Μήπως να μάθεις πώς να επισκευάζεις το ποδήλατό σου;

Oι Φίλοι του Ποδήλατου αναλαμβάνουν να σου μάθουν τα πάντα γύρω από την επισκευή του ποδηλάτου σου με έναν νέο κύκλο εργαστηρίων, εντελώς δωρεάν.

Μήπως να μάθεις πώς να επισκευάζεις το ποδήλατό σου;

Σου χάλασε το ποδήλατο και έδωσες ένα κάρο λεφτά για να το φτιάξεις. Πότε ξανά.

Οι Φίλοι του Ποδηλάτου αναλαμβάνουν να σου μάθουν τα πάντα γύρω από την επισκευή του, στα νέα Εργαστήρια που ξεκινούν στο στέκι τους και αφορούν αρχάριους αλλά και έμπειρους.

Το εργαστήριο εκμάθησης επισκευών ποδηλάτου θα ξεκινήσει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023.

Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη, από τις 19.00 έως τις 21.00 (με προσέλευση μέχρι τις 18.45).

Στο εργαστήριο εκμάθησης επισκευών ποδήλατου παρουσιάζονται μέθοδοι και τεχνικές για τον έλεγχο, την συντήρηση, την επισκευή και τη ρύθμιση ποδήλατων γενικής χρήσης από το μέσο καθημερινό ποδηλάτη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η μετάδοση χρηστικών γνώσεων μέσω θεωρητικών παρουσιάσεων και πρακτικών εφαρμογών, που βοηθούν τον μέσο καθημερινό ποδηλάτη να διατηρεί το όχημα του σε άρτια λειτουργική κατάσταση, να αντιλαμβάνεται τις τεχνικές παραμέτρους και τις δυνατότητες του οχήματος, να αξιολογεί το είδος, το κόστος και την έκταση μετατροπών, αντικαταστάσεων και επισκευών.

Ο ενημερωμένος και καταρτισμένος ποδηλάτης είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις διαστάσεις και το είδος του προβλήματος και να αποφασίσει για την ορθότερη και οικονομικότερη μέθοδο επίλυσης.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει κύκλους παρουσιάσεων για αρχάριους και για προχωρημένους.

Εργαστήριο για αρχάριους

Εδώ προσφέρεται ένα βασικό επίπεδο γνώσεων για τις γενικής φύσης εργασίες συντήρησης και επισκευής, τη μορφολογία, τυπολογία, και τεχνολογία του ποδηλάτου, τη συμβατότητα και προσαρμογή με το σώμα του αναβάτη.

Στο εργαστήριο εξετάζονται και αναλύονται τα παρακάτω θέματα:

1. Γενική παρουσίαση του ποδήλατου και του τρόπου λειτουργίας του. Διάγνωση φθορών και βλαβών. Συντήρηση. Ρύθμιση για το σώμα του αναβάτη.

2. Τροχοί. Τρόπος λειτουργίας διάγνωση φθορών και βλαβών, εγκατάσταση, επισκευή, συντήρηση και ρύθμιση.

3. Πέδηση (φρένα). Τρόπος λειτουργίας, διάγνωση φθορών και βλαβών, επισκευή, συντήρηση και ρύθμιση.

4. Μετάδοση (ταχύτητες). Τρόπος λειτουργίας, διάγνωση φθορών, εγκατάσταση, επισκευή, συντήρηση και ρύθμιση.

5. Διεύθυνση – Χειρισμός (Τιμόνι). Τρόπος λειτουργίας, διάγνωση φθορών και βλαβών, εγκατάσταση επισκευή, συντήρηση και ρύθμιση.

6. Σκελετός. Τρόπος λειτουργίας, διάγνωση φθορών και βλαβών, εγκατάσταση εξαρτημάτων και ρύθμιση.

Το εργαστήριο έχει συνολική διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων και περιλαμβάνει θεματικούς εκπαιδευτικούς κύκλους που παρουσιάζονται μία φορά την εβδομάδα σε συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών (κάθε Τρίτη στις 7μμ.

Εργαστήριο για προχωρημένους

Προσφέρεται ένα πιο εξειδικευμένο επίπεδο γνώσεων με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή. Παρουσιάζονται επισκευές και εργασίες συντήρησης περισσότερο σύνθετες και εξειδικευμένες. Εξετάζονται και αναλύονται τα εξής θέματα:

* Aνακατασκευή ποδήλατου. Αποσυναρμολόγηση, έλεγχος φθορών, αντικατάσταση εξαρτημάτων, καθαρισμός, λίπανση, συναρμολόγηση και ρύθμιση.

* Εσωτερικές ταχύτητες. Λειτουργία, ανατομία, ρύθμιση, συντήρηση, λίπανση κέντρου με κιβώτιο εσωτερικών ταχυτήτων.

* Ρυθμίσεις, επισκευές και συντήρηση στο σπίτι ή στο δρόμο. Βασική συλλογή εργαλείων και ανταλλακτικών. Προετοιμασία για μεγάλες διαδρομές. Επιπλέον εξοπλισμός. Ρυθμίσεις φρένων, μετάδοσης, τροχών.

* Τροχοί. Τυπική δομή και λειτουργία. Ευθυγράμμιση (ακτινολόγηση) τροχού. Αντικατάσταση ακτίνας. Ελεγχος φθοράς και καλής λειτουργίας κέντρου και στεφανιού τροχού.

 

Info

Το εργαστήριο έχει διάρκεια επτά εβδομάδων και περιλαμβάνει θεματικούς εκπαιδευτικούς κύκλους που παρουσιάζονται μία φορά την εβδομάδα σε συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών (κάθε Πέμπτη στις 7μμ). Λόγω περιορισμένου χώρου και για την καλύτερη λειτουργία του εργαστηρίου οι ενδιαφερόμενοι-ενδιαφερόμενες πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Ωστόσο μπορείτε να συνεισφέρετε οικονομικά με όποιο ποσό θέλετε. Τα έσοδα θα διατεθούν για τον εξοπλισμό και την οργάνωση του εργαστηρίου και του χώρου του συλλόγου.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στο χώρο των Φίλων του Ποδήλατου, οδός Επταχάλκου 3, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v