Θυμάσαι αυτά τα παιδικά που λιώναμε μικροί;

Ο Mighty Max, το Biker Mice from Mars, o Montana Jones και τα άλλα παιδιά που μας κράτησαν συντροφιά τα Σαββατοκύριακα των 90s – και μάλλον έχεις ξεχάσει.

Θυμάσαι αυτά τα παιδικά που λιώναμε μικροί;

Γράφει ο Νικόλας Ράσσελ, Αρχειοθέτης

Τα πιο ωραία τα παιδικά, σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε λιώσει – και σου τα είχαμε θυμίσει κιόλας εδώ. Αυτή τη φορά, θα σκάψουμε λίγο παραπάνω και θα βγάλουμε ψαγμένα διαμαντάκια τα οποία ναι μεν επίσης λιώναμε μικροί, όμως το πιθανότερο είναι να έχουμε ξεχάσει.


Εσύ τα θυμάσαι;


Biker Mice from Mars


Μηχανόβια ποντίκια από τον Άρη. Ναι, καλά διαβάσατε. Αν και κάποιος θα το περνούσε για στεγνή κακή αντιγραφή των αγαπητών χελωνών, η σειρά αυτή (όπως και άλλες παρεμφερείς) είχε εντελώς δικό της χαρακτήρα και ατμόσφαιρα. Φανταστείτε τώρα, τρεις μπρατσαράδες cyborg ποντίκια με ποντίκια (pun intended), τρελαμένους με chopper, σε ένα σκηνικό Mad Max, να σπάνε στο ξύλο κάτι τοξικά (κυριολεκτικά) ατομάκια. Η σειρά βλέπεται άνετα μέχρι και σήμερα, ενώ ετοιμάζεται reboot από τον Ryan Reynolds! Δυστυχώς η μεταγλώττιση κάθεται και τρώει σκόνη στο αρχείο του ANT1, όπου έπαιζε το 1994.


Montana Jones



Θες να δεις animated σειρά Indiana Jones; Εδώ είναι τα 90s φίλε, θα τη δεις αλλά θα είναι με μεταλλάγματα! Αιλουροειδή στην προκειμένη περίπτωση. Αν και είχε επίσημα άδεια από τη Lucasfilm, οι περιπέτειες του Μοντάνα Τζόουνς είχαν κάποιες αλλαγές από τις ταινίες, πέραν της γατένιας όψης των χαρακτήρων. Βέβαια θα χαρείτε ταξίδια σε όλο τον κόσμο, επιμορφωτικά σημεία, μπόλικη μυθολογία, ανατροπές, μπόλικο λάσο και καταδιώξεις! Μια σειρά που πραγματικά αξίζει να δει κάποιος, όμως δεν γίνεται αν μιλάτε ελληνικά. Υπάρχει online σε διάφορες γλώσσες αλλά δεν έπαιξε στα αγγλικά. Για μεταγλώττιση ούτε λόγος, κάθεται στα αρχεία του ANT1 από το 1998 που προβλήθηκε.

Calimero



Ένα χαριτωμένο μαύρο κοτοπουλάκι που δεν μπορεί να αποχωριστεί το μισό αυγό του και το κρατάει σαν καπέλο. Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, όμως στη remake σειρά του 1992, ο μικρός πουπουλένιος φίλος μας αποκτά ομάδα junior ρεπόρτερ και τους ακολουθούμε στις περιπέτειές τους, που έχουν και κάτι από κατασκοπεία και λύση «εγκλημάτων». Μια ιαπωνική-γαλλική συμπαραγωγή που είδαμε στον ANT1 το 1996 και προς το παρόν, η ελληνική μεταγλώττιση ζει αποκλειστικά στις αναμνήσεις μας.

James Bond Jr.



Ο ανιψιός του γνωστού 007, είναι καρμπόν ο θείος αλλά λιγότερο γυναικάς γιατί έχει σταθερή σχέση και μια ομάδα γιατί τελικά μόνος του θα έτρωγε τα μούτρα του. Κάθε επεισόδιο και μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει ταινία, με κάποιες πραγματικά δυνατές στιγμές. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα παιδικά, η συγκεκριμένη σειρά βρίσκεται σε copyright hell, καθώς τα δικαιώματα είναι μετέωρα μεταξύ MGM και Danjaq, αν και αναμένεται αυτό να αλλάξει και να μπει σε streaming. Στην Ελλάδα το είδαμε το 1993 από τον ANT1 και από τότε τίποτα.

Super Mario Bros. Super Show



Οι περιπέτειες του γνωστού υδραυλικού, σε μια animated σειρά που το μισό επεισόδιο είναι live action, με καλεσμένους celebrities της δεκαετίας του ’80! Βασισμένο στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς για την κονσόλα NES, κάθε επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε κάτι, όπως Δράκουλα, Ηρακλή, NBA, πειρατές… ενώ ο γνωστός από το WWF, Lou Albano, υποδύεται τον ομώνυμο ήρωα με τρόπο που αρχικά ίσως ξενίζει, αλλά μετά από λίγο κερδίζει τις καρδιές του μικρού κοινού. Έπαιξε στον ANT1 το 1993 κι ενώ οι δύο επόμενες σειρές προβλήθηκαν σε πολλά κανάλια, η αρχική αυτή είναι ένα ακόμα lost media στα αρχεία του σταθμού. Στα Αγγλικά υπάρχει επίσημα στο YouTube με διαφημίσεις.

