Χικ! Στους δρόμους του Τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα

Αυτή είναι η περίοδος του Τσίπουρου, κι εμείς το ακολουθούμε κι όπου μας βγάλει, σε ορεινά χωριά της Ελλάδας, αλλά και στην Αττική.

Χικ! Στους δρόμους του Τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα

Τα σταφύλια πατήθηκαν ή θα πατηθούν, τα καζάνια ετοιμάζονται να αρπάξουν φωτιά, οι ντόπιοι Σύλλογοι μαζεύουν εθελοντές για να ετοιμάσουν παραδοσιακές πίτες και λοιπά τοπικά εδέσματα, ενώ οι κομπανίες χορδίζουν τα όργανά τους.

Η εποχή του Τσίπουρου πλησιάζει, κι εμείς ακολουθούμε τη μεθυστική του γοητεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στο Γεωργίτσι Λακωνίας

Σε υψόμετρο 1000 μέτρων, περί τα 30 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, το όμορφο αυτό χωριουδάκι διεκδικεί επάξια τον τίτλο «μπαλκόνι του Ταϋγέτου», προσφέροντας απλόχερα πανοραμική θέα στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και στον Λακωνικό κόλπο. Θέα που ενδέχεται να γίνει λίγο… θολή όπου να’ναι, μιας και όπως και κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα διοργανώσει το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου τη Γιορτή Τσίπουρου στο πάρκο Καρβουνόρεμα. Τις τσιπουροποσίες εδώ θα συνοδεύσει με τις μουσικές του ο Γιάννης Παυλόπουλος.

Στη Δομνίστα Ευρυτανίας

Ένα λιλιπούτειο χωριό στα 1.050 μέτρα υψόμετρο, που τους άλλους μήνες του χρόνου ζει στην απόλυτη ησυχία ανάμεσα στα ελατοδάση της περιοχής, κάθε Οκτώβριο ζωντανεύει και γίνεται – κυριολεκτικά – μεθυστικό. Το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα στηθεί ένα τριήμερο γλέντι με άφθονο τσίπουρο (και τσιπουρόμελο παρακαλώ), παραδοσιακά εδέσματα, και πολύ χορό, με την Δήμητρα Καψάλη και την ορχήστρα της να αναλαμβάνει το βράδυ του Σαββάτου να κάνει χαμό.

Στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας

Το πιο όμορφο από τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, η Άνω Χώρα, με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα όμορφα πέτρινα καλντερίμια φιλοξενεί και φέτος ένα από τα ωραιότερα και… μεθυστικότερα έθιμα. Στη Γιορτή Καστάνου και Τσίπουρου στις 21 Οκτωβρίου στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα δεις πώς γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου, θα δοκιμάσεις νόστιμα ψητά κάστανα, παραδοσιακά γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά του κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), αλλά και τοπικές πίτες και γίδα βραστή.

Σημείωσε πως το Versus Travel διοργανώνει τετραήμερη εξόρμηση στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στη Γιορτή. 

Στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Ένα ορεινό Τσακώνικο χωριό της Αρκαδίας σκαρφαλωμένο στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 840 μέτρα, η Καστάνιτσα, είναι μεταξύ άλλων δημοφιλής και για την ετήσια Γιορτή Κάστανου, η οποία συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών που δοκιμάζουν ντόπια βραστά κάστανα και γλυκόπιοτο τσίπουρο. Το δρώμενο θα γίνει φέτος στις 28 και 29 Οκτωβρίου στον οικισμό, όπου μπορείς να γευτείς παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, τόσο από τα χέρια επαγγελματιών σεφ, όσο και από τις νοικοκυρές του χωριού, με βάση το κάστανο και όχι μόνο, συνοδεία ποτού και παραδοσιακής μουσικής. Περισσότερα εδώ

Στην Κόνιτσα και στα χωριά της Ηπείρου

Τα χωριά της Ηπείρου παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα «τσίπουρο». Και όταν λέμε «σοβαρά», εννοούμε ότι το βλέπουν σαν αφορμή για γλέντι και χορό, σε κάθε χωριό της ευρύτερης περιοχής. Κάθε Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου, τα καζάνια παίρνουν μπρος στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και Μαστοροχώρια, και στις πλατείες στήνονται γιορτές με μουσικά συγκροτήματα και μεζέδες γύρω από τα ρακοκάζανα. Στη Βούρμπιανη, για παράδειγμα, ετοιμάζονται για ένα ακόμα τσιπουρο-γλέντι στις 28 Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού, το οποίο θα συνοδεύουν ζωντανές μουσικές και λαχταριστές πίτες, ενώ στην Κόνιτσα η γιορτή γίνεται παραδοσιακά στην ταβέρνα Μύλος, δίπλα στο πέτρινο γεφύρι και φέτος διοργανώνεται στις 17 Νοεμβρίου. Εκεί, ο Γιάννης Χαλδούπης με τους «Μουκλιόμος», το παραδοσιακό συγκρότημα ηπειρώτικης μουσικής, αναλαμβάνουν την μουσική επένδυση της βραδιάς.

Αν θες να συνδυάσεις την τσιπουρο-εξόρμηση με ράφτινγκ, τότε η No Limits προγραμματίζει διήμερη εξόρμηση με αφορμή τη γιορτή στις 17-19 Νοεμβρίου. Περισσότερα εδώ

Στη Νέα Μάκρη

Ναι, καλά διάβασες, δε χρειάζεται να τραβηχτείς μακριά για να χορέψεις και να πιείς καλό τσίπουρο. Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα – Ραφήνας, σε περιμένει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 12.00 στην έδρα της για να πιείς, να φας και να χορέψεις με τις μουσικές της κομπανίας του Αντώνη Κακούρη. Κατά τη γιορτή, θα αναβιωθεί το Ηπειρώτικο χορευτικό έθιμο «Καγκελάρι». Για κρατήσεις θέσεων δες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v