Δωρεάν μαθήματα εκλαϊκευμένης αστροφυσικής και φιλοσοφίας στο Mathesis

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλούν για τον Ιμμάνουελ Καντ και τα όρια του σύμπαντος, σε δύο ολοκαίνουρια μαθήματα δωρεάν για όλους.

Δωρεάν μαθήματα εκλαϊκευμένης αστροφυσικής και φιλοσοφίας στο Mathesis

Φέτος τον Φεβρουάριο, δύο νέα μαθήματα εκλαϊκευμένης αστροφυσικής και φιλοσοφίας έρχονται στην οθόνη του υπολογιστή μας. Μαζί με τους καλύτερους πανεπιστημιακούς δασκάλους θα στραφούμε προς τον ουρανό και θα αναρωτηθούμε αν είμαστε άραγε μόνοι μας στο σύμπαν· και ύστερα θα ταξιδέψουμε στο Καίνιξμπεργκ της Πρωσίας για να ρωτήσουμε τον Ιμμάνουελ Καντ μέχρι πού φτάνουν τελικά τα όρια της γνώσης μας.

Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στο Mathesis, την online πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους, με ένα κλικ εδώ

«Ταξίδι στο Σύμπαν - Σταθμός Δεύτερος: Είμαστε μόνοι;»
Διδάσκοντες: Βάσω Παυλίδου – Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα αυτό θα είναι ένα ταξίδι στο σύμπαν. Θα είναι ένα ταξίδι για όλους: δεν απαιτείται καμία πρότερη γνώση Φυσικής και οι μαθηματικές έννοιες που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι οικείες σε κάθε ταξιδιώτη που έχει τελειώσει την Α' Γυμνασίου. Θα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης: αυτό που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές τις απαντήσεις. Πώς ξέρουμε ό,τι ξέρουμε για το σύμπαν; Και πώς θα ανακαλύψουμε ό,τι δεν ξέρουμε ακόμη; Οδηγός μας, η μεγάλη ερώτηση: Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη; Πώς προσπαθούν οι αστροφυσικοί να απαντήσουν αυτήν την ερώτηση; Τι θα σήμαινε για τον δικό μας, τον ανθρώπινο πολιτισμό, αν η ζωή ήταν πολύ κοινή στο Σύμπαν; Τι θα σήμαινε για τον πολιτισμό μας, αν είμαστε στ’ αλήθεια ολομόναχοι;
Η δημιουργία του μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Αθηνάς Φωτιάδου-Μητσούλη.

«Η φιλοσοφία του Καντ: Οι όροι και τα όρια της γνώσης»
Διδάσκων: Γιάννης Πίσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Τι μπορώ να γνωρίζω; Υπό ποιους όρους, δηλαδή υπό ποιες προϋποθέσεις, μπορώ να γνωρίζω και μέχρι ποια όρια;

Λίγα μόλις χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση, ο Καντ επιχείρησε με την Κριτική του καθαρού Λόγου μια ανάλογη «επανάσταση στον τρόπο σκέψης». Σκοπό είχε να δείξει πώς όντα σαν εμάς –«πεπερασμένα έλλογα όντα»– μπορούν να έχουν έγκυρη γνώση, χωρίς αυτό να πρέπει να το εγγυηθεί κάποιος έξω από μας: ο Θεός ή η φύση. Το πρώτο μέρος της Κριτικής εκθέτει τους όρους υπό τους οποίους μπορούμε πράγματι να έχουμε έγκυρη γνώση για τα αντικείμενα της εμπειρίας μας: τους όρους υπό τους οποίους προσλαμβάνουμε αντικείμενα με τις αισθήσεις μας και τους όρους υπό τους οποίους σκεφτόμαστε αυτά τα αντικείμενα. Το δεύτερο μέρος καταδεικνύει τα όρια της γνώσης μας: γιατί η σκέψη αναγκαστικά αποτυγχάνει να αναφερθεί σε αντικείμενα πέραν της εμπειρίας.

Το μάθημα αυτό εξετάζει τη θεωρητική φιλοσοφία του Καντ και αποτελεί το πρώτο μέρος μίας σειράς τριών αυτοτελών -αλλά και συνδεόμενων μεταξύ τους- μαθημάτων πάνω στο έργο του μεγάλου Γερμανού στοχαστή. Τα μαθήματα θα κυκλοφορήσουν εντός του 2024, με αφορμή τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Ιμμάνουελ Καντ.

Σε επανάληψη προσφέρονται επίσης τα μαθήματα Παγκόσμια Ιστορία 1: Ο άνθρωπος απέναντι στη Φύση (Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες (Θεοδόσης Τάσιος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Προχωρημένος Προγραμματισμός με Python (Nίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Πιθανότητες 1 (Μιχάλης Κολουντζάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Εγγραφές στο mathesis.cup.gr, τηλεφωνικά στα 210-3849038 και 2810-391096 και με email στο [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v