωση και ανάρτηση των στοιχείων της.

Το προς ανακαίνιση ακίνητο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Τέλος, η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v