Οι πρώτες ταινίες του Χίτσκοκ και πού θα τις δεις

Τέσσερις σπάνιες ταινίες από την πρώιμη φιλμογραφία του μετρ του σασπένς φέρνει το Cinobo, ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά σου απογεύματα.

Οι πρώτες ταινίες του Χίτσκοκ και πού θα τις δεις

Είτε είσαι φανατικός λάτρης του Sir Alfred Hithcock, είτε δεν έχεις καταφέρει να εντρυφήσεις όσο θα ήθελες στο σπουδαίο έργο του, το Cinobo έχει κάτι να σου πει: Τέσσερις σπάνιες ταινίες από τα πρώτα χρόνια του Μάστερ του Σασπένς, που δεν θα βρεις αλλού –ούτε καν στην παρανομία– είναι διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους στην ελληνική πλατφόρμα που αγαπά το σινεμά περισσότερο απ’ όλες.

Η συλλογή, με τίτλο Early Hitchcock, περιλαμβάνει τις ταινίες Το Ρινγκ, Εκβιασμός, Δολοφονία και Το Παιχνίδι της Σάρκας.

Βίος και πολιτεία του Μετρ του Σασπένς

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γεννήθηκε στο κλείσιμο του 19ου αιώνα και μεγάλωσε στο East End του Λονδίνου, σε ένα περιβάλλον που κάποτε στοίχειωνε ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως Τζακ ο Αντεροβγάλτης, πρόσωπο που συζητιόταν ακόμα ανάμεσα στη νεολαία της εποχής του Χίτσκοκ δύο δεκαετίες αργότερα. Ο πατέρας του ήταν τόσο αυστηρός που λένε ότι κάποτε έκανε τον Άλφρεντ να εμφανιστεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα με ένα σημείωμα που έλεγε ότι είχε κακή συμπεριφορά και ότι έπρεπε να τον κλείσουν μέσα για λίγα λεπτά. Ήταν αρκετά ώστε να αποκτήσει φόβο για τους κλειστούς χώρους και μια έντονη ανησυχία για άδικη φυλάκιση, θέματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα στις ταινίες του.

Ο Χίτσκοκ ήταν μόλις 27 χρονών όταν σκηνοθέτησε Το Ρινγκ, μια πολύ ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία του, καθώς πρόκειται για ένα βουβό πυγμαχικό δράμα. Η πρώτη ομιλούσα ταινία του ήρθε το 1929. Το θρίλερ Εκβιασμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς στην Αγγλία, έγινε η πρώτη βρετανική ταινία που έκανε χρήση συγχρονισμένου ήχου αφού η ολοκληρωμένη βουβή έκδοση είχε ντουμπλαριστεί και εν μέρει ξαναγυριστεί. Έναν χρόνο μετά, η Δολοφονία έδωσε στον Χίτσκοκ άλλη μια ευκαιρία να εξερευνήσει το είδος του σασπένς. Γυρίστηκε ταυτόχρονα σε γερμανόφωνη έκδοση, και αν και ελαφριά σε ύφος, ξεχωρίζει για τη χρήση της κάμερας και την πρωτοποριακή χρήση του voice over. Το 1931 ήρθε το βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό Παιχνίδι της Σάρκας, μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του με τη διάσημη σκηνή της δημοπρασίας.

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Άφησε πίσω του πάνω από 50 ταινίες κοινού, με την καλύτερη δυνατή έννοια της λέξης, και μέσα από αυτές έκανε τους θεατές να νιώσουν, να καταλάβουν και να αισθανθούν ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος. Στη συλλογή Early Hitchcock βλέπουμε τέσσερις κλασικούς τίτλους, μέρος της βρετανικής περιόδου του που μετρά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘20 ως το τέλος αυτής του ‘30, όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μετακόμισε από το Λονδίνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να γράψει (κι άλλη) κινηματογραφική ιστορία.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Το Ρινγκ (The Ring, 1927)
Η τέταρτη από τις συνολικά εννέα ταινίες της βουβής περιόδου του θρυλικού Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι ένα αθλητικό μελόδραμα, μοναδικό ως είδος στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη κι εξαιρετικό σε σύλληψη και εκτέλεση, ακόμα και σήμερα.

Εκβιασμός (Blackmail, 1929)
Η πρώτη ομιλούσα ταινία του Χίτσκοκ (και πρώτη ομιλούσα βρετανική ταινία, κατά τους μελετητές) είναι ένα έξοχο πρώτο δείγμα της μετέπειτα μεγαλειώδους πορείας του μετρ του σασπένς και για πολλούς ένα από τα διαμάντια της αγγλικής περιόδου του.

Δολοφονία (Murder!, 1930)
Ένα εξόχως διασκεδαστικό και αγωνιώδες δικαστικό δράμα της αγγλικής περιόδου του Χίτσκοκ μετατρέπεται στα χέρια του μετρ του σασπένς σε μία πρώιμη μελέτη για την ηδονοβλεψία του βλέμματος και τη χειραγώγηση του θεατή.

Το Παιχνίδι της Σάρκας (The Skin Game, 1931)
Οι κοινωνικές αλλαγές σε μια βαθύτατα ταξική κοινωνία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποτυπώνονται μαεστρικά από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ σε μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του, όπου κεντρική θέση κατέχει η σκηνή της δημοπρασίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v