Captain Planet



Ο Superman της οικολογίας! Ο κύριος με το εντυπωσιακό πράσινο mullet (ελληνιστί λασπωτήρας) υλοποιούνταν από το τίποτα, όταν μια ομάδα από πιτσιρικάδες σήκωναν τα μαγικά δαχτυλίδια των πέντε στοιχείων. Αντιμετώπιζε ψυχοπαθείς πλουσίους που μόλυναν το περιβάλλον αναίτια γιατί είχαν φετίχ και τους έκανε χαλάστρα. Με δυνάμεις που θα ζήλευαν και οι κορυφαίοι ήρωες της Marvel, έπεφτε σαν τη μύγα αν του πέταγες μπίχλες στο στήθος. Κατά άλλα γερός, δυνατός. Προβλήθηκε στο MEGA το 1992 και από τότε καπούτ, δεν μπορείς να το δεις στα ελληνικά. Βγήκαν βέβαια 6 επεισόδια σε VHS αλλά η μεταγλώττιση ήταν κατώτερη του MEGA.

Mighty Max



Ένας πιτσιρικάς θεωρείται εκλεκτός και λαμβάνει ένα καπέλο που ανοίγει πύλες και τον πηγαίνει σε τυχαία μέρη στον χωροχρόνο, ώστε να αλλάξει την ιστορία και να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου. Με τη βοήθεια του Νόρμαν του μπρατσαρά αθάνατου Βίκινγκ και του σοφού φασιανού Βέρζιλ, θα αποτρέψει τραγικά μυθικά συμβάντα και σύμφωνα με την προφητεία, θα σώσει την ανθρωπότητα από τις δυνάμεις του Σκαλμάστερ, ενός τυπά σαν τον Σκέλετορ με ακόμα περισσότερα αναβολικά. Η σειρά δίνει πόνο από ποιότητα animation, πλοκή, παιχνίδια, τα πάντα όλα. Δυστυχώς δεν βγήκε κάποιο remake ή reboot και ψιλοξεχάστηκε με τα χρόνια. Την είδαμε στο MEGA το 1994 και υπάρχει σχεδόν όλο με λίγο ψάξιμο στο Facebook.

Gargoyles



Όταν τελείωνε το Disney Club με την Καρολίνα και τον Λυκούργο, ξεκινούσε η πιο σκοτεινή πλευρά της Disney. Αυτά που νομίζαμε για αγάλματα στους καθεδρικούς, στην πραγματικότητα ήταν ένα ευφυές είδος πλασμάτων που συνυπήρχαν με τους ανθρώπους. Όμως ένα δυνατό ξόρκι τους μετέτρεψε για αιώνες σε πέτρινα αγάλματα, μέχρι που ο Ζάνατος, ένας δισεκατομμυριούχος τύπου Elon Musk αγοράζει το κάστρο όπου ήταν γατζωμένα και σπάει τα μάγια. Τα Gargoyles τώρα ζουν τα βράδια στο Μανχάταν (την ημέρα πάλι πετρώνουν) και έχουν αρκετά περίπλοκα μπλεξίματα. Εκπληκτική σειρά που αξίζει να δείτε, ευτυχώς πλήρως διαθέσιμη στο Disney+.

Jem



Ό,τι πιο 80s υπάρχει. Δεν γίνεται παραπάνω. Οι περιπέτειες μιας μαγικής pop star, του συγκροτήματός της και των αντιπάλων της Misfits (απλή συνωνυμία με τους γνωστό horror punk συγκρότημα). Πάει αρκετά προς το κοινωνικό και τα θέματα που προβλημάτιζαν τα κορίτσια της δεκαετίας, όμως έχει φοβερά μουσικά κομματάκια clips, αν είστε τύπος που γουστάρει 80λες. Έπαιξε στο STAR το 1996, παραμένει στα αρχεία τους και δεν μπορείτε να τη δείτε στα ελληνικά.

Wild C.A.T.S.



Κάτι σαν X-Men; Ναι. Βαρετή αντιγραφή; Με τίποτα! Οι Wild C.A.T.S. αποτελούν μια ομάδα υπερηρώων που παλεύουν ενάντια σε δυνάμεις που απειλούν την ανθρωπότητα, κυρίως από εξωγήινους εισβολείς και επικίνδυνους υπερανθρώπους. Ο κόσμος τους είναι γεμάτος μυστήριο και πολιτικές συγκρούσεις, καθώς οι χαρακτήρες τους έχουν παραδοχές και ιστορίες από το παρελθόν που συνδέονται με την εξωγήινη φυλή των Kherubim. Στα ελληνικά βγήκαν δύο VHS, ενώ στο STAR έπαιξε όλη η σειρά το 1996.

Honourable mentions:

Dog City, Nintama Rantarou (Σπορονιντζάκια), Around the World in 80 Dreams, Widget, Mr. Bogus, Super Dave, Eek the Cat (Ικ ο τρελόγατος), Rambo, Action Man, Bonkers, Goosebumps (Ανατριχίλες), VR Troopers, Conan, Jetsons, Mega Man, Street Fighter, Sonic, Shin Chan

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v