Μεζεδοπωλεία για… χαμό Κυριακή μεσημέρι

Προλαβαίνεις αν πας νωρίς, αλλά δεν στο εγγυόμαστε κιόλας. Σε αυτά τα μεζεδοπωλεία της Αθήνας, οι Κυριακές είναι για ουζάκια και τσιμπολόγημα με την παρέα.

Μεζεδοπωλεία για… χαμό Κυριακή μεσημέρι

Κυριακή γιορτή και σχόλη να ήταν η βδομάδα όλη, τραγουδούσε η Αλίκη κι εμείς συμφωνούμε και επαυξάνουμε, προσθέτοντας στην εξίσωση τα μεζεκλίκια που οφείλει να τιμά κάθε μερακλής στο κέντρο της πόλης τα μεσημέρια.

Γι’ αυτό γυρνοβολάμε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και λίγο παραέξω, στα στενά του Βοτανικού και του Κεραμεικού και πιάνουμε θέση στα πιο παρεΐστικα, οικονομικά και νόστιμα μεζεδοπωλεία που κάνουν χαμό με τις νοστιμιές τους.

Της Θεάτρου το στέκι

Θεάτρου 7, Ομόνοια, τηλ: 2103215438

Καλά κρυμμένο σε ένα στενάκι πίσω από την πλατεία Θεάτρου, αυτό το τίμιο μεζεδοπωλείο είναι αυθεντικό, και θυμίζει παλιές καλές εποχές. Το μενού απλό, περιλαμβάνει μικρά πιατάκια σε πολύ καλές τιμές για να βάλεις στη μέση όπως συκωταριά, πατατοσαλάτα, φάβα, μαυρομάτικα, ρεβίθια, πλιγούρι με λαχανικά, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, φέτα λαδορίγανη, σαγανάκι, χοιρινό στην κατσαρόλα, κοτόπουλο και γίγαντες στον φούρνο. Ωραίες και οι ψαροποικιλίες για τη μέση. Συνοδεία κρασιού ή ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα θα κυμανθεί στα 12-15€/ άτομο.

Λέσβος

Εμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814525

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Calli•Nicol Food Stories (@calli.nicol)

Aπό τα πλέον θρυλικά ουζερί του αθηναϊκού κέντρου η Λέσβος κρατά αναλλοίωτη ατμόσφαιρα και γεύσεις που σε μεταφέρουν στο όμορφο νησί, σε ένα από τα πλέον αγαπημένα μαγαζιά των Εξαρχείων. Ψητό καλαμαράκι, σουπιές τηγανητές σβησμένες με ξύδι, χταπόδι στα κάρβουνα, ντολμαδάκια σε πράσινη σάλτσα, τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μικρά ψαράκια όπως μαρίδα, αθερίνα, κουτσομούρα και γαύρος τηγανισμένα άψογα, πατατοκεφτέδες και νοστιμότατο σαγανάκι βοηθούν να κατέβουν τα ουζάκια. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με ούζο σε ικανοποιητική ποικιλία.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298

Πάλαι ποτέ «μυστικό» του κέντρου για μερακλήδες μεζεδολάγνους, το «τριαντάφυλλο»… ανθίζει στη στοά της Λέκκα, σε έναν όμορφο χώρο με μερικά τραπεζάκια έξω. Εδώ θα δοκιμάσεις νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατατούλες τηγανιτές. Έχει και αρκετά κρεατικά, εξίσου νόστιμα, όπως μπιφτεκάκια, πανσέτα και χοιρινά μπριζολάκια με πατάτες. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, και Ερμού 119, τηλ: 2103219119

