Είδαμε το Da του Χιου Λέοναρντ στο Θέατρο Ιλίσια

Η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, η ερμηνεία του Γρηγόρη Βαλτινού και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα συμβάλλουν σε ένα απολαυστικό έργο. 

Είδαμε το Da του Χιου Λέοναρντ στο Θέατρο Ιλίσια

Το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ “DA” ανεβαίνει  για 2η φορά στο Θέατρο Ιλίσια, από τις 6 Οκτωβρίου 2023, ύστερα από τη τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν. Το «DA» έκανε την πρεμιέρα του το 1973, στις ΗΠΑ και το 1978, τέσσερα θεατρικά βραβεία. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά, με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, τη θεατρική σεζόν 1979/1980, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το έργο

Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας, παιδί υιοθετημένο, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του και με την αφορμή αυτή έρχονται στο προσκήνιο οι τύψεις του, που παράτησε τους γονείς του για να ακολουθήσει το δικό του όνειρο να γίνει συγγραφέα. Στο πατρικό του σπίτι «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του.

Ο Τσάρλυ (Μιχάλης Οικονόμου) όπως και όλοι μας δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από το παρελθόν του. Οι γονείς του με πόνο ψυχής τον αποχαιρετούν για να μεταναστεύσει στην Αγγλία, όπου γίνεται συγγραφέας. Ο πατέρας του, ένας γνήσιος άνθρωπος Ιρλανδός ξεχειλίζει από αγάπη, μια ομορφιά, που δεν εξαγοράζεται με όλα τα χρήματα του κόσμου.

Η παράσταση Ο «DA» (από το αγγλικό daddy) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του.  Ανακαλεί στο μυαλό του  στιγμές από την οικογενειακή τους ζωή, το όνειρά του, τα αστεία τους, τις χαρές τους, τους καυγάδες τους, τις απογοητεύσεις τους. Το φαντασιακό  συνδέεται με το πραγματικό και γεννούν  ένα ζωντανό θεατρικό έργο, μια σκηνική δράση γεμάτη συναισθήματα και εικόνες ανθρώπινες αληθινές, αυθεντικές.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει τον ομώνυμο και πρωταγωνιστικό ρόλο που αγάπησε το κοινό. Μαζί του οι Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου. Στο ρόλο της μητέρας, η Ταμίλλα Κουλίεβα.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός παίζει με φυσικό τρόπο. Έχει πειστεί ότι «η βροχή είναι το κατούρημα των αγγέλων». Διακρίνεται από μια ευγενική αποδοχή της ζωής και των απρόβλεπτών της.

Και ο Οικονόμου και ο Βαλτινός δίνουν ρεσιτάλ ηθοποιίας. Ο Da είναι κηπουρός και αγαπά ιδιαίτερα τα τριαντάφυλλα. Θα ήθελε να γεμίσει όλον τον κόσμο με τα τριαντάφυλλά του. Να ομορφύνει τα βρωμοχώραφα. Να κάνει τη ζωή των άλλων ομορφότερη και καλύτερη. Ένας ρομαντικός ουτοπιστής. Η ερμηνεία των ηθοποιιών δείχνει βαθειά διερεύνηση του ρόλου τους. Η Ταμίλλα Κουλίεβα η μητέρα του Τσάρλυ και σύζυγος του Da, μια ευαίσθητη γυναίκα, σε έναν γάμο  που μάλλον δεν της αντιστοιχεί στέκεται πάντα στο ύψος της. Όλους τους έχει συνεπάρει η προσωπικότητα του Da. Το πρόσωπο του Da λάμπει από αγάπη. Προσεγγίζει όλα τα πράγματα σα να έχει το μυστικό της ευτυχίας.

Η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια ανέδειξε το έργο και τις ερμηνείες. Η δράση μέσα και έξω από το σπίτι του Da περιστρέφεται γύρω από τα υπέροχα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη.

Η εξαιρετική μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα δίνει ένταση στη διήγηση και ακολουθεί τα λεπτά συναισθήματα που διαφαίνονται στην παράσταση.

Μια παράσταση που αξίζει να δει ένας θεατής που θέλει να απολαύσει ένα έργο σε μεγάλη σκηνή με ωραίες κλασικές ερμηνείες.

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – Aπόδοση: Πέτρος Ζούλιας
Πρωτότυπη Mουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν

Γρηγόρης Βαλτινός,  Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου

Στο ρόλο της μητέρας, η Ταμίλλα Κουλίεβα

Φωτογραφίες παράστασης: Διονύσης Κούτσης
Οπτική επικοινωνία: Άρης Σομπότης

 

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Νικηφόρος Βαλτινός

Παραγωγή: Θέασις Δράσεις Πολιτισμού
Επικοινωνία – Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 120′ (με διάλειμμα)

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ…………  19:00
ΠΕΜΠΤΗ (λαϊκή) 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ…….  21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ…………. 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ………….. 18.00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Πλατεία: €20 / Μειωμένο: €18
Εξώστης: €18 / Μειωμένο: €16
Λαϊκή Πέμπτης: €16 (ενιαίο)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v