Το Athens Book Space είναι η βιβλιοθήκη που έλειπε από την Αθήνα

Μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, διαβάζουμε δωρεάν βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, σε μια εντυπωσιακή, πρωτότυπη βιβλιοθήκη.

Το Athens Book Space είναι η βιβλιοθήκη που έλειπε από την Αθήνα

Στο καταπράσινο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, το Athens Book Space είναι ένας ολοκαίνουριος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Κοιν.Σεπ. Mosaic και της διεπιστημονικής ομάδας των Μαγδαληνής Σγουρίδη, Αγιάτης Μπενάρδου και Μιχάλη Καλαμαρά, με την οπτική ταυτότητα που σχεδίασε ο αγαπημένος μας Athensville Τάσος Χαλκιόπουλος, το Athens Book Space είναι φρέσκο, είναι μοντέρνο, είναι τωρινό και πολύ, πολύ απαραίτητο.

Εδώ, οι επισκέπτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία (η συλλογή σταδιακά θα εμπλουτίζεται), σε podcasts, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο.

Στον χώρο του και γύρω από αυτόν, θα υπάρχει 24ωρη πρόσβαση σε Wi-Fi, προκειμένου όσοι το επισκέπτονται να μπορούν να συνδέονται δωρεάν και να διαβάζουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία, είτε στο αναγνωστήριο, είτε έξω στο πάρκο.

Όπως διαβάζουμε στο site του Athens Book Space, ο σχεδιασμός της μεταλλικής κατασκευής που το φιλοξενεί είναι εμπνευσμένος από την αθηναϊκή Αγορά, με τις κλασικές στοές και τα προστώα.

Παράλληλα, στο Πάρκο Ελευθερίας που αγκαλιάζει το Athens Book Space, έχουν δημιουργηθεί πέντε θεματικοί κήποι με νέες φυτεύσεις που εκτείνονται σε 2.000 τμ.

Η διαδρομή προς το κεντρικό σημείο του πάρκου οδηγεί στον Κήπο Λιβαδιού, με συνθέσεις ανθοφόρων πολυετών ποωδών και φυτών λιβαδιών. Ο Κήπος του Νερού διασχίζει μέσα από μια καμπυλόγραμμη ροή το λιβάδι. Η πορεία στο υπερυψωμένο ξύλινο μονοπάτι φέρνει τον επισκέπτη στο Δάσος των Μπαμπού. Τη διακριτική κρήνη «αγκαλιάζει» ο Υποτροπικός Κήπος, ο οποίος περιλαμβάνει συλλογή υποτροπικών φυτών με πολύχρωμα φυλλώματα και λουλούδια. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με το Μεσογειακό Λιβάδι στον υπαίθριο χώρο του αναγνωστηρίου. Περιλαμβάνει μια συλλογή ξηροφυτικών ειδών, που ενισχύουν τη βλάστηση στη βάση των μεσογειακών δέντρων.

Στον νέο πεζόδρομο της οδού Ευζώνων, που αποτελεί και την κύρια πρόσβαση προς τον χώρο του πάρκου, οριοθετήθηκαν οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό, αναμορφώθηκαν τα υπάρχοντα παρτέρια και τοποθετήθηκε σήμανση με πινακίδες σε ελληνικά και αγγλικά. Η διαδρομή ξεκινά με τον Κήπο στις Στήλες Μνήμης και περιλαμβάνει μια φυτική παλέτα, η οποία ενισχύεται με την ανάπτυξη διπλής δενδροστοιχίας Γιακαράντας.

Ανεβαίνοντας προς το Πάρκο, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, πάνω στις σύγχρονες στήλες, στίχους για την ελευθερία από ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σολωμός, ο Ρήγας Φεραίος κ.α. Τα καθιστικά μέσα στο πάρκο είναι τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θέασης. Σε ολόκληρο τον χώρο έχουν εγκατασταθεί σύγχρονα φωτιστικά, τύπου led.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v