Συνδυασμός καφενείου, μπακαλοταβέρνας και εκλεκτού deli, τα Καραμανλίδικα σε δύο διευθύνσεις στο κέντρο σερβίρουν σε ντόπιους και πεινασμένους τουρίστες μεζεδάκια που βγάζουν μυρωδιές από κάθε λογής μπαχάρια. Εδώ θα δοκιμάσεις λαχταριστούς μεζέδες όπως παστουρμαδοπιτάκια, βοδινό καβουρμά με τηγανητές πατάτες και αυγά ή αϊβαλιώτικα σουτζουκάκια σχάρας, τηγανιές με σουτζούκι ή παστουρμά και λοιπά τέτοια πικάντικα και ανατολίτικα. Θα συνοδεύσεις με κρασάκι ή τσίπουρο για να σβήσεις την κάψα και θα πληρώσεις περί τα 20€ το άτομο.

Ραφίκι

Πέλλης 22, Βοτανικός, τηλ: 21 0346 4717

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by rafiki (@rafiki___)

Σε ένα ήσυχο δρομάκι του Βοτανικού, το παρεΐστικο Ραφίκι βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και δέχεται ορδές από παρέες που αγαπάνε τον καλό μεζέ, τον ψαγμένο, τον οικονομικό. Στο Ραφίκι θα δοκιμάσεις μεζεδάκια όπως ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών, μαστέλο Χίου με τσάτνεϊ ντομάτας, χοιρινά μπριζολάκια με γλάσο πετιμέζι και πουρέ γλυκοπατάτας με ξινόμηλο και κεμπάπ με πικάντικη σάλτσα και σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ. Συνοδεύεις με εκλεκτές χειροποίητες και εγχώριες μπίρες (Jasmine, Chloe, Noctua) ή ουζάκι και πληρώνεις περί τα 12€/ άτομο.

Τσιπουράδικο του Λόλου

Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, τηλ. 21 09217266

Το τσιπουράδικο του Λόλου στο Κουκάκι κρατά ψηλά τον πήχη και αποτελεί στέκι για λάτρεις μεζέδων και αποσταγμάτων εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Η ρακή είναι ο πρωταγωνιστής και το γλυκύτατο αυτό μαγαζάκι φημίζεται κυρίως για τα θαλασσινά μεζεδάκια του, τα οποία είναι φρεσκότατα σε καλές τιμές: τηγανητά κουτσομουράκια, γαύρος μαρινάτος, μπακαλιάρος σκορδαλιά, κι αν ποθείς κρεατάκι, έχει ωραιότατο σπετσοφάι. Από όσπρια θα βρεις τέλειους γίγαντες και φάβα. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με τα απαραίτητα ουζάκια.

O Λούης

Λεωνίδου 87, Κεραμεικός, τηλ: 21 0347 6926

Από τα δημοφιλέστερα στέκια της γειτονιάς του Μεταξουργείου, ο Λούης είναι γεμάτος κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Απλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, αλλά και πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του, και σερβίρει νοστιμιές σαν τη σπιτική πατατοσαλάτα, τα γιαπράκια, το αρμένικο σουτζούκι, και τη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια. Φημίζεται για την εξαιρετική ρακή του, έχει και ωραία κρασιά και ουζάκια, και τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 15€ το άτομο για αλκοολοποσία μετά χορταστικού τσιμπολογήματος.

Γάκιας 

Ευαγγελιστρίας 16 & Κρήνης, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6203934

Η νοσταλγική, χαλικόστρωτη αυλίτσα του μοιάζει βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία, το δε μενού του παίζει δίπορτο, από τη μια στεριά από την άλλη θάλασσα. Μην χάσεις τον σπιτικό καγιανά, το τηγανιτό γαριδάκι, τα σιουφιχτά ζυμαρικά με στακοβούτυρο, την σφακιανή πίτα, τους κολοκυθοκεφτέδες, το θράψαλο σχάρας, τον κρητικό ντάκο, την παντζαροσαλάτα και το καπνιστό απάκι. Ο λογαριασμός στο τέλος μάξιμουμ στα 18€ το άτομο, με ουζάκι ή τσίπουρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v