Το πνεύμα του Μάλι επιστρέφει στην Αθήνα

Ένα μουσικόχορευτικό διήμερο αφιερωμένο στην αφρικανική παράδοση έρχεται στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Casa De Arte Kabeiria  και στον Πολυχώρο Sputnik.

 

Το πνεύμα του Μάλι επιστρέφει στην Αθήνα

Ένα εκρηκτικό διήμερο με μουσική, χορό και διαλέξεις για την παράδοση της Δυτικής Αφρικής με ένα ειδικό αφιέρωμα στη χώρα του Μάλι και συγκεκριμένα στην ομάδας των Djeli, έρχεται το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Δεκέμβρη στον χώρο του Casa de Arte Kabeiria με τρεις εκλεκτούς προσκεκλημένους δασκάλους: Τον χορευτή και χορογράφο Tieblé Diarra, τον μουσικό και σολίστα Toumany Diawara και τον μουσικό Seydou Diabaté για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο μοναδικός Tieblé Diarra θα απογειώσει το κοινό με εκρηκτικά σεμινάρια χορού, ο Toumany Diawara θα παραδώσει σεμινάρια αφρικανικών κρουστών djémbe για όλα τα επίπεδα, καθώς και ένα ειδικά διαμορφωμένο σεμινάριο Μουσικής και Σώματος (Music & Body). Στα μαθήματα κρουστών μαζί του θα βρίσκεται ο μουσικός Seydou Diabaté ο οποίος κατέχοντας τον τίτλο του Djeli πρόκειται επίσης να μιλήσει για όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας. Το διήμερο θα κλείσει με μια διάλεξη – συζήτηση από την κοινωνική ανθρωπολόγο Βασιλική Μαυρίδη και τον Seydou Diabaté.Επιπλέον, το Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί Live συναυλία με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και τη συμμετοχή διάφορων ακόμα καλλιτεχνών και ομάδων της εγχώριας world music σκηνής στον πολυχώρο Sputnik.

Το live event μουσικής θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι παρακάτω καλλιτέχνες και ομάδες:

Anasa Cultural Center
Bugarabu Percussions
Άννα Καραμήτσου, Αντώνης Παπαδόπουλος (Ομάδα Seli Kanou)
Cuatro Caminos
Ubuntu dance & drums
Ομάδα Sembe από τον Dauda Conteh
Youmame Africa

Όλο το διήμερο με τα σεμινάρια και το event διοργανώνονται από την ομάδα Kélenya που στόχο έχει την προώθηση καλλιτεχνικών δράσεων και ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών. Kélenya σημαίνει ισότητα στη γλώσσα των Bambara, μια από τις βασικές διαλέκτους του Μάλι.

Tα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από όλο το διήμερο θα καλύψουν ιατρικά έξοδα και ανάγκες σε σχολικά είδη παιδιών στο Μάλι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Σάββατο 2/12

13.30 - 15.30 σεμινάριο Κρουστών Open Level
15.30 - 17.30 σεμινάριο Χορού Open Level
17.30 - 18.30 Συζήτηση - Διάλεξη

Κυριακή 3/12

17.00-19.00 σεμινάριο Music & Body* Open Level
19.00-21.00 σεμινάριο Xoρού Open Level

* Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές early bird και ειδικές προσφορές επικοινωνήστε στο [email protected] και στο +306948942587

Λίγα λόγια για τους Djeli

Οι Djeli συχνά αναφέρονται ως "οι φύλακες του λόγου'' ή αλλιώς ως "αυτός/η που γνωρίζουν την πρώτη λέξη". Η λέξη djeli της γλώσσας Mandé σημαίνει αίμα, και τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό στην κουλτούρα των Mandé όσο οι δεσμοί αίματος. Αυτή η ονοματολογία αναδεικνύει τη σημασία των djeli και του έργου τους. Τι περιλαμβάνει όμως η εργασία των djeli; Οι φύλακες του λόγου κατέγραφαν τα σημαντικότερα γεγονότα και τις ιστορίες σε πολλά βασίλεια της Δυτικής Αφρικής. Για αιώνες, αυτοί/ες οι φύλακες της ιστορίας μετέδιδαν τις παραδόσεις, τους πολιτισμούς και τις καθημερινές δραστηριότητες των κοινωνιών στις οποίες ζούσαν. Μία/Ένας djeli δεν φοβάται ποτέ. Το να λέει την αλήθεια και να είναι πιστές/οι στην kouma, στο λόγο, είναι δεμένο με την ουσία του. Οι Djeli είναι η μνήμη της ανθρωπότητας.

Ο Soundiata, ο αυτοκράτορας Manding, είπε στον Kourou kan Fouca "Malinké αποφύγετε να κάνετε τις/τους djelis να κλαίνε, οι djelis είναι τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα των Mande". Η/Ο djeli (το αίμα) είναι κατ' επέκταση η/ο "nyamakala", αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο κοινωνικό σώμα. Την/Τον λατρεύουν επειδή βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Την/Τον φοβούνται γιατί δεν έχει απαγορεύσεις (το niamala) και είναι ο/η μόνος/η που μπορεί και πρέπει να πει τι σκέφτεται ο λαός και τι πρέπει να κάνει ο βασιλιάς.
Όποιος/α θέλει να είναι djeli δεν είναι djeli. Κάποιος/α γεννιέται ως djeli και πεθαίνει ως djeli. Είσαι djeli από πατέρα σε γιο, από παππού σε πατέρα, από προπάππου σε παππού.

Στην ουσία, λοιπόν, το djeli είναι μια καταγωγική κοινωνική λειτουργία που δεν μπορεί να προσαρμοστεί ή να υιοθετηθεί. Είναι ο άρρηκτος σύνδεσμος μεταξύ ύπαρξης και πνεύματος, μεταξύ του ανθρώπου και της ιστορίας του, μεταξύ της κοινωνίας και του ζωογόνου αίματός της. Ο/η djeli δεν είναι ούτε αργόσχολος/η ούτε κερδοσκόπος/η- είναι ένα άτομο που εργάζεται και αφιερώνει μέρος του χρόνου του/της στα κοινωνικά καθήκοντα στα οποία είναι αφιερωμένος/η. Μπορεί να είναι αγρότης, τσαγκάρης ή ακόμη και πολεμιστής, όπως οι "Ton Ta Djons" που κουβαλούν τη φαρέτρα πίσω από τον αρχηγό του πολέμου. Διαλαλεί τα στρατεύματα, μοιράζει τα βέλη και πολεμά όπως οι άλλοι. Ο/Η Djeli είναι ένας καθρέφτης και η μνήμη του λαού.

Στη διάλεξη/συζητηση θα ακούσουμε για τους/τις Djeli από μία ανθρωπολογική σκοπιά (etic) αλλά και από την ίδια την εμπειρία του δρώντος υποκειμένου (emic) αφου θα είναι μαζί μας ο Seydou Diabate ο οποίος φέρει τον τίτλο του Djeli.

The Spirit of Mali in Athens vol.2 ''La nuit du Djeli"
& Live Music Concert

Σεμινάρια χορού και κρουστών

2 & 3 Δεκέμβρη 2023

Στο Casa De Arte Kabeiria
(Ηρακλειδών 74, Αθήνα)

Live Συναυλία

2 Δεκέμβρη στις 21:00

Πολυχώρος Sputnik
(Κεραμεικού 46, Αθήνα)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v