Χαμηλών τόνων χωριουδάκια για να κάνεις ΣΚ

Στο Μαίναλο, τον Ελικώνα και την Εύβοια, τρία ήσυχα κοντινά χωριουδάκια ιδανικά για τις αυθόρμητες χειμωνιάτικες εκδρομές σου.

Χαμηλών τόνων χωριουδάκια για να κάνεις ΣΚ

Οι χειμερινές εκδρομές συνήθως δεν θέλουν πολλά πολλά: Ένα γραφικό, ίσως και λιγάκι χιονισμένο, χωριό, δυο-τρία καλά ταβερνάκια, το έτερό σου ήμισυ, και μπάτζετ που να σηκώνει δωμάτιο με τζάκι. Για τα δύο τελευταία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά –ή τα έχεις ή δεν τα έχεις– σε προορισμούς όμως σε έχουμε καλυμμένο/η.

Κυριάκι, στον Ελικώνα

Χωριουδάκι ήσυχο και γραφικό, μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται άνετα και μονοήμερη. Εμείς όμως λέμε ότι αξίζει να μείνεις ένα βράδυ, για να εξερευνήσεις με την ησυχία σου και τη γύρω περιοχή: Την Αρβανίτσα, το μαγικό ελατοδάσος που προσφέρεται τόσο για πεζοπορίες στα χωμάτινα μονοπάτια του όσο και για μεσημεριανά φαγοπότια στο ταβερνάκι που απλώνει τα τραπέζια του σε ένα πανέμορφο ξέφωτο του δάσους. Τον Όσιο Λουκά, που είναι σύμφωνα με την UNESCO ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το χωριό της Αγίας Άννας, με το φανταστικό Καφενείο των Φίλων που φτιάχνει έναν από τους καλύτερους ελληνικούς καφέδες που έχεις δοκιμάσει. Και, αν είσαι περιπετειώδης τύπος, τα μονοπάτια του Ελικώνα στα οποία κάνει και οργανωμένες πεζοπορίες ο Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. 

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα 

Εδώ να μείνεις: Στα φροντισμένα δωμάτια του Ξενώνα Φλυγόνιον, που ξεκινούν από 86€ για το δίκλινο με τζάκι και φανταστικό πρωινό. 

Στενή, στην Εύβοια

Δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η Στενή είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για χειμώνα στην Εύβοια, και όχι άδικα: Ένα γλυκύτατο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά της Δίρφυς, απολαμβάνει πανοραμική θέα που φτάνει ως την θάλασσα, και προσφέρεται τόσο για ήσυχες βόλτες στα δρομάκια του χωριού όσο και για φυσιολατρικές εξορμήσεις στο Δάσος της Στενής και –λίγο πιο μακριά− στο Ξεροβούνι, ένα πανέμορφο, καταπράσινο βουνό όλο τρεχούμενα νερά, που προσφέρεται για πεζοπορίες στα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του (γίνονται και οργανωμένα αν προτιμάς, με την Trekking Evia και κόστος 30€ το άτομο). 

Για να αναπληρώσεις τις θερμίδες μετά από τόσο περπάτημα, θα πιάσεις τραπεζάκι για ονειρεμένο κοντοσούβλι στον Κισσό, και για κολασμένα επιδόρπια στο Καφεγλυκοπωλείο 1743

Εδώ να μείνεις: Στο πανέμορφο Vasiliki Guesthouse, τα δωμάτια του οποίου κυμαίνονται στα 92€ το δίκλινο με πρωινό. 

Κάψια, στην Αρκαδία

Χωριουδάκι… τσέπης, λίγο πριν το Λεβίδι και το «βαρύ πυροβολικό» του Μαινάλου (Βυτίνα, Δημητσάνα και πάει λέγοντας) τα Κάψια απέχουν ακριβώς 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι φημισμένα για το σπήλαιό τους, που αν και δεν έχει ούτε δεκαετία που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, είναι ήδη ένα από τα δημοφιλέστερα σπήλαια της Πελοποννήσου –αναμενόμενο, βέβαια, γιατί είναι και ένα από τα εντυπωσιακότερα. Πέρα από το σπήλαιο, φημισμένη είναι και η Ταβέρνα του Τσιώλη, για τη γουρουνοπούλα και τα λοιπά σουβλιστά κρεατικά της.


Φωτό: Arcadia Portal

Πολύ κοντά στο χωριό, η Αρχαία Μαντίνεια είναι ένας μικρός, γλυκύτατος αρχαιολογικός χώρος με ένα αρχαίο θεατράκι και την πιο παράξενη εκκλησία που έχεις δει ποτέ ακριβώς απέναντί του. Η Αγία Φωτεινή είναι έργο του μαθητή του Δημήτρη Πικιώνη, Κώστα Παπαθεοδώρου, ο οποίος συνδύασε αρχαιοελληνικούς κίονες και βυζαντινή αρχιτεκτονική σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει να κινείται –τόσο παράξενα μεγαλειώδες, που σε ζαλίζει λίγο τις πρώτες φορές που το κοιτάς.

Εδώ να μείνεις: Μάζεψε την παρέα, γιατί σου έχουμε σούπερ πρόταση. Το Lykos Mansion διαθέτει φανταστικές, πέτρινες βίλες με τζάκι, τζακούζι και πανοραμική θέα στα φυσικά τοπία γύρω τους, σε τιμές που κυμαίνονται στα 164€ για τέσσερα άτομα, ήτοι 41€ το άτομο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v