Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα πολύτιμο βιβλίο για το επιχειρείν από τις εκδόσεις Παπαζήση

Το επιχειρείν, αλλά και ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται, αποτελούν την βάση του βιβλίου που συνυπογράφουν οι Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και Κώστας Χριστίδης.

Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα πολύτιμο βιβλίο για το επιχειρείν από τις εκδόσεις Παπαζήση

«…Οι φτωχοί δεν είναι υπεύθυνοι για τη φτώχεια τους. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε τεμπέληδες αλλά θύματα. Η κοινωνία τους έκανε φτωχούς. Πρέπει στον καθένα να δοθεί η δυνατότητα να γίνει επιχειρηματίας…».

Μουχάμεντ Γιουνούς – Νομπελίστας Οικονομολόγος και τραπεζίτης

Η εξέλιξη της επιχείρησης ως ιστορικό, πνευματικό γεγονός, από τον Άνταμ Σμιθ μέχρι την σημερινή εποχή του άυλου χρήματος, αποτελεί το επίκεντρο της νέας συγγραφικής δουλειάς των Αθανασίου Χ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χ. Χριστίδη με τίτλο «Η επιχειρούσα κοινωνία».

Κορυφαίοι διανοητές, όπως οι Καρλ Μαρξ και Γιόζεφ Σουμπέτερ, ο καθένας από την δική του οπτική γωνία και φιλοσοφική ενατένιση, θεωρούσαν ότι η επιχείρηση ως φορέας της βιομηχανικής επανάστασης, ήταν ταυτοχρόνως και ιμάντας μίας νέας ιστορικής παρουσίας.

Η μεγάλη πρόκληση της σύγχρονης επιχειρούσας κοινωνίας, η αντίσταση στον φόβο, η υπερπήδηση εμποδίων (όπως αυτά που δημιουργούν ανελεύθερα καθεστώτα και συντεχνιακές αντιλήψεις), η απελευθέρωση της ευφυΐας και η καλλιέργεια του πνεύματος της επιχειρηματικότητας είναι, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς στο πρώτο μέρος του βιβλίου, οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία.

Η επιχείρηση, όμως, εκτός από αφετηρία παραγωγής πλούτου, είναι ανάγκη να αποτελεί και χώρο κοινωνικής καταξίωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την ηθική διάσταση της επιχειρηματικής δράσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στη συμπεριφορά της επιχείρησης προς τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους ανταγωνιστές, το κράτος και τις οργανώσεις του κοινωνικού τομέα.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου λοιπόν, αναλύονται διεξοδικά οι σχέσεις όλων αυτών των μερών, ενώ εξετάζονται θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, κοινωνικής λογιστικής και κριτηρίων ESG για την ανάπτυξη και μέτρηση δράσεων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και καλής διακυβέρνησης.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, οι συγγραφείς εστιάζουν στις νέες ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται για τις νέες εποχές που βιώνουμε. Όπως αναφέρουν, αυτές μπορεί να συμπυκνωθούν στην έννοια της πολιτικής νοημοσύνης (PQ), η οποία είναι η ηγετική ικανότητα διάδρασης σε έναν κόσμο όπου κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνίες μοιράζονται την ισχύ, αναζητούν και βρίσκουν βελτιωμένους τρόπους συνεργασίας μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα για την δημιουργία ευημερίας, κερδών αλλά και καλύτερων συνθηκών ζωής, που ωφελούν τόσο τις παρούσες όσο και τις επόμενες γενεές.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Αθανάσιος-Γεώργιος Παπανδρόπουλος γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό και είναι γόνος μεγάλης οικογένειας των Πατρών με παρουσία στον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο (Νεολόγος Πατρών).

Φοίτησε στο Πανεπιστημιακό Κέντρο της Μόνς στο Βέλγιο, του οποίου είναι πτυχιούχος Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών εφαρμοζομένων στις υπό Ανάπτυξη Χώρες. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και Πολιτικής Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια της Λίλλης και της Λιέγης.

Τον Αύγουστο του 1963 προσελήφθη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και το «Οικονομικό Βήμα» και το 1996 έγινε ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Την περίοδο 1967 – 1977 εργάσθηκε σε γαλλικές επαρχιακές εφημερίδες και περιοδικά και το 1978 επανέκαμψε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», του οποίου υπήρξε εκλεκτό στέλεχος έως τη διακοπή της κυκλοφορίας του, τον Ιούλιο 2004.

Στη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του, συνεργάσθηκε με τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Τύπος της Κυριακής», «Εστία», Κέρδος», «Ναυτεμπορική», «Πελοπόννησος», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Απογευματινή» και «Πατρίς Πύργου».

Πραγματοποίησε επίσης πάνω από 400 εκπομπές στα τηλεοπτικά κανάλια ΕΡΤ, SBC, Κανάλι 24, ΤΡΤ Αχαϊας. Υπήρξε σχολιαστής επίσης στον Ρ/Σ 9.84 FM και στην ελληνική εκπομπή της Γερμανικής Ραδιοφωνίας.

Χρημάτισε διεθνής πρόεδρος της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων από το 1992 έως και το 1998, πρόεδρος της Ενώσεων Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου (1997-2003) και αντιπρόεδρος της Ενώσεως Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σήμερα συνεργάζεται με 10 καταξιωμένους ιστοτόπους. Έχει συγγράψει τρία δικά του βιβλία, τρία με τον Κώστα Χριστίδη και πήρε μέρος σε τρεις συλλογικές εκδόσεις.

Ο Κώστας Χ. Χριστίδης είναι νομικός – οικονομολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Αριστούχος απόφοιτος Βαρβακείου, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London School of Economics (M.Sc. Econ.). Δικηγόρος Αθηνών (1973-2008, παρ’ Αρείω Πάγω από το 1983), νομικός και οικονομικός σύμβουλος και Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος Δ.Σ. πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως: Μακεδονικά Κλωστήρια Α.Ε., IMPACT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε., Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεως Ελλάδος, ADDAX A.E. Σύμβουλοι Πληροφορικής και Οργάνωσης. Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ),Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ). Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, Partner στην DBC Diadikasia S.A., Σύμβουλος σε πολλές δικηγορικές και ασφαλιστικές εταιρείες σε θέματα ποιότητας βάσει του προτύπου ISO 9001:2015, Υπεύθυνος Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Γ.Ε.Δημητρίου Α.Ε.Ε. (θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου INFO-QUEST).

Είναι μέλος πολλών think tanks. Έχει γράψει, μόνος ή σε συνεργασία, 9 βιβλία και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρων επιστημονικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό τύπο.

Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος των εφημερίδων «Εστία» (2011–2019) και «Ο Φιλελεύθερος» (2019-2020).

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Διαχειριστής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ», η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του ιστότοπου Newideas.gr.

 

Info:

Σελίδες 310

Έτος πρώτης έκδοσης: 2024

Έτος τρέχουσας έκδοσης: 2024

Βάρος (g):555

Πρόλογος: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Ευάγγελος Καλούσης

Παραγγελία από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v